Leerlingen Sint-Barbaracollege steunen Rukoma Sake

Foto: johan van bever

Zottegem - Het Sint-Barbaracollege heeft 2.410 euro geschonken aan een project in Rwanda. Het was de opbrengst van een pannenkoekenslag.

Het is een traditie dat de school tijdens de wereldmissiemaand oktober een solidariteitsactie organiseert voor kansarme leeftijdsgenootjes. Dit jaar besloot de werkgroep in te gaan op de vraag van kloosteroverste Zuster Godeberte uit Rukoma Sake, een dorpje in het Afrikaanse Rwanda. daar is één schooltje, één kerk, één marktplaats en één gezondheidscentrum.

Kloosteroverste Zuster Godeberte en enkele medezusters zetten zich dagelijks in om alles in het centrum optimaal te laten verlopen, met weinig middelen. De elektriciteit valt er heel vaak uit. In het gezondheidscentrum kan de lokale bevolking voor verschillende zaken terecht. Er is onder meer een huisartsenpraktijk en de Afrikaanse versie van "Kind en Gezin" gevestigd. Ook zwangere vrouwen zijn er welkom om “te bevallen onder begeleiding.

Verder is er ook een bijzonder schooltje voor kinderen met een mentale of fysieke beperking in ondergebracht. Het échte ziekenhuis is op meer dan 45 minuten rijden van het dorp. Om dit ziekenhuis te bereiken is een ziekenwagen heel noodzakelijk en net die wagen is duur in onderhoud. Bij autopech ontbreekt het vaak aan de nodige middelen voor de herstelling zodat de ambulance geregeld buiten gebruik is. Zuster Godeberte wil de schenking van de school uit Zottegem gebruiken om de ziekenwagen technisch wat op te knappen. Ook het schooltje wacht al jaren op renovatie. Ook daarvoor zal sponsorgeld heel bruikbaar zijn.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio