Laatste vier zusters van Roosenbergabdij in de hoofdrol van documentaire film

Film 'Roosenberg' op Canadees filmfestival

Waasmunster - De film 'Roosenberg' over het leven van de laatste vier zusters in de Waasmunsterse Abdij van Roosenberg is geselecteerd voor het Canadian Film Fest in Toronto (Canada), dat start op 19 maart.

Zusters Amanda, Godelieve, Rosa en Trees zijn de hoofdrolspelers in de film, al mogen we de vier religieuzen niet zien als acteurs. Ze werden gedurende vele maanden gewoon gevolgd in hun dagdagelijks leven in de abdij in de periode net voor de zusters twee jaar geleden de mooie abdij langs de Oudeheerweg Heide verlieten. De documentaire film is geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Ingel Vaikla, herkomstig uit Estland en woonachtig in Gent. "Ik beschouw Roosenberg als een plaats, een ruimte, een gebouw, een film", zegt Vaikla. "Roosenberg is ook Godelieve, Amanda, Rosa en Trees. Ik vertel in de verfilming over mijn ervaringen met vier oudere nonnen in een fascinerend klooster voor ze verhuisden. Gedurende vele maanden volgde ik de vier vrouwen in de schitterende abdij van ontwerper Dom Hans van der Laan. We capteerden het dagelijks leven van de zusters, hun religieuze praktijk en het uiteindelijke vertrek. De film is een verhaal over een religieuze ruimte aan het begin van het einde." De zusters verlieten immers ruim twee jaar geleden hun Roosenbergabdij en wonen nu in het hoofdklooster aan de Kerkstraat.

Vriendenkring

De grote zorg om de Roosenbergabdij fysiek in stand te houden en verder een zinvolle spirituele invulling te geven wordt nu ondersteund door de vereniging van 'Vrienden van de Roosenbergabdij'. Die organiseert eind maart een concert.

Concert 'Flanders Boys Choir' in Roosenbergabdij (Oudeheerweg Heide) op vrijdag 29 maart om 19.30 uur. Info: denevelieve@hotmail.com of tel. 03-766.24.32.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio