Fotoproject 150 jaar Sint-Lodewijk en dag van de Zorg

Fotoproject 150 jaar Sint-Lodewijk en dag van de Zorg

Foto: johan van bever

Wetteren - Op de Dag van de Zorg stelden fotografe Lieve Blancquaert, de leerlingen en bewoners van Sint-Lodewijk hun fotoproject '150 jaar in beweging' voor in de kapel van Sint-Lodewijk. Sint-Lodewijk bestaat 150 jaar. Lieve koos 40 beelden uit het historisch archief en bezorgde deze een tweede leven. Daarnaast stonden 16 van de cliënten model. Tot slot is er ook een reeks foto's die door de cliënten zelf genomen werden met een wegwerpcamera.

De Dag van de Zorg werd niet alleen een opendeurdag voor Sint-Lodewijk maar stond aangestipt als grote feestdag want tegelijk werd het 150-jarige bestaan gevierd. "Sint-Lodewijk kan terugblikken op een rijke geschiedenis," vertelt Hugo Bulté, voorzitter van de Raad van Bestuur. Het begon hier allemaal in 1869 met een penitentiehuis. Later werd het een weeshuis en het gebouwencomplex ontwikkelde zich. In 1900 werd een kostschool ingericht en in 1920 een huishoudberoepsschool voor meisjes. In 1921 werd beslist om 'gebrekkige meisjes' op te vangen. Het was toen enig in Europa dat ze hier een opleiding en bijhorend diploma konden verkrijgen. Het gewone onderwijs verhuisde naar Zaffelare en na de tweede wereldoorlog werd Sint-Lodewijk een voorziening voor kinderen met een motorische beperking. Intussen hebben we meer dan 800 cliënten en 550 medewerkers en zijn we een toonaangevende organisatie geworden. En we gaan door. De komende jaren staat er een groot verbouwingsproject op stapel. Op die manier blijven we werken aan aangepaste infrastructuur".

Directeur Ward Van Hoorde bedankt alle vrijwilligers en sponsors die het mogelijk maken de werking nog te verbeteren. "Zij maken dat er nog meer mogelijk is. Ik denk bijvoorbeeld aan de Calipage Run van vorige zomer in Wetteren ten voordele van Sint-Lodewijk. Met de opbrengst ervan hebben we een buitenfitnessârcours kunnen aanleggen en hebben we fietsen aangekocht zodat onze cliënten nog mobieler kunnen zijn op onze campus".

De kers op de taart van het jubileumjaar is het fotoproject met Lieve Blancquaert. "Ik heb enkele historische foto's geselecteerd, van bijzonder goede kwaliteit, ondanks dat er geen negatieven, enkel positieven van bestonden. Deze foto's leren veel over de sfeer van die tijd. De foto's tonen wat de kinderen wél konden en die hebben me gecharmeerd. Leerlingen hebben zelf de afgelopen maanden foto's genomen met een wegwerpcamera. Zij vertellen met beelden wat ze voelen en zien. Julie Vander Bauwede volgde me twee dagen. Zij ging zelf naar Sint-Lodewijk naar school en volgde daarna een opleiding fotografie. Van haar zijn ook enkele foto's te zien. Tenslotte heb ik zelf cliënten van Sint-Lodewijk gefotografeerd. ik haalde ze uit hun context. Een mens in een rolstoel is in de eerste plaats een mens. We zijn schoon zoals we zijn".

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio