Binnenkort meer PMD en minder restafval voor de inwoners van IDM en Verko

Vanaf 1 april nieuwe blauwe zakken met meer plastic

Vanaf 1 april nieuwe blauwe zakken met meer plastic

Foto: if verko

Hamme - Vanaf 1 april mogen in de 15 gemeenten van intercommunales IDM en Verko (waaronder Hamme) alle plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak. Naast de klassieke PMD-verpakkingen zullen dan ook andere huishoudelijke plastic verpakkingen zoals potjes, bakjes, schaaltjes en zakjes bij het PMD gesorteerd mogen worden.

De nieuwe blauwe zak zal de komende jaren geleidelijk aan in heel het land worden ingevoerd. Zo’n 290.000 inwoners zullen voortaan veel meer verpakkingen bij het PMD kunnen sorteren dan vroeger. In deze nieuwe blauwe zak – een primeur voor Vlaanderen - mogen alle plastic verpakkingen, niet alleen flessen en flacons zoals in de klassieke PMD, maar ook bakjes, schaaltjes, potjes, folies, zakken, enzovoort. Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval. Per jaar zullen ze via de PMD-zak tot 8 kilogram meer afval voor recyclage kunnen aanbieden. “Meer plastic in de blauwe zak is erg goed nieuws,” zegt Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko. “Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Want meer afval in de blauwe PMD-zak betekent minder afval bij het restafval, en minder verbranding.”

Belgische sorteercentra passen sorteerlijnen aan

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan over het hele land ingevoerd. Op die manier krijgen alle actoren in de afval- en recyclageketen de tijd om zich goed voor te bereiden. Vooral de sorteercentra moeten een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan om de bijkomende verpakkingen te kunnen verwerken. “Zo zal het sorteercentrum Indaver vanaf 1 april in staat zijn om de bijkomende verpakkingen van de twee intercommunales uit te sorteren. Het is belangrijk dat de inwoners die nog niet overgeschakeld zijn naar de nieuwe blauwe zak de huidige sorteerregels blijven respecteren. Op die manier kan een efficiënte PMD-sortering en -recyclage gegarandeerd blijven.”

Oude zakken blijven geldig

Inwoners die starten met de nieuwe blauwe zak en nog oude PMD-zakken in huis hebben, kunnen die overigens blijven gebruiken. Vanaf 1 april mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten als de oude blauwe zakken. Ook de prijs en de ophaaldata blijven dezelfde.

Alle informatie is ook online te lezen op de speciaal hiervoor gelanceerde website www.denieuweblauwezak.be.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio