Gedichtenbundel vol krachtige verhalen stemt tot nadenken

Tourette versterkt Staf tot schrijven van poëzie

Hamme - "Als je je brein een dreun tegen de hersens wil geven, lees dan de teksten van Booker", zo luidt de evaluatie van Herman Brusselmans na het lezen van de eerste dichtbundel van Hammenaar Staf Thienpondt, alias 'Booker'.

Begin vorig jaar was het manuscript al klaar, maar de uiteindelijke uitgave ervan had heel wat voeten in de aarde. De 40-jarige debutant in het literaire wereldje lijdt aan Gilles de la Tourette, een syndroom dat wordt getypeerd door ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden. "Ik maak onbewust geluiden met neus en mond en roep ongecontroleerd vaak schunnige woorden", getuigt Staf. "Dat heeft me al heel wat parten gespeeld om normaal te functioneren in contacten met mensen. Ik weet van in mijn jeugdjaren maar al te goed wat het betekent om uitgelachen of gepest te worden. Mijn gedrag heeft ook meermaals geleid tot conflicten, met mensen die geen weet hebben van mijn problematiek. In het Hamse jeugdcentrum Habbekrats leerde ik omgaan met Tourette en mocht ik mijn emoties en frustraties opschrijven." Staf ontdekte dat hij beter kon schrijven dan praten. "Gilles de la Tourette heeft de schrijver in mij wakker gemaakt. Daarom ben ik zo blij en fier op mijn eerste dichtbundel, die ik graag als de aanzet van een trilogie wil zien."
 

"Aan het lachen brengen"


Hammenaar Chris Van Lysebetten is de oprichter en nog steeds voorzitter van Habbekrats, een vzw die op tal van plaatsen in Vlaanderen kinderen uit kansengroepen een leuke werking aanbiedt. "We kijken niet op wanneer een jongere aanklopt met een hoek af", zegt Chris "Toen we Gustaaf naar zijn naam vroegen, brieste, snoof, spuugde en sprong hij alvorens zijn naam te roepen. Ik werd geconfronteerd met alle verrassende aspecten die Gilles de la Tourette met een mens kan doen. Maar ik keek daar dwars doorheen en leerde Staf kennen als een zeldzame waardevolle parel, barstensvol talent. Alleen zat dat syndroom in de weg. Of toch niet helemaal, want toen ik Gustaaf aanleerde dat hij andere jongeren aan het lachen kon brengen - heel wat anders dan uitgelachen worden - kreeg hij een andere, positieve visie op Tourette en zichzelf. Zijn schrijftalent blijkt uit de krachtige verhalen en verrassende poëzie." Daarin verweeft 'Booker' overwegingen over liefde in de diepste zin met schoonheid, de natuur en de betekenis van het leven.

 

INFO: "Booker - De Reizende Dichter", Gedichtenreeks 1, bestellen (25 euro) via bookerszone@live.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio