Herinneringen aan het Passiespel verhuizen naar Gent

Herinneringen aan het Passiespel verhuizen naar Gent

Foto: johan van bever

Oosterzele - Twaalf jaar na de laatste opvoering van het Passiespel kwamen de Moortselenaars nog eens samen in het Erfgoedhuis om herinneringen aan het passiespel op te halen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Oosterzele. Het was meteen de laatste kans om het overgebleven beeldmateriaal te bekijken. Het verhuist nu naar het Rijksarchief in Gent.

Tijdens de inventarisatie van de kerken in het werkingsgebied van Viersprong werd behoorlijk wat religieus erfgoed gevonden op de zolder van de kerk van Moortsele. "Vaak was dat erfgoed gelinkt aan het Passiespel," vertelt Bertrand Vrijens, voorzitter van de Erfgoedcel. "Door de vondst kwamen verhalen naar boven. Kunsthistorica Regina Van Landuyt tekende die verhalen op en ging met de betrokkenen praten. Het resultaat ervan staat nu op de erfgoedbank".

Het Passiespel was een idee van de toenmalige pastoor Norbert De Baere. Het werd voor de eerste keer opgevoerd in 1974. "Een groep mensen bracht jaarlijks een prachtige voorstelling, een drama dat bleef hangen bij jong en oud," herinnert schepen van Erfgoed Orville Cottenie zich. "Alle theatertechnieken werden gebruikt en het speelde zich af in de straten van Moortsele, op zes podia. Het verhaal hield 33 jaar stand".

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio