Nieuw plan met regeling voor onder- en bovengronds parkeren

Parkeren in Hamme doe je voortaan zo …

Hamme - Met de realisatie van de ondergrondse parking Nieuwstraat werd een eerste stap gezet om een nieuw parkeerbeleid te voeren in het centrum van Hamme. Dat plan is nu klaar.

Ondertussen zijn de bouwwerken aan de Creatieve Campus volop gestart, waarin het lokaal bestuur een tweede ondergrondse parking voorziet. “Beide parkings hebben als doel het aantal geparkeerde auto’s op straat sterk te  verminderen, meer in te zetten op centrumbeleving en bovendien het centrum verkeersveiliger te maken”, stelt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Koen Mettepenningen (CD&V). “Op zich verandert er niks. Wie toch nog bovengronds wenst te parkeren zal hiervoor moeten betalen (in de betalende zone) of beperkt worden in parkeertijd (Shop&Go-plaatsen en blauwe zone).”

Betalende zones

Het parkeerbeleid wordt voortaan gehandhaafd door de concessiehouder Indigo Park Belgium. Parkeer je je wagen in de betalende zone, dan zal je logischerwijs moeten betalen (max. € 1,00 per uur). Je kan je parkeersessie momenteel enkel betalen aan de nieuwe parkeerautomaten. Maar er komen extra betaalmogelijkheden bij. Zo wordt zeer binnenkort het Belgian Parking Register (BPR) gelanceerd. Hierdoor zal je een parkeerbeurt ook kunnen betalen per sms of via app met een provider naar keuze: 4411, Yellowbrick, Parkmobile, EasyPark of OPnGO. Zo verlies je geen tijd aan de automaat en betaal je bovendien per minuut. De betalende zone is geldig van maandag tot en met vrijdag, telkens van 9 tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur (excl. feestdagen en 11 juli). Ook gratis kort parkeren (max. 15 min.) in de betalende zone blijft mogelijk. Hiervoor volg je de instructies op de parkeerautomaat om een gratis ticket te bekomen.

Shop&Go

“Wie nog snel even boodschappen wil doen in het centrum, kan de auto voortaan parkeren op één van onze Shop&Go-plaatsen. Op deze parkeerplaatsen kan je 30 min. gratis parkeren, zonder ticket of parkeerschijf. Zo bieden we aan inwoners en bezoekers de mogelijkheid om snel en makkelijk hun boodschappen te doen bij de lokale handelaars. Wie toch langer parkeert, zal een retributiebon ontvangen. De Shop&Go-plaatsen zijn uitgerust met ingebouwde sensoren, die automatisch na 30 minuten een signaal uitsturen naar een parkeerwachter in de buurt. De Shop&Go-plaatsen zijn geldig van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9 tot 18 uur. (excl. feestdagen en 11 juli).” In de blauwe zone dien je te parkeren met je parkeerschijf. Deze zones herken je aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf). De blauwe zone is geldig van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9 tot 18 uur, alweer met uitzondering van feestdagen en 11 juli. De parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven.

Ondergrondse parking

Wie toch langer in het centrum van Hamme wil vertoeven, kan de wagen ook stationeren in de ondergrondse parking Nieuwstraat. Voorlopig rijd je nog vrij in- en uit. Vanaf half april zal de ondergrondse parking worden ingericht door de concessiehouder, o.a. met slagbomen. Het Hamse gemeentebestuur is met Indigo Park Belgium overeengekomen dat - zolang de gratis parking Meulenbroek nog niet gerealiseerd is - iedere gebruiker van de ondergrondse parking maximum 10 uur gratis per sessie kan parkeren.

Retributie

Plaats je geen geldig parkeerbewijs, ligt het bewijs niet leesbaar achter de voorruit van de wagen of is de toegelaten parkeerduur verstreken, dan kan je een retributiebon van € 25,00 ontvangen. Je mag met deze bon de hele dag parkeren (parkeertijd niet overdraagbaar naar de volgende dag). De retributiebon dient binnen de vijf daaropvolgende kalenderdagen betaald te worden. Dit kan ook online via www.streeteo.com. Een overzicht van alle parkings in Hamme kan je raadplegen via www.hamme.be/parkings.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio