Raymond Vanherberghen van Suzy en Raymond werd 96

Oudste 'beer' van Romain Deconinck overleden

Raymond Vanherberghen (96) , die samen met zijn partner Suzy (91) decennialang tot de 'Beren' van Romain Deconinck behoorde, is zaterdagmorgen in het ziekenhuis Jan Palfijn overleden. Dat bevestigt zijn zoon Gino aan de redactie van De Gentenaar. Raymond Vanherberghen speelde sinds 1952 in het gezelschap van Romain in de Minardschouwburg. Hij speelde er mee in 120 stukken, goed voor 5.125 voorstellingen. Daarna speelde Raymond, bijna altijd samen met zijn echtgenote Suzy, die hij als danseres in de Minard leerde kennen, nog jarenlang bij het Stroppentheater. In 2012 besliste het koppel te stoppen met optreden, maar af en toe konden ze het niet laten, en verschenen ze toch nog op het podium. Nog niet zo lang geleden namen ze deel aan een HT&D moppenavond in de kring van het Heilig Hart en werden ze gehuldigd voor hun 65-jarig huwelijk.

Het zijn moeilijke dagen voor Gino Vanherberghen, de enige zoon van Raymond en Suzy Vanherberghen. Gino werd in de nacht van woensdag op donderdag door zijn moeder gebeld met de melding dat 'pa gevallen' was. Toen Gino ter plaatse kwam vond hij zijn vader met zijn voet geklemd tussen een deur. "De hulpdiensten vermoedden op dat moment al een heupfractuur' aldus Gino, 'en omdat de lift van het appartementencomplex te klein was, moest pa geëvacueerd worden langs het balkon. Hij was toen nog in voor een grapje, want hij vroeg aan de brandweerlui die hem naar beneden moesten brengen, of ze ook zijn zetel wilden meeverhuizen, want die was toch aan vernieuwing toe."

Raymond werd geopereerd en kreeg zuurstof- en bloeddrukproblemen. "Vrijdagavond, terwijl ik als drummer bij de 3dekkers aan het optreden was, kreeg ik telefoon dat het niet zo goed ging met pa. Ik kreeg de melding dat ik zaterdagmorgen om 10 uur mocht bellen voor nieuws. Maar ik kon zo lang niet wachten" aldus Gino, en toen ik hoorde dat het met zijn bloeddruk alsmaar slechter ging, vroeg ik of met mijn ma naar de kliniek mocht komen. Dat mocht, maar toen we toekwamen moesten we niet naar intensieve zorgen, maar naar de familiekamer. Pa was een paar minuten na 9 uur overleden, we waren te laat" aldus Gino, die momenteel moeilijke dagen meemaakt.  Op 20 juli, gisteren, was het 10 jaar geleden dat hij zijn vrouw verloor.

Raymond laat een weduwe achter, één zoon, één kleinzoon en één achterkleindochter. Details over de afscheidsplechtigheid zijn nog niet bekend.

In 2012 beslisten Raymond en Suzy dat ze zouden stoppen met optreden. Een uitgebreid verhaal daarover kan u hier lezen. Toch verschenen ze later nog een aantal keren op het podium.

Een hommage door Pierke Pierlala aan Raymond en Suzy kan u hier nog eens herlezen.

De regionale zender AVS maakte naar aanleiding van de 95ste verjaardag van Raymond deze reportage.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio