Frans chanson, Gents cabaret, New Orleansjazz in cultuurkapel Sint-Antoniuskaai

Ann Lemaitre gaat aan de slag met Karin Tanghe, Carine Stevens, Fred Geirnaert en de Julian's New Orleans Jazz Friends

"Ik ben maar de begeleidster, stel de vragen maar aan de artiesten zelf", zo leidde muzikante Ann Lemaitre de persconferentie in waarop ze de drie producties waarin ze tijdens de Gentse Feesten staat voorstelde. Franse chansons met actrice-zangeres Karin Tanghe, cabaret Door Dik en Dun met Carine Stevens, en dan ook nog eens een liedjesprogramma met Fred Geirnaert en The Julian's New Orleans Jazz Friends. Drie keer in de cultuurkapel aan de Sint-Antoniuskaai (vlakbij de Lievekaai). Maar misschien dat Ann Lemaitre iets te bescheiden is? "In mijn voorstelling Door Dik en Dun, acteert ze zelfs mee" aldus Carine Stevens.

Ann Lemaitre dus. Het zal wel het lot zijn van muzikanten die inderdaad geen frontman of frontvrouw van een groep zijn en op de achtergrond een begeleidende functie uitoefenen. Lemaitre volgde een klassieke opleiding (piano, saxofoon, notenleer, harmonie en  jazz) en begon haar muzikale carrière in 1986 bij The Johnny Carr Band, een 7 - koppige coverband. Ondertussen bouwde Lemaitre een instrumentaal repertoire op van zo'n 2.000 nummers,  gaande van evergreens, easy pop, filmmuziek tot jazz standards. 
Lemaitre speelde in diverse groepen, gaande van pop, soul tot latin, maar ook in big bands en werkte mee aan tal van projecten. zoals opnames van de cd’s “Kaak, kaak nen dreidekker”, de cd “10 jaar Pierke Pierlala”, naar aanleiding van het lustrum van “’t spelleke van drei kluite". Ze bleef muzikaal nog even in de sfeer van het figurentheater als begeleidster van poppenkoning Jean-Pierre Maeren in 1996. 

De beroemdste trouwmars

Maar er zijn er ook velen die Lemaitre wel kennen, zonder dat ze het beseffen: sinds 1997 is Ann Lemaitre professionele muzikante bij de de Stad Gent. Ze luistert er plechtigheden op, waaronder ook de talloze huwelijken.  

"Nee, ik weet niet precies hoeveel keer ik The Wedding March van Mendelssohn al gespeeld heb", geeft Lemaitre toe. "maar ik werk al 21 jaar voor de stad, en een vlug rekensommetje leert me dat er in die periode toch wel zo'n 15.750 koppels de revue gepasseerd zijn. Maar ik speel de march niet elke keer: sommige koppels vragen een specifiek nummer aan. Maar ja, ik speelde het talloze keren. En als je achteraf van een koppeltje een mail krijgt met de bedanking dat de muziek voor hen veel betekende, doet dat wel plezier. Want tenslotte doe je het voor dat koppel en hun familie."

Aperitiefconcerten Franse chansons Karin Tanghe

Karin Tanghe. U kan haar nog kennen van Kulderzipken waarin ze de rol van Koningin Agina vertolkte, van theater, jeugdtheater en tal van gastrollen in films en televisieseries. Maar op Studio Herman Teirlinck, waar ze studeerde, leren ze dus ook zingen, en Karin Tanghe bewees nu al twee jaar na elkaar tijdens de Gentse Feesten dat ze het kan. "Ja, het is opnieuw Frans chanson, maar het zijn allemaal andere nummers dan de vorige twee edities. Becaud, Brel, Aznavour, Piaff, Juliette Greco. Soms vertolk ik hun bekende nummers, maar bij Becaud zijn we op zoek gegaan naar twee minder bekende, maar heel toegankelijke en mooie nummers" aldus Tanghe die vanuit haar theateropleiding veel meer probeert te doen dan alleen maar te 'coveren'. "Tijdens een try-out op een privé verjaardagsfeestje mochten we vaststellen dat ook twintigers voor onze aanpak vielen. Ze gaven achteraf toe dat ze geen enkele van de nummers die wij gebracht hadden kenden, maar dat ze er best konden van genieten. Zoiets geeft moed en vetrouwen om er mee door te gaan".

Van 15 tot en met 22 juli, 11 uur, Cultuurkapel, Sint-Antoniuskaai. www.uitbureau.be 09-233.77.88

Met Carine Stevens lachend Door dik en dun!

Nog in dezelfde Cultuurkapel, maar dan 's middags om 15 uur (16 juli) en 's avonds om 19u30 (17, 18 en 19 juli) begeleidt Ann Lemaitre de Gentse comédienne Carine Stevens in haar onewomanshow Door Dik en Dun. "Ik speelde Door Dik en Dun voor het eerst in 2013" aldus de Gentse die in Lochristi in café-hotel Begonia opgroeide. "Ik heb uren met Noel Callebaut en Geert Deruyck gepraat over mijn leven. Over mijn lijf, dat van dik naar dun, van zwaar naar mager ging. En hoe ik daar mee omging" aldus Carine Stevens, die toen positieve reacties kreeg over haar voorstelling. "We zijn nu vijf jaar verder, en we hebben het stuk dan ook geactualiseerd. Het blijft een mix van humor en ernst. Maar ondanks sommige ernstige reflecties blijft het luchtig. Wie mij kent weet ondertussen op welke manier ik met complexen omga", aldus Stevens die altijd wel actrice wilde worden  en op bepaalde momenten dacht dat haar lichaam dat in de weg stond. "Maar met deze onewomanshow heb ik toch het gevoel dat ik toch een klein beetje bereikt heb wat ik wou worden". Stevens zingt ook in de voorstelling, en dat verklaart waarom ze Ann Lemaitre bij de arm nam. "Maar Ann doet meer dan mij begeleiden, ze acteert ook zelf, maar om te weten hoe dat verloopt moeten de mensen maar komen kijken."

Door Dik en Dun. Op 16 juli om 15 uur, op 17, 18 en 19 juli om 19u30 , Cultuurkapel, Sint-Antoniuskaai. www.uitbureau.be 09-233.77.88

Café Concert met Fred Geirnaert en The Julian's New Orleans Jazz Friends

Als we dan toch de Cultuurkapel afhuren, dan kunnen we ze beter maar meteen ten volle benutten, zo moeten Fred Geirnaert en Ann Lemaitre gedacht hebben. Het was immers inderdaad Fred Geirnaert die de stemmige Cultuurkapel aan de Sint-Antoniuskaai al sinds 2013 afhuurde. Lemaitre begeleidde Fred Geirnaert toen muzikaal, maar nam ondertussen de organisatie van de evenementen over. En die muzikale samenwerking is er nog steeds. In Café Concert begeleidt ze Fred Geirnaert in een liedjesprogramma van goed een half uur. Geirnaert brengt zowel Franse nummers als oude Gentse liedjes. Nog in Café Concert krijgt het publiek  The Julian's New Orleans Jazz Friends te horen. Een vijfkoppige band die al 32 jaar garant staat voor oude New Orleansjazz  uit de jaren 20. Geirnaert, Lemaitre en The Julian's New Orleans Friends ronden het concert af met een kwartuurtje waarop ze allemaal samen op het podium staan.

Café Concert met The Julian's New Orleans Jazz Friends, Ann Lemaitre en Fred Geirnaert. Op zaterdag 14 juli om 9u30 (met ontbijt), verder op zondag 15 en dinsdag 17 juli om 14u30 en zaterdag 21 juli om 19u30. Cultuurkapel, Sint-Antoniuskaai. www.uitbureau.be en 09-233.77.88

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio