Ten Huize Goetgebuer nog tot zondag in zaal Scala

Leontientje uit Parijs doet hoofd van drie nonkels op hol slaan

In zaal Scala ging donderdagavond het theaterstuk ten Huize Goetgebuer in première. De familie van drie broers en een oerconservatieve zus, die plots bezoek krijgen van Leontientje, een veel jonger nichtje uit Parijs, is vooral bekend van de filmversies op de regionale zender AVS. De totaal herwerkte theaterversie, met andere acteurs, loopt nog tot en met zondag in zaal Scala.

'Wie fan was van de televisieversie, waarin het landelijk boerenleven in Nevele uit de jaren dertig toch wel mooi weergegeven wordt, zal zeker ook van deze totaal nieuwe theaterversie genieten.  De drie broers uit de televisieserie worden prachtig neergezet door Peter de Kemel , die zowel de films als het theaterstuk schreef, gebaseerd op de novelle lente van Cyriel Buysse,  Patrick Pevenage en Dirk Vanmeirhaeghe. Carine Stevens neemt de rol van de oerconservatieve Cordula voor haar rekening. Amber Verleyen speelt de rol van Leonttientje. 


De grote lijnen van het verhaal zijn gebaseerd op de televisiereeks: tante Zeunia ligt op sterven en ze wil voor het te laat is haar nichtje uit Parijs nog eens terugzien. Cordula vreest dat het nichtje uit Parijs de hele erfenis zal opstrijken eens Zeunia is overleden. De drie broers van Cordula die allemaal vrijgezel zijn zien de komst van hun frivole nichtje wel zitten en doen er dan ook alles aan om de aandacht te trekken van hun nichtje Leontien
De enige in huis die het totaal niet ziet zitten dat Leontientje in huis is, is tante Cordula en ze kijkt er dan ook streng op toe dat de 3 broers niet teveel door hun nichtje van hun werk worden gehouden. De rol van Cordula wordt vertolkt door Carine Stevens, bekend van haar eigen cabaretshows en haar producties met Fred Geirnaert, maar ze heeft ook theaterervaring. 

"Ik moest toch wel diep gaan om in het karakter van die Cordula te geraken" vertelt Carine Stevens. "Iedereen zei me vooraf dat ik sowieso zeer geschikt was voor die rol. Ik vind van mezelf niet dat ik bazig ben, al zal mijn omgeving daar wel anders over denken (lacht) en ik ben zeker niet zo oerconservatief als Cordula. Ik moest me echt iedere keer heel hard focussen om Cordula te worden. Met het Nevels dialect had ik niet zoveel moeite: ik ben afkomstig van Gent, maar opgegroeid in Lochristi, en het Loots en het Nevels dialect liggen nu niet zo ver uit elkaar. Het Nevels is wel wat platter."


 
Ten Huize Goetgebuer. Nog tot zondag 9 december in zaal Scala. Op vrijdag en zaterdag avondvoorstelling om 20 uur, op zondag namiddagvoorstelling om 15 uur.Reservatie en tickets via de site van Scala.

EXTRA voorstelling in zaal SCALA op zondag 17 februari om 15.00u

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio