Cie van de Leute nodigt 28 keer uit om te komen fritten in de Minard

Hoe oud moet een mens zijn om zich nog te herinneren dat er, telkens Romain De Coninck een nieuw stuk bracht in zijn Minardschouwburg zo'n groot bord aan de gevel hing, met daarop de titel en de speeldata van het nieuwe stuk? Het is overigens ondertussen al een kwarteeuw geleden dat Romain op 1 december overleed. Maar zijn volkstheater is er nog altijd. Cie van de Leute herneemt dezer dagen het stuk Komen Fritten, en speelt dat niet minder dan 28 keer, in de hoofdzaal van de Minard. En dus hangt er, net zoals in Romain zijn tijd, zo'n groot bord aan de gevel van de Minard.

Zaterdag 1 december ging de Cie van de Leute in première met het stuk Komen Fritten van auteur Jeroen Maes. Het gezelschap speelde het stuk al tijdens de Gentse Feesten van 2018 maar tien uitverkochte zlaen bleken toen. niet genoeg oml alle geïnteresseerden tevreden te stellen. Vandaar de herneming. En deze keer niet in de 'tweede' zaal van de Minard, maar in de eerste zaal, met de rode pluchen zetels, waar ook Romain zijn stukken speelde.

Komen Fritten. De link met het televisieprogramma Komen Eten is uiteraard snel gelegd. Jan de Raedt die de rol van Lucas speelt vertaalde het stuk naar het Gents al zit er ook een Limburgs en een West-Vlaams personage in. Want ook in het televisieprogramma kwamen de kandidaten wel uit alle hoeken van het land.


Naar goede gewoonte regisseert Wim de Puydt het stuk en zorgde bij deze herneming weer voor een gezellig avondje humor. Net zoals in het televisieprograma bestaat de cast uit uiteenlopen types: Betty Bouckaert kruipt in de huid van Marie-Christine die heel bijgelovig is en zich één voelt met de cosmos. Jaco (rol gespeeld door Dirk Provijn) heeft meer oog voor mannen dan vrouwen en heeft wel een oogje op de cameraman van het programma. En dan is er nog de blonde Romy gespeeld door Wendy Antoine die alle vooroordelen over blondjes alle eer aandoet.

Komen Fritten. Door Cie van de Leute. Minardschouwburg. Tot eind december. Reservatie via de site van de Minard  

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio