Focus-wtv brengt kleine verhalen uit de Grote Oorlog

Verrassende blik op het oorlogsverleden van Ledegem

Ledegem - In een wekelijks item op de regionale televisiezender belicht men het oorlogsverleden van onze provincie. De makers verlieten er de bekende paden van grote oorlogsgebeurtenissen en schonken aandacht aan de lokale geschiedenis. In de aflevering van twee november werd een voor veel mensen verrassende blik op Ledegem geworpen.

Dat Ledegem een belangrijke plaats was tijdens de oorlog heeft twee belangrijke oorzaken. Enerzijds is er de strategische ligging langs de spoorlijn Roeselare-Menen en anderzijds was het dorp ook uitgebouwd als een sterke verdedigingsgordel. Het waren de Duitse troepen die Ledegem volledig inpalmden. ‘Het grote voordeel van Ledegem was dat de Britse artillerie het dorp net niet konden bereiken’, vertelt Nick Soen, voorzitter van de heemkundige kring Liedengehem, in de reportage. ‘Daarom werd Ledegem uitgebouwd als sterk verenigingsnest waar we tot op vandaag nog sporen van zien.’

Adolf Hitler
Op verschillende plaatsen in Ledegem vind je sporen van dat oorlogsverleden, al dan niet verdoken. Zo deed de kerk dienst als lazaret voor gewonde Duitse soldaten. Opmerkelijk zijn ook de goedbewaarde inscripties in het dakgebinte van het voormalige Ledegemse station. Duitse soldaten mochten hun naam of nummer niet achterlaten, maar onrechtstreeks verwezen ze wel naar hun huis. Zo kunnen historici achterhalen uit welke Duitse dorpen of steden de soldaten kwamen. Filip Jacques van de heemkundige kring Liedengehem stelt ook dat het zeker is dat Adolf Hitler (toen nog gewone soldaat) minstens één keer langs het station voorbijgekomen is.

Bunkers
Andere sporen van de Duitse aanwezigheid in Ledegem zijn onder andere een commandobunker van de Duitse troepen, door Filip Jacques ‘het pronkstuk van de Duitse aanwezigheid’ genoemd. Vanuit deze bunker werden de bevelen gegeven aan de soldaten om de aanvallen van en tegen de Britten tot een goed einde te brengen.
In een schuur aan de voormalige spoorlijn bestaat de vloer uit zerken van Duitse soldaten. Daarnaast vind je er ook een typische Duitse bunker die vermoedelijk dienst deed als munitiedepot.


De reportage is te bekijken op de site van focus-wtv (vanaf 5:40)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio