VIDEO. Ten Doele klaar voor opening op nieuwe locatie

Blankenberge / Zuienkerke - Zes maanden na de zware brand die Hoeve Ten Doele in de as legde, openen de uitbaters het nieuwe restaurant Ten Doele in de Leopoldstraat. 'We starten met volle moed aan een nieuw hoofdstuk in ons leven.', zeggen Mieke en Karel Govaert.

'De maanden na de brand hebben wij het emotioneel zeer moeilijk gehad.', zegt Mieke. 'Door de zeer hoge kosten om de hoeve opnieuw op te bouwen bleek al vlug dat het geen haalbare kaart was.'

Op 9 januari brak in het restaurant Hoeve Ten Doele in de Nieuwe Steenweg in Zuienkerke na sluiten een zware brand uit in de keuken. Aangewakker door felle rukwinden breidde hij zich uit naar het restuarant zelf. De schade was zo groot dat er niets anders opzat dan te sluiten. De afgebrande voormalige boerderij staat intussen nog te koop en er werd al bij de gemeente aanvraag ingediend om het gebouw af te breken.

'Voor een deel hebben wij het hoofdstuk afgesloten maar de beelden blijven nog wel in het achterhoofd hangen.', zegt Mieke.'Omdat wij niet zomaar bij de pakken wilden blijven zitten, zijn we op zoek gegaan naar een pand waar we een nieuwe start konden nemen.'

Hoge prijzen

In de regio bezochten broer en zus verschillende panden. 'In Brugge lagen de prijzen zo hoog en je blijft met enorme kosten zitten om een oud pand in te richten als restaurant.', zegt Karel. 'De zoektocht bracht ons in de Leopoldstraat in Blankenberge. Een nieuw opgetrokken pand waarmee je door zijn zicht naar het westen de hele dag van de zon kan genieten. Na veel wikken en wegen hebben we beslist om ons nieuw restaurant daar te vestigen.'

In drie maanden tijd werd het nieuwe restaurant ingericht. 'Het is een echte krachttoer geworden om in drie maanden tijd alles rond te krijgen.', klinkt het. 'Zonder de medewerking van de verschillende aannemers was het nooit gelukt. Het is een tgv-trein geworden, maar we hadden geen andere keuze, want we wilde het hoogseizoen nog meepikken. Even was het alle hens aan dek voor het plaatsen van het overdekte buitenterras. Dat is net geïnstalleerd voor ingaan van de bouwstop op 1 juli.'

Personeel en menukaart blijft (deels)

Ook het personeel zet de stap naar het nieuwe Ten Doele. 'Het restaurant biedt plaats aan een vijftigtal personen binnenshuis en op het terras zijn er nog eens een veertigtal bijkomende zitplaatsen die worden bediend door een deel van het personeel dat vroeger werkte in Zuienkerke.', zegt Mieke. 'Twee kelners van ons vast personeel hebben gekozen voor een andere job maar vier starten er opnieuw bij ons. Een personeelslid zal in de nieuwe zaak halftime werken. Daarnaast zullen wij nog een beroep doen op extra mensen.'

Ook aan de menukaart werd maar lichtjes gewijzigd. 'Zoals voordien richten we ons op een eerlijke betaalbare kaart met vlees- en visgerechten. Naarmate de winter wordt ze uitgebreid met wildgerechten. Daar kent ons jarenlange vast cliënteel ook ons voor. Laatst stonden we nog op het culinair evenement GIN+KOK op de Grote Markt met polderaardappel, verse handgepelde garnalen, mousseline en kwartelei en je voelde zowaar de warmte van de mensen bij hun wederzien.', aldus keukenchef Karel. 'Pareltje in de keuken is onze Josper oven die uitsluitend werkt op houtskool. Klanten kiezen dan zelf of ze hun gerecht gegrild of gebakken wensen.'

De zaak opent morgen voor het eerst haar deuren voor het brede publiek. Reserveren kan telefonisch via 050/41.31.04. Meer informatie vind u ook op www.tendoele.be. Het restaurant is wekelijks gesloten op maandag en dinsdag.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio