Na bijna halve eeuw stopt Urbain Van Cleven met schilderen van spotprenten op caféramen

"Ik ben blij dat ik een stukje heb kunnen bijdragen aan geschiedenis carnaval"

"Ik ben blij dat ik een stukje heb kunnen bijdragen aan geschiedenis carnaval"

"Mijn tekeningen hebben allemaal te maken met carnaval, vuûle jeanetten en natuurlijk ook bier.", zegt Urbain Van Cleven. Foto: nmi

Blankenberge - Een stukje carnavalsgeschiedenis verdwijnt. Bijna een halve eeuw schildert Urbain Van Cleven voor carnaval spottekeningen op cafévensters. Maar nu houdt hij ermee op. "Jammer dat niemand mij opvolgt, maar ik ben blij dat ik een stukje heb kunnen bijdragen aan carnaval.", zegt Urbain.

Het tekenen van figuurtjes had Urbain Van Cleven (73) al in de vingers toen hij nog school liep. Honderden bladen tekende hij vol met levendige figuurtjes die zomaar uit een potlood vloeide. Na zijn schoolperiode tekende Urbain decors voor toneel en zorgde hij voor de decoratie van het jaarlijkse optreden van de carnavalsvereniging Daring Boys in Ons Huis. Hij was ook lid van de vereniging en schopte het tot prins carnaval in 1972.

Urbain had toen al zijn eerste cafévenster geschilderd. Daar begon hij al mee in 1968. "Van het al lang verdwenen café De Meiboom in de Van Maerlantstraat.", zegt hij. "Met de positieve reacties die ik kreeg, zijn er in de loop de jaren nog veel gevolgd. De spottekeningen mochten nooit choquerend en hadden altijd te maken met plaatstelijke toestanden. Ook de uitbater moest akkoord gaan met de tekeningen. Enkele jaren geleden kwam er zelfs een tekening op het venster van de Postiljon van de vroeg die haar man had verlaten."

Maar een cartoonist wil Urbain zich toch niet noemen. "Omdat mijn tekeningen na de carnavalsperiode ook verdwijnen.", zegt hij. "Ze hebben allemaal te maken met carnaval, vuûle jeanetten en natuurlijk ook bier. Ook soms een knipoogje naar de politiek en iedere tekening zit er ook wel een verhaal. Een goede tekening is als er bij mensen die ze bekijken een glimlach op hun gezicht komt."

De reacties die hij krijgt, zijn bijna allemaal positief. "Carnaval is de periode waar je met iemand de spot kan drijven en de meeste mensen nemen het men de glimlach.", zegt Urbain. "De enige negatieve reactie ik kreeg, is dat sommige mensen zeggen dat ze vanuit het café niet meer naar de straat konden kijken."

Nu Urbain Van Cleven ermee stopt, verdwijnt een stuk plaatselijke carnavalsfolklore. "Drie jaar geleden wilde ik al stoppen, maar nu heb ik beslist om nu er definitief mee te kappen.", zo vertelt de Blankenbergenaar. "Heel wat cafés sluiten hun deuren tijdens carnaval, waardoor een stukje folklore verdwijnt. Als ik terugblik over de periode ben ik wel tevreden dat ik een stukje heb kunnen bijdragen aan carnaval."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio