Na 30 jaar blijft folklore centraal staan bij Paravangfeesten

Na 30 jaar blijft folklore centraal staan bij Paravangfeesten

Foto: jwi

Blankenberge - Dertig jaar terug startte folkloregroep De Vrye Visscherye en de Havengebuurteking met de organisatie van de Paravangfeesten. De haven wordt dit jaar op zondag 6 augustus ondergedompeld in de authentieke maritieme sfeer met demonstraties van oude ambachten, typische klederdracht, volksdansen en zeemansliederen.

Doorlopend van 10 tot 18 uur kunnen bezoekers er proeven van de versgebakken vis of je leert er hoe je best garnalen pelt. Sneukel er van wulken of andere lekkernijen uit de zee. Een overzichtstentoonstelling toont hoe de havenbuurt er anno 1900 uitzag.

De verenigingen die aan het gebeuren deelnemen zijn volksdansgroepen De Sloepe en De Noordzeedansers, het Shantykoor Blankenberge, de Visbakkers en folkloregroepen De Vrye Visscherye, Ebbe en Vloed, De Korre en de Visbakkers.

Zoet, zout en zand

Niet te missen dit jaar is de stand van Kusterfgoed op de Barcadère. De erfgoedcel verzamelt deze zomer verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over eten op het strand. Die verzameling wordt gebundeld en bewaard voor de toekomst. Wie op 6 augustus zijn of haar verhaal komt vertellen, krijgt in ruil een gratis strandlekkernij in de vorm van een ijsje of een boule de l'yser.

Waar vorig jaar de Barcadère omgetoverd werd tot corsodorp in het kader van bebloemingsactie 'Erfgoed in de Bloemen' gaat dit jaar niet door. Lees hier wat de reden daarvan is.

Net als de Havenfeesten in het voorjaar zijn is deze dag een moment waarop het vissersverleden van Blankenberge in de kijker te zetten. Bovendien is de uitgelezen plek voor snuisteraars naar antiek en brocante. Korno, Colette en Seven, de Blankenbergse reuzen zijn er ook weer bij om een oogje in het zeil te houden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio