Blankenbergse schoolgaanden op uitwisseling naar China (DEEL 2)

Op woensdag gaat de groep samen naar het Zomerpaleis. Foto: © mha

Blankenberge - In het eerste deel dat eerder deze week online ging, kon je lezen hoe twaalf leerlingen samen met vier begeleiders aankwamen in Beijing. Daar werden ze hartelijk ontvangen door gastgezinnen en in drie dagen tot Chinese sterren betiteld.

Op de vierde dag bleek het typisch Chinese ontbijt voor sommigen nog geen plezier te zijn. Woensdag 4 augustus kreeg de groep weer les. Ze leerden zichzelf in het Chinees voorstellen.

Renée Knudde, leerlinge van het Mab: ‘De zomervakantie was officieel voor ons al begonnen en dat was zeker te merken in de lessen. Het amusement was zonder twijfel te zien. Na een rustpauze in de hitte kregen we uitleg van de heer Jinlong naar wie we aandachtig luisterden. Hij bracht ons veel bij over de Verboden Stad en het Zomerpaleis die later tijdens ons verblijf gingen bezoeken.’

Het Zomerpaleis was de hoofdbrok van de uitstap in de namiddag. Dit kan je vergelijken met een vakantieverblijf voor keizers. Voor het eerst ziet de groep daar de mooi versierde Chinese gebouwen, zoals ze in films - laat ons denken aan de productie van Disney: Mulan - zagen tijdens hun jeugd. De gebouwen zijn tot in de detail versierd in verschillende kleuren.

Op die typisch toeristische plaats werden de Belgische gasten volop gefotografeerd. Mensen duwden hun kinderen tot bij hen en namen daarna snel een foto. Net zoals de dag voordien voelden de Blankenbergse scholieren en leerkrachten zich als supersterren.

Donderdag 5 juli 2012 startte opnieuw met enkele lessen. Hun Chinees onderging plots in een stroomversnelling. Nieuwe, praktische woorden ingeprent. Zo konden ze intussen iets bestellen in een café.

In het bureau van Madame Wu, hoofd van het uitwisselingsproject, was er een taart voorzien voor een jarige in de groep. Na het hapje probeerden ze in Chinese tekens de boodschap ‘Friendship Forever’ op een waaier te schrijven.

Diezelfde dag in de namiddag ging de groep richting Beijing Capital Museum, waar stukken uit de Ming en Qing dynastieën te bewonderen zijn. Het porselein en de maskers van de Beijing Opera vonden de jongeren erg merkwaardig. In het museum is ook een groot muurschilderij met alle medaillewinnaars gemaakt naar aandenken van de Olympische Spelen van 2008: onder hen dus ook onze Belgische Justin Henin.

Femke Haeck, leerlinge van het Mab: ‘Vrijdag 6 juli stonden we op voor het hoogtepunt van ons verblijf. Iedereen keek ernaar uit om The Great Wall, de Chinese Muur of Cháng Chéng te bezoeken. Hiervoor moesten we eerste een lange busrit maken maar ondanks de drukke week, zag elk van ons dat nog best zitten.’

Het geduld werd op de proef gesteld want na de busrit moesten ook nog heel wat trappen beklommen worden. Als ze eenmaal ter plekke zijn, is het alsof ze een wereldster ontmoeten. Er werden vele foto’s getrokken. De Muur word omringt door mooie, groene bossen. Door dat groen kronkelt die lange muur waar geen einde lijkt aan te komen.

Ook wanneer ze ’s avonds in bed kropen, bleven de imposante beelden in het netvlies gebrand.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio