Syl Verberk en Nathalie Gerritsen-Viguurs maken fotoboek over bodypainting

© Jeanny Wouters

Een boek vol prachtige beschilderde vrouwen. Het draagt de titel Syllie Figures en is gemaakt door bodypaintster Syl Verberk in samenwerking met amateurfotografe Nathalie Gerritsen-Viguurs beiden uit Baarle. Vrijdag werd het boek gepresenteerd in eigen kring; zondag was er een signeersessie in de boekhandel in het dorp. Bij beide gelegenheden waren prachtige beschilderde modellen aanwezig.

Jeanny Wouters

Bodypainting is een echte sport waarvoor ook wedstrijden worden georganiseerd. Tijdens de laatste Wereldkampioenschappen voor professionals in Oostenrijk eindigde Syl Verberk op de achtste plaats. De fotografe en bodypaintster leerden elkaar kennen tijdens een cursus en Nathalie bood aan foto's te maken van het werk van Syl; zij heeft zich gespecialiseerd in portretfotografie. 'Het is heel dankbaar om zoiets te doen, iets moois fotograferen wat vergankelijk is' zegt ze. Syl's kunstwerken zijn inderdaad vergankelijk. Met een heel lichaam is ze 6 tot 8 uur bezig en aan het eind van de dag wordt het er gewoon weer afgewassen. 'Als ik mooie foto's heb is het goed' meldt ze nuchter. 'Ik heb wel ooit dat ik een model in de kast zou willen zetten om het de volgende dag af te maken' lacht ze. Haar inspiratie haalt ze overal vandaan, van tv, cadeaupapier, natuur, gordijnpatronen. Soms werkt ze al improviserend, andere keren bereid ze zich voor met schetsen en voor wedstrijden maakt ze proefpaints.

Boek

Het boek staat vol met prachtige foto's van modellen, de oogst van een aantal jaren bodypainten. Er is een serie tweelingen bij, er zijn duistere taferelen, vrolijke met bloemen en glitters. Syl bedenkt ook bijpassende accessoires zoals mutsen met snoep beplakt, of veren en spitse oren en vingers. 'Bodypainten is heel anders dan een gezicht beschilderen' legt ze uit. De indeling is het moeilijkst. Zelf is ze ooit begonnen met een cursusje kinderen schminken voor carnaval. Inmiddels hoort ze bij de top van de wereld en volgde ze lessen bij bekende painters in het buitenland.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio