Gemeentelijk recept met konijn

Kortenaken - Tijdens de week van de Smaak kookten burgemeester Devos en de schepenen voor het voltallige gemeentepersoneel en de mandatarissen. Het recept was een ragoût van konijn onder een korstje van aardappelen en olijven. Met dit recept kunnen we het allemaal eens uitproberen.

Benodigdheden
4 konijnenbillen, 1 dl olijfolie, 150 gr wortelen (in cocotjes gedraaid), 100 gr raapjes (in cocotjes gedraaid), 100 gr peultjes, 100 gr kleine uitjes, 100 gr paddenstoelen, 2 gepelde tomaten (zonder zaadjes in blokjes gesneden), 4 dl kalfsfond; 4dl witte wijn, 2 dl room, 1 eetlepel roux, 1 kruidenbosje, 2 eetlepels peterselie (fijn gehakt), 2 eetlepels salie (liefst vers, anders gedroogd) voor het korstje, 300 gr aardappelen (Bintjes), 2 eierdooiers plus 1 om te doreren, 1 dl olijfolie, peper, zout, muskaatnoot, 100 gr olijven, takjes tuingroen (bijv. salie) als garnituur

Bereiding
Hak de konijnenbouten in twee, was ze in koud water en droog ze goed af.
Leg het vlees gedurende een nacht in een marinade van de olijfolie, de witte wijn, peper, zout en het kruidenbosje.
Giet de marinade af en bak het vlees lichtjes aan in een pot (met olijfolie).
Bevochtig met de marinade, 1 dl water en de 4 dl kalfsfond. Voeg ook het kruidenbosje erbij en kruid met peper en zout. Laat gedurende 20 minuten zachtjes koken en verwijder voortdurend bovendrijvend schuim en vet.
Doe er dan de wortelen, de raapjes en de uitjes bij. Laat nog 15 minuten koken en voeg dan de paddestoelen en de peultjes erbij. Schep, na nog eens 10 minuten koken, alles uit het kookvocht.
Laat het kookvocht inkoken tot de helft en bind eventueel met een beetje roux. Voeg de room erbij en dan de tomatenblokjes, de gehakte peterselie en de salie.
Kook ondertussen de geschilde aardappelen en pureer ze. Voeg er de eierdooiers, de olie, peper, zout en muskaatnoot bij.
Hak de olijven in kleine stukken en roer ze ook door de puree.
Doe het vlees en de groenten in een vuurvaste ovenschotel en giet er een gedeelte van de saus op. Bedek het geheel met de puree, doreer met eigeel en strooi er broodkruim over. Druppel nog wat extra olijfolie over de bereiding alvorens het te korsten onder de grill van de oven. Serveer de schotel zo warm mogelijk.

Tips en weetjes
De smaak van olijfolie zal indringend zijn in dit eenpansgerecht. Konijn kan door kip, kalf of varken vervangen worden.
Maak eventueel kleine individuele porties op voorhand klaar zodanig dat ze enkel in de oven verwarmd moeten worden. Stoofpotjes en soepjes zullen aan smaak winnen als ze een tijdje (zelfs een paar nachten) kunnen staan. Vraag dat maar aan de grootmoeders.
Voor het gemak van de gasten kan het boutje ontbeend worden.
 

Smakelijk!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio