Bijen sterven door gebrek aan voedsel

Bijen sterven door gebrek aan voedsel

Foto: Koen Dhollander

Antwerpen / Merksem - Voorzitter Marcel Cuylaerts van de vzw Merksemse Imkerij vindt dat er te veel bijen zijn, want er is te weinig voedsel.

Marcel Cuylaerts: "Wat de imkers al enkele jaren verkondigen wordt eindelijk door de overheid en de wetenschap beaamd. Er zijn in verhouding tot het voedselaanbod te veel bijen. Toch merken we dat meer en meer mensen cursussen gaan volgen om bijen te houden omdat de berichtgeving steeds gewag maakte van te weinig bijen. Dit resulteert echter in een omgekeerd effect. Nog meer bijen is nog minder voedsel en weer meer bijensterfte."

Volgens Cuylaerts ziet men het bijna overal, weiden en akkers bieden geen verscheidenheid meer aan voedsel voor de bijen. Alles wordt steriel gemaakt door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Biodiversiteit is in vele gebieden bijna onbestaande. Imkers zijn tegenwoordig verplicht om drachtgebieden op te zoeken en haast constant te reizen met hun bijen.

Volgens de imker zijn er enkele belangrijke factoren die een grote rol spelen in het verdwijnen van de honingbijen. Het gebrek aan divers voedsel waardoor de bijen verzwakt worden, het probleem van de parasiterende varroa mijt die de bijen nog meer verzwakt en de overvloed van insecticiden zoals de neonicotinoiden. De laatste factor is de imker zelf.

"Hij is degene die moet zorgen dat zijn bijen naar drachtgebieden worden gebracht waar in samenspraak met de landbouwers getracht wordt om overeenstemming te bereiken wat de tijd voor sproeien van de gewassen betreft. Hij zorgt ervoor dat op tijd en stond de behandeling voor de vernietiging van de varroamijt op een degelijke en wettelijke manier wordt uitgevoerd."

"Maar landbouwers, bedrijven en particulieren kunnen ook belangrijke bijdrage leveren om meer voedsel ter beschikking te stellen door meer gewassen te zaaien of te planten die nuttig zijn voor de insecten", zegt Marcel.

Het project "Biekes van A" krijgt dan ook alle steun van de imker, "want ze willen de burger engageren en sensibiliseren". 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio