150 jaar papierfabriek Louis De Naeyer

De Naeyer maakte Willebroek groot

Papierfabriek De Naeyer Foto: 'Beelden van toen', Staf Willems, 1987

Willebroek - In 1860, 150 jaar geleden, stichtte Louis De Naeyer in Willebroek zijn fabriek van papierdeeg. Als industrieel was hij zijn tijd ver vooruit.

Louis De Naeyer werd op 3 december 1827 geboren in Lebbeke. In 1851 stichtte hij in Brussel een handel in lompen, het basismateriaal voor de fabricatie van papier. 

Op 3 december 1860 vroeg Louis De Naeyer aan het gemeentebestuur van Willebroek om een papierfabriek met twee stoommachines te mogen bouwen, op een stuk land gelegen in de 'kebbingen', tegen 'den oostzydschen vaertdyck'.

De fabriek zou papierdeeg maken, met als grondstof stro, dat zou worden aangevoerd per schip uit Nederland, via de Willebroekse Vaart. Wellicht was Louis De Naeyer toen al op de hoogte van de plannen voor de aanleg van de 'ijzeren weg' Mechelen-Terneuzen, die in 1868 in gebruik werd genomen en langs zijn fabrieksterrein liep.

Willebroek was in 1860 een landelijke gemeente met weinig industrie, tenzij een achttal brouwerijen. Willebroek telde toen 3.520 inwoners, gehuisvest in 1.185 woningen. Onder impuls van Louis De Naeyer veranderde Willebroek van landbouwgemeente in een industriegemeente.

Vrij snel werd er 8 ton papierdeeg per dag geproduceerd. Een werkdag duurde ongeveer 12 tot 14 uur, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Louis De Naeyer liet ook huizen bouwen voor zijn arbeiders, stichtte dag- en avondscholen, en liet naast de steeds groter wordende fabriek ook een bakkerij, een economaat, een crèche en een bibliotheek bouwen voor de arbeiders van zijn fabriek.

Op 12 april 1861 huwde Louis De Naeyer met Alida Peeters, de dochter van notaris Eduard Peeters. Op 3 december 1861 werd hun enig kind, een zoon, Eduard De Naeyer geboren. De jongen was amper 13 toen hij op 30 oktober 1875 overleed.

Rond die tijd produceerde de papierfabriek De Naeyer dagelijks ongeveer 40 ton papierdeeg. Maar de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland zorgde voor een gebrek aan stro. Daarom ging De Naeyer experimenteren met naaldhout. De houtvezels werden gekookt in een oplossing van calcium en bisulfiet om er papierdeeg van te maken.

Op 5 maart 1885 legde Louis De Naeyer de eed af als burgemeester van Willebroek. Dat zou hij blijven tot aan zijn dood op 16 februari 1902. Hij was toen 74 jaar.

In april 2004 ging Denaeyer Papier in vereffening.

Bron: Heemkundige kring Vaertlinck Willebroek. Papierfabriek Louis De Naeyer. 150 jaar geleden opgericht. 1860-2010.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio