Reizende tentoonstelling nog tot en met 11 mei in de bibliotheek in Reet

'Lezen en schrijven met Anne Frank'

Regina Sluszny getuigt op 2 mei om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis over haar jaren als ondergedoken kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto: Kristof Lauwers

Rumst - Nog tot en met 11 mei is de bibliotheek in Reet de reizende tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank' te bezoeken. Op woensdag 2 mei om 19.30 uur getuigt ook Regina Sluszny in de raadszaal van het gemeentehuis over haar jaren als ondergedoken kind bij een niet-Joods gezin.

Annelies (Anne) Marie Frank werd geboren in 1929 en stierf begin maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne Frank was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat bekend werd door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in het Achterhuis, aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Het leven, het dagboek en de dood van Anne Frank behoren tot het collectieve geheugen en vormen een ontroerende inspiratiebron om jongeren te laten nadenken over oorlog en racisme, rechten en plichten, (in)tolerantie en vrijheid.

De didactische tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank' voor leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs is een initiatief van het Vredescentrum, met steun van het Provinciaal Bibliotheekcentrum Antwerpen. De bib organiseert begeleide klasbezoeken en workshops voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Rumstse scholen.

Voor elke deelnemende zesde klas komt Armand Schmidt persoonlijk getuigen over zijn jaren als ondergedoken Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op woensdagavond 2 mei om 19.30 uur getuigt ook Regina Sluszny, in de raadszaal van het gemeentehuis (Koningin Astridplein 12 in Reet), voor alle ouders en geïnteresseerden over haar jaren als ondergedoken kind bij een niet-Joods gezin.

Regina Sluszny is voorzitster van de organisatie 'Het Ondergedoken Kind'. Regina leefde zelf als kind, tussen 1942 en 1945, ondergedoken bij een niet-Joods gezin. Al vele jaren vertelt ze haar verhaal, als eerbetoon aan de mensen die haar, zeventig jaar geleden, als kind hebben gered van de Duitse bezetter.

Reserveren voor de getuigenis van Regina Sluszny kan via 03-880.92.47 (bibliotheek) of 03-880.00.93 (cultuurdienst) of per mail: rumst@bibliotheek.be of cultuur@rumst.be

Info: de tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank' is nog tot en met 11 mei tijdens de openingsuren van de bibliotheek in Reet (Molenstraat 2) gratis te bezoeken, op maandag en donderdag van 18 tot 20 uur, op woensdag van 14 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio