Gevierd met academische zitting en sportraadfeest aan de Lazaruskapel

40 jaar sportraad gevierd

40 jaar sportraad gevierd

De bestuursleden van de Rumstse sportraad, samen met schepen van Sport Geert Van der Auwera en sportfunctionaris Hilde De Meyer. Foto: Kristof Lauwers

Rumst - De Rumstse sportraad, die gesticht werd in maart 1972, bestaat 40 jaar. Al die tijd was en is François Bruyndonckx voorzitter van de Rumstse sportraad. Sinds 2000 is hij ook voorzitter van de provinciale sportraad. Dat werd gevierd met een academische zitting en een sportraadfeest aan de Lazaruskapel.

Onderzoek wees uit dat minder dan de helft van de volwassen Vlamingen dagelijks voldoende beweegt om gezond te blijven. De cijfers spreken voor zich Want de Vlaming brengt gemiddeld:

  • 75 procent van de dag zittend of liggend door
  • voor een goede nachtrust 22 jaar van zijn leven in bed door
  • 1 jaar van zijn leven op het toilet door
  • 7 jaar van zijn leven voor de televisie door
  • en ontelbare uren van zijn leven in de wagen, aan tafel en voor de computer door

De sportraad, opgericht in maart 1972, was de eerste gemeentelijke adviesraad in Rumst. Ook van alle gemeenten in de provincie Antwerpen - toen nog 140 - had Rumst als één van de eersten een sportraad. Want de Rumstse sportraad kreeg het stamnummer 11. Dertien sportverenigingen namen toen, in 1972, de start.

In september 1977 - na de fusie van Rumst met de deelgemeenten Reet en Terhagen - telde de sportraad al 42 sportverenigingen, waarvan 22 uit Rumst, 13 uit Reet en 7 uit Terhagen. In 1988 werd de gemeentelijke sportdienst opgericht en kwam Hilde De Meyer als sportfunctionaris in dienst. Vandaag telt de Rumstse sportraad 30 erkende sportverenigingen. De Rumstse sportraad is ook één van de actiefste in de provincie.

In 1990 kreeg Rumst van het Bloso de titel 'Sport is tof-gemeente'. En in 1991 werd Rumst laureaat van de wedstrijd 'Tof-Sport-Raad'. In 1993 kreeg Rumst de titel 'Jeugdsportgemeente' en een jaar later werd daar nog de titel 'Jeugd- en sportclubgemeente' aan toegevoegd.

De voorbije 40 jaar werden er door de Rumstse sportraad niet minder dan 487 sportactiviteiten georganiseerd. De sportraad vergaderde maar liefst 422 keer en gaf in 35 jaar tijd honderd adviezen over sport in Rumst. De voorbije vijf jaar - van 2007 tot 2011 - werden 69 adviezen verstrekt, of gemiddeld 14 per jaar.

De kar van de sportraad werd de voorbije 40 jaar getrokken door 22 verschillende bestuursleden. Al zijn er, in al die jaren, maar vier schepenen van sport geweest: Paul Broothaers (tot 1977), Frans De Herdt (tot 1983), oud-burgemeester Edgar Thys (bijna 25 jaar lang) en sinds 2007 schepen Geert Van der Auwera.

François Bruyndonckx (op de foto uiterst links; red.) is al 40 jaar lang ononderbroken voorzitter van de Rumstse sportraad. Nicole Struyf is al 11 jaar bestuurslid en sinds 2007 ondervoorzitster. Frans De Keyser is al 25 jaar de stipte penningmeester, Herman Peeters is al tien jaar feestbestuurder en Theo De Belser verzorgt sinds 2010 de public relations en de website van de Rumstse sportraad.

Ook biljarter Ludo Dielis, die 69 titels behaalde, woonde het veertigste verjaardagsfeest van de Rumstse sportraad bij. Dielis behaalde als biljartspeler 9 wereldtitels, 23 Europese titels en 37 Belgische titels.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio