Shermantank bij bruggenhoofd in Klein-Willebroek werd 20 jaar geleden ingehuldigd

68ste verjaardag bevrijding herdacht

Foto: Kristof Lauwers

Willebroek - Met een bloemenhulde en toespraken is zaterdagmiddag bij de Shermantank aan het bruggenhoofd van de vroegere Weduwe Van Enschodtbrug in Klein-Willebroek de 68ste verjaardag van de bevrijding herdacht.

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, is een initiatief van het Verbond van Veteranen van de Tweede Wereldoorlog, de Antwerp Military Vehicles Association en het Willebroekse gemeentebestuur.

Aan het gereconstrueerde bruggenhoofd van de Weduwe Van Enschodtbrug, die ooit Klein-Willebroek met Boom verbond, werd op 4 september 1944 geschiedenis geschreven.

Luitenant-ingenieur Robert Vekemans leidde toen de voorhoede van de 11de tankdivisie van de Britten over de brug. Het was de sleutel tot de bevrijding van Antwerpen. En zo werd ook verhinderd dat de haven van Antwerpen vernietigd werd.

Na de toespraken en de bloemenhulde speelde de Brassband Willebroek het 'Te Velde', het Engelse en het Belgische volkslied.

Op 17 oktober zal het twintig jaar geleden zijn dat het tankmonument, de Shermantank die bij het bruggenhoofd staat, ingehuldigd werd.

In 1988 werden de voorbereidingen getroffen voor de herdenking van de 45ste verjaardag van de bevrijding. Bij de toenmalige voorzitter van de Antwerp Military Vehicles Association, Gustaf Bruskin, groeide toen het idee een optocht te organiseren met oude geallieerde voertuigen. De toenmalige burgemeester van Antwerpen, Bob Cools, sloot zich meteen bij dat idee aan. Zo werd, op 9 september 1989, de Robert Vekemans Liberation-route geboren.

De optocht was een groot succes, zowel in Boom, in Klein-Willebroek als in Antwerpen. Een dichte menigte zorgde in de Antwerpse straten voor een warm en enthousiast onthaal van de 'nieuwe bevrijders'.

20 jaar Shermantank-monument

Enkele jaren later rijpte de idee om ook een monument op te richten. In de heidegrond van het Brasschaatse militaire domein was een oude Shermantank aan het wegzinken. Het was niet veel meer dan een schroothoop. Maar met een paar hamers, een boormachine met schuurschijf, een laspostje, een partij sleutels en enkele piottenschupjes werd ijverig aan de restauratie van de tank gewerkt. De werken, die midden april 1992 begonnen duurden tot midden september. 

Op 17 oktober 1992 werd de Shermantank bij het bruggenhoofd van de vroegere Weduwe Van Enschodtbrug ingehuldigd. En ook na twintig jaar herinnert de Shermantank nog altijd aan de boodschap 'Nooit meer oorlog'.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio