Heraangelegde omgeving Lazaruskapel ingehuldigd

Foto: Kristof Lauwers

Rumst - Het heraangelegde plein tussen de historische Lazaruskapel en de vroegere melaatsenhuisjes aan de Lazarusstraat in Rumst werd deze middag ingehuldigd. Het mooi heraangelegde pleintje bij de kapel zal vele fotografen, schilders en cineasten lokken.

De Lazaruskapel dateert uit 1460. De kapel, die in 1992 gerestaureerd werd, is beschermd als monument en als dorpszicht.

Het was toenmalig schepen van Cultuur Hilda Huyghe (CD&V) die in 2008 het idee opperde om ook de omgeving van de Lazaruskapel te verfraaien. 'Ik was toen aanwezig bij de jaarlijkse eucharistieviering en het feest aan de Lazaruskapel op 15 augustus. Ik vond het niet kunnen dat de tafeltjes en stoelen half in het slijk wegzakten', blikt Hilda Huyghe terug.

Eind vorig jaar ging aannemer Janssens uit Wilrijk aan het werk. 'De weergoden zorgden dat de werken veel langer duurden dan gepland. Het geduld van de buurtbewoners werd op de proef gesteld. Maar het plein oogt nu heel mooi', zei schepen van Openbare Werken Geert Antonio (N-VA).

De riolering onder het plein, voor afval- en regenwater, werd ontdubbeld. Daarna werd het plein, met natuursteen en streekeigen kleiklinkers, heraangelegd. Authentieke lantaarnpalen verlichten het plein bij de kapel. Naast de kapel werden voor de omwonenden ook parkeerplaatsen aangelegd. De heraanleg van het plein kostte net geen 250.000 euro.

Het mooi heraangelegde pleintje bij de kapel zal zeker fotografen, schilders en cineasten inspireren. Kunstenaars ontdekten de locatie jaren geleden al. In de zijlokalen van de kapel is het keramiekatelier van de vzw Bamboo van Bie Van Gucht gevestigd. En aan de overkant van de kapel, in één van de vroegere melaatsenhuisjes (het nummer 8), heeft de kustenaarskring Lazernij haar atelier en tentoonstellingsruimte.

De kunstkring Lazernij, die dit jaar 35 jaar bestaat, organiseert van 20 tot en met 28 april, op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, een overzichtstentoonstelling met het werk van haar leden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio