Meer blauw voor minder geld

Mechelen en Willebroek vormen vanaf 2014 een politiezone

Mechelen en Willebroek vormen vanaf 2014 een politiezone

De burgemeesters Eddy Bevers en Bart Somers slaan de handen in elkaar om vanaf 2014 één sterkere politiezone te vormen. Foto: Eddy Van Ranst

WILLEBROEK/MECHELEN - De Mechelse en Willebroekse burgemeesters Bart Somers (Open VLD) en Eddy Bevers (N-VA) streven met een fusie van hun politiekorpsen naar meer blauw op straat voor minder geld. In de loop van volgend jaar zal de nieuwe politiezone Mechelen-Willebroek operationeel zijn. Mechelen-Willebroek wordt, na de politie van de stad Antwerpen, de tweede grootste politiezone in de provincie Antwerpen.

De voorbije maanden is in alle stilte het nodige studiewerk gedaan om de politiekorpsen van Mechelen en Willebroek in de loop van 2014 te laten samensmelten tot één politiezone.

'Met samen bijna 110.000 inwoners wordt Mechelen-Willebroek in het toekomstig gerechtelijk arrondissement een grote politiezone die kan wegen. De nieuwe politiezone Mechelen-Willebroek wordt, na de politie van de stad Antwerpen, de tweede grootste politiezone in de provincie Antwerpen. Na Maasmechelen en Lanaken zijn we de eerste politiezones die vrijwillig kiezen om samen te werken', benadrukt de Mechelse burgemeester Bart Somers, die het samenwerkingsakkoord historisch noemt. De samenwerking is opvallend omdat beide burgemeesters niet tot dezelfde politieke partij behoren.

'We zitten op dezelfde lijn met onze ideeën over het veiligheidsbeleid. De samenwerking zal, zowel in Mechelen als in Willebroek, voor aanzienlijke efficiëntiewinsten zorgen. En ook in de grotere politiezone is en blijft de burgemeester in zijn eigen stad of gemeente de regisseur van het politiebeleid', zegt Bart Somers.

'De stad Mechelen en de gemeente Willebroek lijken sociologisch ook sterk op elkaar. Zowel Mechelen als Willebroek hebben een verstedelijkte kern en landelijke deelgemeenten. Hombeek, Leest en Heffen op Mechels grondgebied. En Heindonk, Blaasveld en Tisselt op Willebroeks grondgebied', weet Somers.

Dotatie daalt

Voor Willebroek daalt de dotatie aan de nieuwe politiezone zelfs. 'Mechelen en Willebroek hoeven, per inwoner, immers niet evenveel bij te dragen aan de politiewerking. Van de fusie zal vooral Willebroek snel de vruchten plukken', benadrukt Somers.

'Willebroek zal een beroep kunnen doen op onder meer het wijkoverlastteam, het hondenteam en de recherche van de Mechelse politie, die veertig speurders telt. Na elke woninginbraak zal er dan, ook in Willebroek, een sporenonderzoek kunnen gebeuren. We hebben ook een rijdend commissariaat, dat ingezet kan worden bij evenementen en een eigen wodca-wagen', somt Somers op.

'Het netwerk van camera's met automatische nummerplaatherkenning, dat in Mechelen al bestaat, zal ook op Willebroeks grondgebied uitgebreid worden. Dan zal de brede regio tussen de A12 en de E19 gedekt zijn. Wat een belangrijke stap is in de strijd tegen de criminaliteit en rondtrekkende daderbendes. En alle camerabeelden kunnen in de controlekamer op het Mechelse politiecommissariaat bekeken worden.'

Aan het aantal manschappen - vandaag samen zo'n 350 (300 in Mechelen en 54 in Willebroek; red.) - wordt niet geraakt. De politiewerking kost vandaag in Mechelen en Willebroek samen een kleine 30 miljoen euro. Dat kan samen goedkoper.

'Toch komt er meer blauw op straat, 's nachts minstens zes patrouilles. Nu zijn dat er, in Mechelen en Willebroek samen, nog maar vier. In de grotere politiezone zullen meer agenten ingezet kunnen worden. Er zal dus meer politie zichtbaar op straat zijn. De winst voor Willebroek is enorm. Willebroek zal, als kleine broertje in de nieuwe politiezone, verwend worden', voorspelt Eddy Bevers.

'We willen samen het voortouw nemen. Niet lijdzaam afwachten tot we gedwongen worden tot een fusie met een andere politiezone. Als kleinste politiezone in het huidige gerechtelijk arrondissement Mechelen zou de Willebroekse politie op eigen kracht deze legislatuur (tot eind 2018; red.) niet overleven', zegt burgemeester Bevers nog. Het Willebroekse politiecommissariaat verdwijnt niet.

De Willebroekse en Mechelse gemeenteraad moeten de fusie van hun politiezones wel nog goedkeuren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio