Chinezen staan vanaf 13 februari aan de friteuses

Frietchinees neemt frituur Kris en Agnes over

Frietchinees neemt frituur Kris en Agnes over

Op zondag 9 februari bakken Kris, Agnes en hun team de laatste frieten. Op 13 februari staat de frietchinees er bij de friteuses. Foto: Kristof Lauwers

Rumst - Na dertig jaar stoppen Kris en Agnes Scheers binnenkort met hun bekende frituur aan de Eikenstraat in Reet. Een 'zot' maar overtuigend bod van een 'frietchinees' maakt dat ze, sneller dan gepland, stoppen met frieten bakken.

Eind jaren zeventig verscheen op het Brooikensplein, aan de Begijnenbossen, in het toen nog landelijke Reet voor het eerst een frituur in het straatbeeld. Zaakvoerder Maurice, uit Willebroek, die ook jarenlang een frituur had in Mechelen, wou het wat rustiger aan gaan doen. Eén van zijn klanten, Kris Scheers, woonde in de buurt en nam de frituur over.

'Het was niet echt zo gepland. Maar we dachten dat het een mooie bijverdienste zou zijn', blikken Kris en Agnes terug. 'Ik werkte toen ook nog in een magazijn voor auto-onderdelen', vertelt Kris. 'De frituur huisde toen nog in een kleine caravan. Er werden, naast frieten, maar een vijftal snacks en een viertal sauzen verkocht.'

Al snel kochten Kris en Agnes een grotere stacaravan. En boden ze de klanten een ruimere keuze. Toen het toenmalige gemeentebestuur plannen had om het oude gemeentehuis, naast de frituur, af te breken, kochten Kris en Agnes in de Eikenstraat een woning. Om er hun frituur onder dak te brengen. Kris was toen al voltijds aan het werk in de zaak. De frieten van Kris en Agnes werden gesmaakt. En worden vandaag nog altijd gesmaakt. 'Ons klantenbestand is in al die jaren alleen maar blijven groeien', vertellen Kris en Agnes.

Zotte prijs

Dat was ook een Chinees echtpaar opgevallen. Via een makelaar polsten ze naar een eventuele overname. Eigenlijk wilden we zeker nog vijf jaar frieten blijven bakken. Maar omdat ze bleven aandringen hadden we een zotte prijs op de frituur gezet. Tot onze grote verbazing betaalden ze die ook. En was even later alles in kannen en kruiken. Om eerlijk te zijn: we hebben er een aantal nachten niet van geslapen', geven Kris en Agnes toe.

De frietchinezen die naar Reet komen, zijn Yang en Xu Xuwei, die vandaag nog een restaurant uitbaten in Waasmunster. 'Dat willen ze overlaten aan hun zoon. De afspraak is wel dat ik nog een tijdje verder blijf meewerken in de frituur. Ook ons personeel mag blijven. Want dat onze frieten zo gesmaakt werden hebben we ook aan hen te danken', zeggen Kris en Agnes nog. 

Ook 't Frituurke, in de Kardinaal Cardijnstraat in Terhagen, werd een tijd geleden al overgenomen door frietchinezen. 'En dat is nog altijd een bangelijk goeie frituur', vertelt Nick Mertens, een Terhagenaar die er af en toe een frietje haalt.

Kris en Agnes blijven nog frieten bakken tot zondag 9 februari. Op donderdag 13 februari heropent de frietchinees. Of de bekende frituur dan ook een nieuwe naam krijgt, is nog niet beslist.

INFO: Frituur Kris en Agnes, Eikenstraat 58, Reet. Open op donderdag van 16.30 uur tot 24 uur, op vrijdag en zaterdag van 16.30 uur tot 1 uur en op zondag van 16.30 uur tot 23 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio