'Rumst komt niet als eerste in het vizier'

'Rumst komt niet als eerste in het vizier'

Waarnemend burgemeester van Rumst Geert Antonio (N-VA) Foto: IF

Rumst - Guido Decoster, de administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur, raadde in een nota de kleine gemeenten met minder dan 15.000 inwoners dringend aan om na te denken over mogelijke fusies met buurgemeenten. Maar 150 van de 166 burgemeesters van de kleinste Vlaamse gemeenten zien geen heil in een fusie. Ook de burgemeesters van de kleinste gemeenten in onze regio reageren niet echt enthousiast.

Rumst heeft net de kaap van de 15.000 inwoners gerond. De gemeente zou dus net ontsnappen aan een nieuwe 'fusiegolf'. 'Die 15.000ste inwoner zetten we binnenkort ook in de bloemetjes', zegt waarnemend burgemeester Geert Antonio (N-VA).

Rumst is ook vandaag al een fusiegemeente. Sinds 1 januari 1977 vormen Rumst, Reet en Terhagen één gemeente. Hoewel elk dorp tot vandaag nog altijd een eigen 'eigenheid' behouden heeft. Rumst en Terhagen zijn meer verstedelijkte dorpen, Reet is altijd landelijker gebleven. En de fusie van intussen toch al 37 jaar geleden ligt bij vele inwoners van de (deel)gemeenten ook vandaag nog altijd heel gevoelig.

'Een fusie kan voor kleinere gemeenten zeker nuttig zijn. Want ook bij vele intergemeentelijke samenwerkingen raakt het evenwicht wel eens zoek. Maar als er opnieuw over de fusie van kleine gemeenten wordt gepraat en nagedacht is Rumst zeker niet de eerste gemeente die in het vizier moet komen', meent Antonio.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio