'Fusie is geen meerwaarde'

'Fusie is geen meerwaarde'

Burgemeester Tom De Vries (Open VLD) Foto: KLN

Niel - Guido Decoster, de administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur, raadde in een nota de kleine gemeenten met minder dan 15.000 inwoners dringend aan om na te denken over mogelijke fusies met buurgemeenten. Maar 150 van de 166 burgemeesters van de kleinste Vlaamse gemeenten zien geen heil in een fusie. Ook de burgemeesters van de kleinste gemeenten in onze regio reageren niet echt enthousiast.

Burgemeester Tom De Vries (Open VLD) van Niel, dat 9.800 inwoners telt, ziet de meerwaarde van een fusie niet. 'Het is een natte droom van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Ik geloof net wel in de slagkracht van een kleine gemeente. We werken, met beperkte financiële middelen, vaak net efficiënter dan grotere gemeenten. De eerste jaren zou een fusie net duurder zijn. Want er zijn dan heel wat dure ambtenaren te veel', meent De Vries.

'Voor grotere dossiers, zoals bijvoorbeeld de heraanleg van de Antwerpsestraat, hebben we uiteraard wel Vlaamse steun en subsidies nodig. Maar dat is niet anders voor grotere gemeenten. Voor taken die elke gemeente moet doen, bijvoorbeeld het vernieuwen van slemlagen, zou een gezamenlijk lastenboek van meerdere gemeenten misschien wel efficiënt kunnen zijn. Nu voelen meer afgelegen wijken, verder weg van de dorpskern, zich vaak al een beetje achtergesteld. Dat zal na een fusie zeker niet verbeteren. Integendeel. Dan zullen er, voor de kleinste gemeenten, alleen maar wat kruimels overblijven.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio