'Groter is niet altijd beter'

'Groter is niet altijd beter'

Burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) Foto: IF

Hemiksem - Guido Decoster, de administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur, raadde in een nota de kleine gemeenten met minder dan 15.000 inwoners dringend aan om na te denken over mogelijke fusies met buurgemeenten. Maar 150 van de 166 burgemeesters van de kleinste Vlaamse gemeenten zien geen heil in een fusie. Ook de burgemeesters van de kleinste gemeenten in onze regio reageren niet echt enthousiast.


Bij een fusie zou de meest logische partner voor Hemiksem, dat in september 2013 10.854 inwoners telde, de nog kleinere buurgemeente Schelle zijn. 'Maar we zijn geen vragende partij om te fuseren. En ook Schelle wil geen fusie. Want groter is niet altijd beter', zegt burgemeester Luc Bouckaert (CD&V).

'Ik ken nu elke wijk en elke straat. Ik ken ook vele inwoners persoonlijk. Dat is, om een dringend probleem op te lossen, vaak wel handig. Ook financieel is Hemiksem nog zelfredzaam. We willen wel zo veel mogelijk intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met buurgemeenten. Voor de cultuur- en bibliotheekwerking hebben we Ivebic, samen met Schelle. Onze politiezone Rupel omvat de vijf Rupel(streek)gemeenten. En binnenkort gaat ook onze brandweer op in de grotere brandweerzone Rivierenland. Het uitbaten van ons containerpark gebeurt via de intercommunale Igean. En ook voor het sportbeleid onderzoeken en denken we aan samenwerking met buurgemeenten. Want Hemiksem is te klein om nog alleen de kosten voor het uitbaten van een zwembad te dragen', zegt burgemeester Bouckaert.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio