Nieuwe koffie- en lunchbar Manolete heeft verrassend interieur

Manolete Schilde Foto: mia uydens

Schilde - De Turnhoutsebaan in Schilde is een genietadresje rijker. Een leeg pand werd er omgetoverd tot koffie- en lunchbar Manolete. Alleen al de inrichting loont de moeite om er eens binnen te stappen.

Manolete heet de koffie- en lunchbar van Vicky Crijnen (28) en Steve Vandeputte (30). De twee zijn verloofd en gooiden hun leven over een andere boeg. Vicky was vroeger manager voor Albert Heijn, Steve heeft vier jaar danscafé Cadiz in Mortsel gerund. Tijd voor een nieuw hoofdstuk. “Mijn broer heeft in Schilde een zonnebankcenter”, vertelt Steve. “Pa had dit pand zien staan. Het was vroeger een Marokkaans restaurant.”


Vicky en Steve doopten hun zaak Manolete, naar een beroemde Spaanse stierenvechter. Na een lange zoektocht vonden ze de meest zuivere koffiesmaak bij Normo in de Minderbroedersrui in Antwerpen. “Hij brandt zelf zijn koffiebonen. We kopen onze koffie rechtstreeks bij Normo aan. Onze melk komt van de Hollebeekhoeve in Kruibeke. Voor wie niet van koffie houdt, hebben we ook verse thee van Cafe Couture, verse sapjes, huisgemaakte iceteas, gin en wijn. We bieden ook lunches aan, van boterhammen tot salades.”

Manolete is voorlopig open van 8 tot 16u. “Binnen een tweetal weken gaat ons tuinterras open. Waarschijnlijk gaan we onze openingsuren nog verlengen. We merken dat de ontbijtjes aanslaan en dat veel mensen ’s ochtends als ze naar hun werk rijden hier stoppen voor een koffie.”

De bekende conceptdesigner Will Erens van Puresang, met bureaus in Antwerpen en Barcelona, tekende voor de inrichting. Wereldwijd richtte hij al winkels in, tot in Nieuw-Zeeland toe. Alleen al voor het interieur zou je eens moeten binnenstappen.

“Het lage, houten plafond gaf een benepen gevoel. We mochten het er van onze huisbaas uithalen”, vertelt Steve. “Het resultaat is verbluffend. Will Erens stelde voor om de deuren van de bovenverdieping en zelfs de verwarming van de bovenverdieping gewoon te laten hangen. Dat geeft een heel speciaal effect.”

Inderdaad, het is niet alledaags om 2,5 meter boven de grond een oude lampenradio en een sanseveria op een tafeltje te zien zweven. Ook de muur met oneffen houten plankjes is prachtig. “Daar hebben ze dagen aan gezeten”, zegt Vicky.

Alles heeft een verhaal. Zo zijn de lange banken oude justiebanken die opnieuw bekleed werden. En het behangsel is oud krantenpapier. Het concept werd doorgetrokken tot in de kleinste details, zoals het papier waarin de broodjes worden ingepakt.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio