Kleindochter schrijft lied over bombardement Mortsel én Ranst

Kleindochter schrijft lied over bombardement Mortsel én Ranst

Bram, Maria en Lien Foto: mu

Ranst / Mortsel - Op Stille Zaterdag wordt in Mortsel het vreselijke bombardement herdacht dat op 5 april 1943 aan 936 mensen het leven kostte. Weinigen weten dat die dag ook een Amerikaanse bom Ranst trof.

De jaarlijkse herdenking vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 april, terwijl het eigenlijke bombardement op 5 april plaatsvond, maar dat valt dit jaar net op Pasen.

Wat weinigen weten, is dat de Amerikanen die dag ook een bom lieten vallen in Ranst. Maria Brants (87) verloor die dag haar vader Jef en een buurvrouw. Zelf raakte ze levenslang gehandicapt. Haar kleindochter Lien Kooijman (36), dochter van volkszanger Ed Kooyman, componeerde een lied over haar bomma en de oorlog. Kleinzoon Bram (39) maakte de clip.

Alle kranten stonden bol over het bombardement van Mortsel. Geen journalist die het in zijn hoofd haalde om op 5 april 1943 een stukje te maken over die ene Amerikaanse bom die ook verwoesting zaaide in Ranst. Maar Maria Brants (87) is het nog lang niet vergeten.

Lien Kooijman (36) woont in Avelgem. Net als haar vader, kleinkunstenaar Ed Kooyman uit Wommelgem, houdt ze zich met muziek bezig. Haar broer Bram (39) is professioneel cameraman. “Mijn grootmoeder heeft nooit gepraat over wat ze op 5 april 1943 had meegemaakt. Maar ze hoefde niet te praten, we zagen het zo ook wel. Haar benen zijn misvormd, ze stapt heel moeilijk en heeft naast twee nieuwe knieen ook twee nieuwe schouders. Allemaal het gevolg van de bom die haar ouderlijke woonst in de Kromstraat in Ranst platgooide. Ze verloor die dag haar vader in één seconde tijd en werd zelf blijvend oorlogsinvalide. Als het onweert, doet ze de rolluiken naar beneden, uit angst. Gerommel uit de lucht maakt haar bang. Het trauma is na 72 jaar nog altijd aanwezig.”

Bomma vroeg Lien of ze een boek wilde schrijven, opdat de gebeurtenissen nooit vergeten zouden worden. “Ik heb het bij een lied gehouden. Dat lied gebruiken mijn vriend Bart Vanpeteghem en ik in ons herdenkingsprogramma dat we in culturele centra spelen."

Lees de getuigenis van Maria Brants vrijdag in Gazet van Antwerpen, edities Zuid en Noord

www.lienkooijman.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio