Drieduizend bezoekers op open dag melkveebedrijf met waterbuffels

Buffelknuffelen. Foto: kma

Zoersel - De open dag op het melkveebedrijf van de familie Keysers in Sint-Antonius (Zoersel) zondag werd een enorm succes. Zo'n drieduizend bezoekers wilden kennismaken met de dertien waterbuffels die het stel heeft aangekocht om te melken. De producten vielen in de smaak.

Melkveehouder Wim Keysers en zijn vrouw Wendy Dekker, bekend van de Melkauto, gaan binnen enkele weken als eerste Vlaamse boeren ook waterbuffels melken. Hun volle vaarzen, die ze in mei invoerden van de buffelfarm van Alfons Blokhuis uit Twente (Nederland), moeten binnen drie weken kalveren. Buffelmelk is heel populair bij onder meer Turkse gezinnen. De melk bevat meer calcium en minder cholesterol.

Tijdens de opendeurdag werd het melkveebedrijf overrompeld. Ook veel bezoekers die de Melkauto uit de stad kennen, kwamen kijken. “We kregen bezoekers uit Nederland, Brussel en zelfs mensen uit Duitsland”, reageert Wendy Dekker zelf verbaasd. “De buffelijsjes waren een gigantisch succes. Ik ben er nu helemaal van overtuigd om zo snel mogelijk met de ijsverwerking van buffelijs te beginnen. Door de positieve reacties op het vlees - er waren buffelhotdogs en buffelhamburgers te koop - gaan we ook snel met vleesverkoop starten.”

Het boerengezin had veel kinderanimatie voorzien. Ook de moderne veestal waarin de koeien staan, kon bezocht worden.

Jan Verhoeven (55) en zijn vrouw Monique Van Dijck (54) uit Halle-Zoersel kwamen een kijkje nemen. “Ik had gelezen dat die waterbuffels volgend jaar een zwembad krijgen”, zegt Jan. De buffels laten zich graag knuffelen. Als we aan Jan vragen om even te poseren, gebeurt er iets dat je normaal alleen in slapstickfilms ziet. Een van de hoogdrachtige buffels neemt Jan - waarschijnlijk gewoon per ongeluk - op de hoorns en schept hem helemaal op. De Zoerselnaar hangt met zijn voeten van de grond en probeert zijn evenwicht te bewaren. Echtgenote Monique staat er wat hulpeloos bij. Het voorval duurt maar enkele seconden, daarna zet de buffel Jan weer veilig neer.

“Wow! Ik heb me niet bezeerd, alleen mijn arm wat geschaafd aan de buis”, lacht Jan na zijn avontuur. Ook Alfons Blokhuis van de buffelfarm in Twente, die de buffels aan de familie Keysers leverde, staat er wat verbaasd naar te kijken. “Zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt hij. “Je ziet nu wel hoe sterk ze zijn. Toen ik hier gisteren aankwam op de hoeve, herkenden ze meteen mijn stem en begonnen ze te knorren van plezier. Wendy kreeg er de tranen van in haar ogen. Een teken dat ik goed voor ze gezorgd heb, maar hier worden ze ook goed verzorgd, dat zie ik zo.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio