"Vrees dat Antwaarps zal uitsterven is reëel"

Glenn Pellis (derde links) met de bandleden van Toast Marginal. Foto: kma

Wommelgem - Antwerpse Muziek.be en vzw Den Eigen Heerd organiseerden voor de tweede maal zaterdag de Antwaarpsen Dag in domein Den Eigen Heerd in Wommelgem. Liefst veertien groepen traden op in hun moedertaal.

Het was een hele namiddag en avond een komen-en-gaan van bezoekers en artiesten voor dit gratis festival, daarom was het moeilijk te becijferen hoeveel volk er precies kwam luisteren. Enkele honderden, zoveel in elk geval. 't Zèn Waai - de groep van organisator Glenn Pellis - opende om 12u, daarna volgden nog Tijd Zat, Koeneke, Guido & Friends, Hompstad, Ed Kooyman, Antigoon, Karrowen M, Bertje, KroesKontrol, Toast Marginal, LuCash, House of Sun en De Kastaars. "Alles kwam aan bod, van de Antwerpse volksmuziek en het kleinkunstgebeuren tot de echte Antwaarpse rock. Zoveel verschillende groepen is wel wat moeilijker voor de geluidstechnieker, maar het geeft aan dat er nog een heel groot aanbod aan Antwerpse muziek is. Die bands hebben het spijtig genoeg niet gemakkelijk tegenwoordig om een podium te krijgen, laat staan zendtijd op de radio. Dat is heel jammer. Ze moeten wel investeringen doen, zoals een cd opnemen, maar ze kunnen hun kosten niet altijd recuperen. Tegenwoordig wil de jeugd liever de technomuziek van Tomorrowland."

"Talent is er nochtans genoeg bij de Antwerpse bands", vindt toehoorder Ludo Docx (64) uit Deurne. "Ik ben fan van de Antwerpse muziek en probeer zo veel mogelijk alle optredens te volgen. Soms is het om te bleiten. Vorig jaar had Glenn eens iets in Zandvliet georganiseerd. Er waren drie groepen en in de zaal zaten hooguit twintig mensen, onder wie vooral familie en kennissen van de bandleden. Is er geen interesse meer in dialectmuziek zoals vroeger in de glorietijd van De Strangers wél het geval was? Dat lijkt moeilijk te geloven, want het West-Vlaams met groepen zoals Het Zesde Metaal doet het wel goed, en ook het Kempens zoals Van Echelpoel scoort. Antwerpse dialectzangers hebben het precies moeilijker momenteel om de waardering te krijgen die ze verdienen dan het West-Vlaams of Kempens."   

Glenn Pellis maakt zich mede door deze trend ernstig zorgen over de toekomst van het Antwaarps als taal. "Ik vrees dat het echte plat Antwaarps met uitsterven bedreigd is. Kinderen worden in het AN opgevoed. Persoonlijk spreek ik consequent dialect. Ik word binnenkort 28 en als ik later kinderen heb, wil ik die ook heel bewust in het Antwaarps opvoeden. Ik zat vroeger in de flipperwereld en sprak eigenlijk alleen gekuist Nederlands als ik in Nederland moest gaan flipperen. Eigenlijk zou deze Antwaarpse Dag ook beter in Antwerpen georganiseerd worden dan in Wommelgem, maar het is zeer moeilijk om zo'n festival met Antwerpse muziek in Antwerpen of districten georganiseerd te krijgen, veel steun ondervind ik in elk geval niet."

Onlangs stierf Colette, de Zingende Cafébazin. "Ze had vroeger een coiffeurssalon over de ouders van Stafke Fabri in Antwerpen. Haar dood is onopgemerkt voorbij gegaan", zegt Glenn, die Colette op haar 88ste nog bezocht. "Ze was toen al bedlegerig, maar heeft toen nog voor mij haar hit ''t Vat is Af' gezongen. Die vrouw heeft in haar leven 14 plaatjes uitgebracht. Haar overlijden haalde de krant niet." 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio