‘Het Beest van Malle’ krijgt stilaan vorm









Plaatselijk kunstenaar Aad van Rijnsbergen en Walter Vermeylen, voorzitter van de socio-culturele vereniging Curieus Malle, hebben de handen in elkaar geslagen om samen met de scholengemeenschap een uniek project uit de grond te stampen. Alle zesdeklassers - en dat zijn er ongeveer 190 - laten het kunstzinnige beest in zich los om een nieuwe legende gestalte te geven.
De aanzet? De droom van Aad van Rijnsbergen om de jeugd een eigen verhaal te laten vertellen over een goedmenend beest dat over Malle waakt, iets tussen wolf, hond en leeuw in.
Op zoek naar legende Artiest Aad van Rijnsbergen verhuisde een zevental jaren geleden vanuit Rotterdam naar Malle. ‘Het Beest heb ik zelf verzonnen, het was als het ware een ingeving. Het kasteel en het Renessepark zijn bijzonder inspirerend als decor. Ik wist niet of Malle een legende had, maar ik vond dat die door kinderen moest worden verzonnen. Ik heb de lijnen uitgetekend, het is aan de jeugd om die verder uit te werken’, licht hij toe. ‘Het idee voor dit project is al in 2008 ontstaan, maar pas dit schooljaar wordt het uitgewerkt.
Alle scholen van de gemeente doen eraan mee: ’t Park, het Sint-Jan Berchmanscollege, Mariagaarde, Immaculata en De Horizon. Ik heb natuurlijk eerst overlegd met de directies, maar iedereen was direct heel enthousiast. Toen hebben we afspraken gemaakt. Ik zou een aantal uur per klas ondersteuning geven bij het schilderen. De leerlingen mogen ook verhalen en gedichten schrijven, maar de meeste kiezen voor schilderen op doek’, voegt hij eraan toe. ‘De werkstukken van basisschool ’t Park zijn al af, en volgende week kijken we hoever de andere scholen staan. Want alle werken worden gefotografeerd voor het boek over Het Beest, dat later verkocht zal worden’.
Veel fantasie ‘Deze kinderen hebben zoveel fantasie, ze stellen allerlei vragen over hoe ze dit of dat kunnen oplossen. Er zijn al een aantal mooie werken afgeleverd. Ze barsten van de creativiteit. Ik werk 21 jaar met verstandelijk beperkte volwassenen die hun kinderlijke kijk op de dingen behouden - elke kunstenaar moet tenslotte ook brood op de plank krijgen. Het is daarom nu bijzonder leuk om ook met gewoon verstandelijk begaafde kinderen samen te werken.
De doeken zijn heel divers, en wat vooral opvalt zijn de verschillen tussen jongens en meisjes. Meisjes tekenen meer lieve beesten versierd met hartjes, ze gebruiken zachtere kleuren,... en ze kletsen ook meer, wat natuurlijk heel prettig is. De jongens laten de stoere kant van het beest zien en beelden dinosaurusachtige beesten en spacebeesten uit’, verklapt de artiest.
Opbrengst voor Cliniclowns Op het einde van het schooljaar verschijnt het boek met de gebundelde schilder- en schrijfwerken. Op een overzichtstentoonstelling worden alle werken tentoongesteld in De Oude Pastorij in Westmalle. Ze worden er op 29 mei 2011 verkocht aan de hoogste bieder. De volledige opbrengst van de verkoop gaat naar de Cliniclowns. Die bezorgen in ziekenhuizen de jonge patiëntjes wat afleiding, zodat hun gedachten voor even niet alleen bij hun ziekte zijn. De Cliniclowns krijgen geen subsidie van de overheid. Ze zijn aangewezen op giften van buitenaf.
Beest in het park? Aad heeft zelf een beeld vervaardigd van Het Beest: ‘Dat beeld heb ik eerst gemaakt, nu heb ik nog een tweede beeld vorm gegeven. Het is een boom waarin Het Beest zit verwerkt; je ziet hem niet op het eerste gezicht en da’s de bedoeling, want niemand heeft hem ooit gezien. In overleg met de schepen van cultuur wordt nagegaan of we het ontwerp kunnen uitwerken tot een bronzen beeld voor in het park. Ik wil dat het idee van Het Beest blijft voortleven, en dat er bijvoorbeeld jaarlijks een evenement rond wordt georganiseerd in het park’, verklaart hij.
Beestachtige kunstenaarsdroom Hoe is Aad van Rijnsbergen nu eigenlijk op het idee gekomen? Hij vertelt het zelf: ‘Ik zat te genieten van een trappist van Westmalle op het terras van Domein De Renesse. Plots zag ik een oude monnik lopen. Hij droeg iets mee: een fles en een schaaltje. Hij goot de fles in het schaaltje en verdween. Plots klonk een gebrul uit de struiken! Het leek wel een of andere hond, een wolf, een grote kat? Ik durf er echt geen naam opkleven. Het was in ieder geval niet boosaardig. Integendeel.
Een paar dagen later kwam ik de monnik weer tegen. Ik hield hem staande en vroeg wat hij ging doen. De monnik zei dat hij dit bronwater achterliet voor ‘een poes’. In enkele zinnen fluisterde hij mij zijn geheim in het oor. Want de monnik werd oud; straks was er een opvolger nodig voor zijn taak en ik was de uitverkoren man. Ik moet straks zorgen voor Het Beest van Malle. Een goedaardig beest dat de strijd aangaat met wie het slecht meent met Malle’, besluit hij.
Hoofdpunten
Trump aangeklaagd in zaak van geheime documenten die hij meenam uit Witte Huis
‘Afkoopsom voor asielzoekers’ en doorgedreven compromissen: hoe de EU ondanks koude douche historische migratiedeal sloot
De held van Annecy: beelden tonen hoe Henri (24) aanvaller wegjoeg na steekpartij in speeltuin
Na drama met baby in snikhete auto getuigt onze man: “Telkens als zo’n verhaal in het nieuws komt, sta ik in een flits weer op die parking”
Beste van Plus
Noorse cruisemaatschappij deelt eerste beelden van volledig elektrisch schip
Tochtje met opblaasbare eend gaat mis: drie mannen uit zee gered
Enorme bijenzwerm strijkt neer in fietsmandje Christa (57): “Ze noemen me al de bijenkoningin”
Maneskin-frontman excuseert zich voor kusfilmpje met andere vrouw: “Dit was niet hoe we het wilden aanpakken”