In het spoor van de oorlog

Open Monumentendag in het teken van ‘conflict’

Merksplas - Op zondag 11 september wordt de 23e editie van Open Monumentendag gevierd. Thema dit jaar is ‘conflict’. In 199 steden en gemeenten over heel Vlaanderen kunnen erfgoedliefhebbers een kijkje nemen in bekend en minder bekend ‘conflict’-patrimonium of deelnemen aan een van de honderden activiteiten.

Merksplas focust op de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en volgt de sporen die duidelijk herkenbare littekens nalieten in het landschap. Overal om ons heen zijn er nog tekenen en herinneringen aan de periode waarin Merksplas bezet was en uit de periode van de bevrijding.

Gegidste fietstocht
Deze fietstocht volgt het traject van de bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 29 september 1944 werd na een keiharde strijd de Kolonie bevrijd door de Polar Bears uit Groot-Brittannië. Aan de westzijde van het domein werd een doorbraak geforceerd dankzij het heldhaftig optreden van J.W. Harper. Voor deze heldendaad werd korporaal Harper na de oorlog postuum gehuldigd met het begeerde Victoria Cross. In 2004, zestig jaar na de bevrijding, werd ter herinnering daaraan een monument opgericht op de plaats waar de strijd werd geleverd.

Aan de landloperskapel kwam er in 2009 een tweede Vredesmonument. Deze beide monumenten werden geadopteerd door de lagere scholen van Merksplas. Op basis hiervan werden blijvende contacten gelegd met de lagere scholen van Hatfield, de geboorteplaats van J.W.Harper. Ondertussen zijn Merksplas en Hatfield officieel verbroederd.

In Merksplas-Kolonie viel er een vliegende bom op een huis in de Kweekstraat en op de pas gerestaureerde begraafplaats wordt het bloedstollend verhaal verteld van de Spaanse griep tijdens de Eerste Wereldoorlog, het pestkerkhof, de zwevende kruisjes,...

Daarna fiets je via het Ossenroutje naar de Polendam in Beerse. Van daaruit volgen we het spoor van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die op 30 september 1944, Merksplas-dorp bevrijdden. Verschillende boerderijen werden in brand geschoten. Ook de huizen aan de inkom van Merksplas (nu Rondpunt Stolwerk) en in Leest kregen het zwaar te verduren. Er vielen verschillende burgerslachtoffers. Ook de kerk draagt nog de sporen van een beschieting. Op het kerkhof herinneren verschillende graf- en herdenkingsstenen aan deze droeve dagen.

Vertrek om 13u30 aan de landloperskapel van Merksplas-Kolonie
Gratis, reservatie niet verplicht

Vrije foto-wandeling
Wie niet meekan met de fietstocht, kan altijd nog op een ander tijdstip en in een tempo naar keuze een wandeling maken in Merksplas-dorp en/of in Merksplas-Kolonie, langs de locaties met sporen van de oorlog. Gedurende ca. een maand worden op deze plaatsen vergrote oorlogsfoto's geplaatst, aangevuld met een beknopte uitleg. In het kantoor Toerisme of bij de onthaalbeambte van het gemeentehuis kan je een wandelplannetje krijgen.

Open Monumentendag Merksplas is een organisatie van de Cultuurdienst in samenwerking met Heemkring Marcblas vzw, Gevangenismuseum vzw, Toerisme vzw, gemeenteschool Qworzó, de vrije basissschool en de gemeente Merksplas.

Bekijk het hele Open Monumentendag-programma via deze site en in de Monumentenkrant. Op de dag zelf kan je met een smartphone de mobiele website http://m.openmonumenten.be bezoeken en op die manier alle monumenten en activiteiten ontdekken.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio