Iedereen beleeft plezier aan bewegen op muziek

Dansen, ook voor rolstoelgebruikers

Foto: Dansprovant vzw

Malle - Op maandag 19 september is er in Huize Walden vzw van 14 uur tot 16 uur in samenwerking met het dienstencentrum De Ring Malle een initiatie en demonstratie rolstoeldansen onder begeleiding van Dansprovant vzw.

Rolstoeldansen is een aangename vrijetijdsbesteding voor jong en oud, zowel voor gewone als voor elektrisch aangedreven rolstoelen. Wil je graag eens kennis maken met rolstoeldansen? Dans je graag mee of blijf je liever aan de kant om te kijken? Ook dat kan. Deze initiatie is gratis en inschrijven is niet nodig. Is er voldoende belangstelling, dan wordt overwogen om in de toekomst een volledige lessenreeks te geven.

Behoefte
Dat er een behoefte is aan dansles voor rolstoelgebruikers, zoveel is duidelijk. Lesgeefster Leona Pellens van Dansprovant: ‘Het is vooral moeilijk om mensen in een rolstoel te bereiken. Ze komen niet gemakkelijk buiten, ze zijn afhankelijk van vervoer,... Daarom plannen we maandag een demonstratie in Huize Walden, met mensen die al een tijdje dansen, én ook een initiatie. Mensen die dat willen, kunnen ter plaatse kennismaken.

Iedereen beleeft er plezier aan te bewegen op muziek. Maar een heel groot gedeelte van de rolstoelgebruikers realiseert zich niet dat dansen tot hun mogelijkheden behoort. We proberen de mensen altijd zelf iets te laten doen. Het is niet zo dat wij ze maar over- en weerschuiven over de dansvloer. We zorgen voor maatwerk, en passen de dans aan aan de persoonlijke mogelijkheden. We laten hen zelf de wielen besturen, links en rechts draaien,...’, licht ze toe.

‘Er zijn verschillende manieren om te dansen, waaronder duo dans, met beide partners in een rolstoel. Combidans, waarbij één staande partner is. We proberen de valide dansen zo volledig mogelijk te benaderen. Er is een langzame wals, quick step, tango,... zodat rolstoelgebruikers op een party of een ander feest ook kunnen bewegen’, zegt Leona Pellens.

Sociaal gebeuren
‘Ik zit zelf niet in een rolstoel, maar geef al bijna heel mijn leven dansles. Mijn man en ik zijn hier ingebold toen we tot de conclusie kwamen dat er in het Antwerpse geen rolstoeldansclub meer was. Voor deze mensen is het niet zo eenvoudig om een plaats te vinden. Het gaat niet alleen om dansen; het is ook een sociaal gegeven: er eventjes tussenuit zijn, samen iets drinken,...

Aan rolstoelgebruikers dansles geven is één van de moeilijkste dingen die ik al gedaan heb. Ze moeten een aantal technieken kennen om met een mechanische stoel links en rechts te draaien, op tijd bij de partner uitkomen, en dat allemaal nog in een bepaald ritme ook. Daarbij zijn er mensen met een zwakkere en met een betere armfunctie. En dan zijn er nog de elektrische stoelen: die reageren soms langzamer, waardoor we een volledige draai in 8 maten uitvoeren in plaats van korter. We passen altijd alles aan’, besluit ze.

Voor meer informatie over Dansprovant, surf je naar deze site www.dansprovant.be.
Dansprovant is een recreatieve club, maar ondertussen zijn er ook 3 wedstrijdparen. Het is een mooie sport; bekijk hier maar eens een filmpje van zo’n demonstratie.  

Afspraak nu maandag
Waar: Huize Walden vzw
St Pauluslaan 12
2390 Westmalle
Info: Greet Mertens 03 312 23 93 of Martine Boost 03 312 23 31

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio