De Panne nog maar eens voorop in strijd tegen afval

FOTO. Kim Clijsters knipt het lintje van de Whale Bak

Op het strand ter hoogte van het Canadezenplein kijkt sinds kort een statige walvis trots richting het ruime sop. Deze werd maandagnamiddag ingehuldigd door Kim Clijsters (meter van North Sea Challenge) en zij hoopt natuurlijk samen met de andere partners (Gemeente De Panne, Sea First Foundation, Amanprana) die dit project hielpen tot stand komen dat de walvis (Whale Bak) terecht trots mag worden op het resultaat: minder afval op het strand en in de zee.

Na een verwelkoming door Schepen Bram Degrieck duidde Dos Winkel, oprichter van Sea First Foundation, met een aantal indrukwekkende cijfers het dramatische effect van afval op onze zeeen (verminderde zuurstofproductie, kleine plastiekdeeltjes die de vissen voor plankton aanzien en die dus zo in de voedselketen terechtkomen, ...) maar gaf ook een aantal voorbeelden van mooie initiatieven die hieraan iets tastbaars veranderen (bv. San Francisco, stad zonder plastic flessen).

Na nog enkele woorden door medepartner Amanprana en Daniel Hendrickx van North Sea Challenge mocht Kim Clijsters dan het lintje doorknippen van de door ontwerpbureau Fosfor gerealiseerde Whale Bak, combinatie van kunstwerk en vuilbak.

Voor De Panne is dit niet alleen een symbolische actie maar een verdere stap in de richting van een propere gemeente. Naast de Whale Bak werden recent op het strand ook diverse afvaleilandjes geplaatst waar men alle afval gesorteerd kwijt kan.

Tot slot werd iedereen nog opgeroepen tot deelname aan de derde editie van de North Sea Challenge op 19 september: een recreatief sportevenement dat de aandacht voor een propere en plasticvrije zee koppelt aan gezonde beweging. Er wordt gelopen, gewandeld of gefietst van De Panne richting Oostende (30 km) of Knokke (70 km).  Info: www.northseachallenge.eu.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio