Zondag Vosdag: de keuze van onze muziekmedewerkers An en Klaas

Zondag Vosdag: de keuze van onze muziekmedewerkers An en Klaas

Een beeld dat veel zegt over Luc De Vos: ontbloot bovenlijf, de armen wijdopen, zijn publiek van jonge mooie intellectuele mensen groetend. Sint-Jacobs, 6 december 2014, dag van de uitvaart van Luc De Vos. Sint-Jacobs sloot het volksfeest af met de uitzending van het concert dat Gorki dat jaar tijdens de Gentse Feesten had gespeeld. Foto: Rudy Tollenaere

Gent - Vanaf 17 uur herdenkt Gent Luc De Vos. Gent doet dat op de tweede editie van Zondag Vosdag. Dat festival verenigt de drie passies van Luc De Vos: muziek, literatuur en friet met stoverij. Op de Kouter, op de kiosk (zowaar een fanfare, om het volkse te benadrukken), in twee zalen van de Handelsbeurs en in de Theaterzaal en het Salon van de Opera en de nabijgelegen boekhandel Paard van Troje. Een 15tal groepen en bijna evenveel schrijvers. Muziekmedewerkers An Rosiers en Klaas Verdomme maakten alvast hun voorkeurlijstje. Nu u nog.

Het Zondag Vosdagparcours van  Klaas

Equal Idiots, 18u00 Concertzaal Handelbeurs

Ik vlieg erin met de Equal Idiots in de Handelsbeurs. Weg met de rustige zondagnamiddag, van het eerste akkoord plankgas! De band is een voorbeeld voor de huidige besparingen. En gitarist en een drummer. Ze overtuigden eerder dit jaar de jury van de Nieuwe Lichting 2016 van Studio Brussel.

 

Greg Frateur en Tijs Delbeke, 18u45, Salon Opera

In het salon van de opera verwacht ik een heel andere sfeer bij Tijs Delbeke en Greg Frateur. Dez Mona in het klein als het ware. Wordt het blues, gospel of spelen ze samen enkele ballades?

 

Mauro, 21u30 Concertzaal Handelsbeurs

Daarna ga ik zeker naar Mauro in de Handelsbeurs. Want wat Mauro aanraakt, klinkt hemels. De Limburgse all arounder mag zich de vader noemen van talrijke muzikale projecten. Het is dus voorlopig gissen wat Mauro ons serveert.

 

Aksak Maboul, 19u15, Concertzaal Handelsbeurs

Ik kijk benieuwd uit naar Aksak Maboul, de Belgische pioniers van de avant-garde overgevlogen uit de jaren 80 brengen op het groot podium in de Handelsbeurs een smeltkroes van duizend en één stijlen.

 

Warhaus, Opera, 23u00, Theaterzaal Opera

Eindigen doe ik in de Opera. Eerder deze maand zag ik Warhaus in de Vooruit en was van mijn sokkel geblazen. De spin off van Balthazar heeft nog maar pas hun eerste plaat uit en die wil ik wel nog eens live beleven. De stem van Maarten Devoldere wordt vaak vergeleken met die van de pas overleden Leonard Cohen.

 

Kenji Minogue, 22u45, Salon Opera

Net voor Warhaus wil ik nog een glimp opvangen van Kenji Minogue. Twee zotte Westvlaamse wijven op een bedje van elektro vibes. Hoe verrassen ze met bijna alleen maar pianobegeleiding?

****
Het Zondag Vosdagparcours van An

Muziek op de kiosk, vanaf 17u, Kouter

Wanneer Vosdag op de Kouter neerstrijkt, klinkt er opnieuw muziek vanop de kiosk. De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Zarren-Werken zal voorbereide Vossers welkom heten en toevallige passanten het festival binnen lokken. Alles wat zich afspeelt op het plein en in het Paard Van Troje is trouwens gratis. Voor de toegang tot de Handelsbeurs en de Opera is wel een ticket nodig.

 

Vekeman en gasten, 18u, Theaterzaal Opera

Nestel u in de pluchen zetels van de theaterzaal van de Opera en pik enkele auteurs (o.a. Peter Terrin en P.F. Thomése) mee die Christophe Vekeman uitnodigde.

 

Opwarmen met Radio Gaga, 19u15, Paard van Troje

Wie het ondertussen buiten een beetje koud kreeg, wordt gegarandeerd opgewarmd door Joris en Dominique van Radio Gaga (Paard van Troje). Dit ontwapenende duo met mobiele radiostudio zorgde al voor menig krop in de keel in Vlaamse huiskamers.

 

Twee Hermannen in Ha, 20u45, Concertzaal Handelsbeurs

Wanneer een Gents standbeeld gemist wordt, doet het deugd om even tegen een andere Gentse pilaar te kunnen leunen. Herman Brusselmans tekent present in de concertzaal van de Handelsbeurs. En u krijgt er Herman Koch bovenop.

 

Pianist Luc Devos, 20u 45,Salon Opera

Heel wat piano zondagavond in het operasalon. Naast bijvoorbeeld An Pierlé ziet u er om 20u45 de (gelijknamige, maar net anders geschreven) pianist Luc Devos aan het werk. Naast zijn muzikale carrière kan u hem bijvoorbeeld ook kennen van zijn commentaren bij de Koningin Elisabethwedstrijd.

 

De belangrijkste tip

Nadat u deze instructies nauwgezet hebt afgeprint om niks te vergeten, eet u ze vervolgens op en komt u ongewapend naar de Kouter. U struint van babbel, naar muzikale verrassing, naar oude of nieuwe vrienden en laat u daarbij leiden door vossigheden als uw kleine teen, frietgeur en verwondering.

Voor de volledige programmatie: klik hier.

 

Zondagvosdag2016 Programma 0 (1) by Sarah Nelson on Scribd

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio