Sluit je ogen en Dans Dans

© if

De Brusselse-Antwerpse band houdt van Gent en haar publiek: “We hebben in Gent een groter, jonger en enthousiaster publiek dan in eender welke andere stad.” Op donderdag 22 december stelt Dans Dans hun nieuwste album voor in de Handelsbeurs, een zaal waar de muzikanten al graag en vaak speelden.

Klaas Vandromme

Dans Dans wordt vaak omschreven als een jazztrio maar speelt geen jazz. Ook geen zuivere rock of blues. Het drietal doet niet aan hokjesdenken en put uit vele genres. Laat ons zeggen: instrumentaal en eclectisch. Het collectief bestaat al sinds 2012 uit gitarist Bert Dockx (Flying Horseman), bassist Fred Jacques (Lyenn en Mark Lanegan) en drummer Steven Cassiers (Dez Mona en DAAU).

Bezige bijen

Ze hebben het elk druk met andere projecten en agendatechnisch vormt dit soms problemen. Er worden uit Dans Dans energie en ideeën geput voor hun andere bands én omgekeerd. Ze merken dat muzikanten die zich beperken tot één band sneller last hebben van inspiratieloze impasses.

Spontaniteit en improvistatie

De klanken hypnotiseren je en laten je meevaren in een bootje dat kan dobberen op een rustige song, maar dat zich evengoed waagt aan een hectische wilde stroomversnelling. In hun vierjarig bestaan maakten ze al evenveel albums. Op de eerste drie platen bleek hun handelsmerk de instrumentale cover te zijn van oa. David Bowie, Robert, Wyatt en Nick Drake. Het laatste album, Sand, is opnieuw een verzameling van soundscapes, maar beperkt zich tot één cover: Chi Mai, een stuk van Ennio Morricone.

Ze maken naar eigen zeggen niet echt een onderscheid tussen het spelen van een eigen nummer of het spelen van een cover. “Sowieso spelen we niet enkel een ‘song’, we vinden het minstens even belangrijk dat een muzikaal thema ons inspireert om samen op verkenning te gaan. Samenspel, interactie, spontaniteit en improvisatie zijn sleutelwoorden”, zegt gitarist Bert Docx.

Filmmuziek zonder film

De perfecte filmmuziek hoor ik u denken? “Voorlopig heeft nog niemand ons al gevraagd om een soundtrack voor hen te schrijven. We zouden het zeker doen!” aldus een enthousiaste Dockx. “Wel werkten we samen met experimenteel filmmaker Philippe Werkers aan een project in Cinema Zuid in Antwerpen, waarbij wij improviseerden op een door hem gemonteerde film (samengesteld uit beelden van oude, stille films uit het plaatselijke archief). Ook gebruikte Wim Vandekeybus enkele tracks uit ons vorige album ‘3’ voor zijn langspeelfilm ‘Gallopping Mind’.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio