10 cultuurtips die gevoelige en andere snaren raken

10 cultuurtips die gevoelige en andere snaren raken

Foto: (c) De Centrale

Gent - De nieuwe Gentse cultuurweek slaat en zalft. Noiserock in de Vooruit of troost met Kommil Foo in de Capitole. Maar evengoed passionele liefdesballetten, de oerdegelijke muzikanten van the Infamous Roots Rielemans Family Orchestra en extra veel Arvo Pärt deze week. En voor wie toch nog steeds zijn gading niet vindt, zijn er gelukkig ook visjes in de neus (De Centrale).

the Infamous Roots Rielemans Family Orchestra

dinsdag 14 februari, 21u00, Café Missy Sippy

De familie Rielemans heeft na jaren stilzwijgen de ban doorbroken. Meerdere decennia spelen deze topmusici onder schuilnamen en hebben elk hun eigen ensemble. U heeft ongetwijfeld meerdere onder hen zien optreden met wereldvermaarde artiesten. Van The Broken Circle Breakdown Bluegrassband, Brendan Crocker, Elliott Murphy, BJ Scott, Roland Van Campenhout, Perry Rose tot de illustere Pink Flowers. Een all-starband met diepe wortels in de roots, blues en americana. Zo herkent u onder meer Pascale Michiels, Katleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere, Luiz Márquez en Nils De Caster. De meest muzikale familie van deze tijd met een arsenaal aan instrumenten van over heel de wereld. Eindelijk samen! Kortom een optreden dat wij catalogeren onder de noemer ‘Niet te missen!' Helaas voor wie nu nog geen ticket heeft: uitverkocht!

 

Baltische Zielen

dinsdag 14 februari, 20u15, Handelsbeurs

De Baltische landen Estland, Letland en Litouwen hebben niet alleen een turbulente historiek, ze hebben ook zowat hun eigen soundtrack met fantastische componisten als Arvo Pärt op kop. De Nederlander Jan Brokken vond er genoeg stof voor zijn boek “Baltische zielen” (2010). Boek én muziek komen dinsdag helemaal tot leven tijdens een literaire concertavond met de auteur zelf die voorleest en live muziek met werken van o.m. Pärt, Vaks, Mägi en George Gerschwin (een Amerikaan met Baltisch familieverleden).

Meer info

Visjes in je neus, een liedjesprogramma voor kleuters

woensdag 15 februari, 14u30, Intercultureel Centrum De Centrale

Misschien wat minder goed geweten, maar De Centrale programmeert ook af en toe voor de allerkleinsten. Visjes in je neus is een liedjesprogramma dat mikt op kinderen vanaf 3 jaar. De kleintjes duikelen in een rit naar Spanje, een pannekoekenbak, verstoppertje, … maar vooral veel liedjes. En liedjes zorgen er nu eenmaal nog steeds voor dat kleutertjes de tijd vergeten.

Meer info

The Antler King

woensdag 15 februari, 20u30, café De Loge, gratis

The Antler King is een Gentse indie-pop band rond de muziek van het koppel Esther Lybeert (Drums/Leadzang) en Maarten Flamand (Gitaren/Backing Vocals) De muziek van The Antler King wordt vaak omschreven als dreigend maar ook catchy met een psychedelisch kantje.  Ongepolijst: nu weer donker dan weer vrolijk. Soms ingetogen dan weer stevig. Intrigerend en filmisch. Popmuziek met een hoek af. Singer-songwriter zonder gefluister.

luister

Amongster, Wanthanee

dinsdag 14 februari, deuren 19u30, Balzaal Vooruit

Intieme popliedjes met warme elektronica en tegendraadse ritmes: Amongster vindt geen warm water uit, maar kan het wel héél mooi serveren. De band rond Thomas Oosterlynck was in 2014 winnaar van De Nieuwe Lichting, en bracht in 2015 EP Bright Life uit. Ondertussen al een debuutalbum verder en ze doen het zeker goed. met een uitverkochte show in de AB.

Naast Thomas Oosterlynck bestaat Amongster uit gitarist en producer Jasper Maekelberg, die bij verdacht veel succesvolle bands van de laatste jaren een vinger in de pap te brokken heeft (Bazart, Warhaus, Faces On TV).  

Wanthanee begon 2016 met een vaart. Als finalist van De Nieuwe Lichting 2016 gaf ze het beste van zichzelf op de live-show in de AB. De 21 jarige nachtegaal heeft niet meer nodig dan haar honingzoete stem en gitaar om het publiek te overtuigen. Met nieuwe nummers op komst lijkt 2017 ook niet bepaald stil te worden en dat vinden wij helemaal niet erg!

luister

Grand Ballet Gala “De grote liefdesverhalen”

woensdag 15 februari, 20u, Capitole

Valentijnadepten die woensdag de cold turkey nog even willen uitstellen, reppen zich die dag naar de Capitole. Tijdens het Grand Ballet Gala passeert namelijk een eindeloze stoet van passionele balletduetten de revue. Alle dansers maken deel uit van de Russische Balletschool. Uitmuntend smachten in tutu!

Meer info

HYPOCHRISTMUTREEFUZZ

donderdag 16 februari, 22u00, Vooruit Café, gratis

Hypochristmutreefuzz speelt tegendraadse noiserock met ontelbaar veel hoeken af en doet denken aan het betere werk van Butthole Surfers, Pere Ubu, Mr Bungle of - dichter bij huis - Evil Superstars. De heren brengen in januari 2017 een nieuwe langspeler uit.

 

Ludo Vandeau

vrijdag 17 februari, 20u00, Minard

Na vele muzikale projecten stelde Ludo Vandeau  vorig jaar in de Minard een eerste solo-album voor met eigen Frans chanson of French pop: 'Au Gré du Charme'. Veel binnen- en buitenlandse optredens gaven aanleiding tot nieuwe liederen. In de zomer reeds werd begonnen met nieuwe opnames voor een nieuwe cd. Italië is zijn bakermat om de nieuwe cd voor te stellen. Dat deden ze ook vorige zomer. En nu wordt dit gevierd in Gent. Samen met de getrouwe muzikanten, de compagnons de route sinds meer dan 10 jaar.

info en luister

Pavel Haas Quartet,

Vrijdag 17 februari, 20u, Muziekcentrum De Bijloke

Het Tsjechische strijkkwartet Pavel Haas Quartet is niet bang om aan de programmatieboom te schudden. In De Bijloke combineren ze overrompelende werken van Pärt (Fratres), Bartok (Strijkkwartet nr. 5 in Bes) en Schubert ‘(Strijkkwartet nr. 15). U neemt nadien best een slaapmutsje of u davert nog een tijdje verder in bed.

Meer info

Kommil Foo

Zaterdag 18 februari, 20u00, Capitole Gent

laatste tickets in verkoop

Het is het leven zelf dat een klein geniepig schoftje is… het slaat, het zalft, het schuurt en het ergst van al: eindigt.

Het blijft de broers Walschaerts voorstelling na voorstelling inspireren: de mens die met moeite recht blijft. Maar struikelt. Die telkens de moed vindt om weer op te staan. Om dan weer te struikelen. Dat dat dan troostend is. En om te lachen, dat zeker! Kommil Foo speelt SCHOFT

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio