Geen plaats voor alle foorkramers: lot kermis Kortrijk hangt aan zijden draadje

Geen plaats voor alle foorkramers: lot kermis Kortrijk hangt aan zijden draadje

PAASFOOR Foto: VKK

Kortrijk - Een delegatie van het foorwezen onderhandelde maandagavond met de stad Kortrijk. De foorbonden eisten dat zes leden die hun plaats verliezen tijdens de komende Paasfoor, weer toegang zouden krijgen tot de foor. De stad ging niet op deze eis in.

Het overleg tussen het stadsbestuur en de foorbonden verliep niet in een goede sfeer. Dat zegt ook Kortrijks schepen van economie Rudolf Scherpereel (N-VA). Scherpereel: "De bond eiste dat de zes plaatsen die we niet voorbehouden hadden op de Paasfoor 2017, weer zouden toegekend worden. Dat is onmogelijk gezien de stad kampt met plaatsgebrek. Onder meer is er een probleem aan de Leieboorden. Van de twintig plaatsen die we verloren konden we er uiteindelijk zes niet redden."

De zes standhouders die uit de boot vielen, werden vooraf doorgepraat met de foorreizigers. Scherpereel: "De selectie is in overleg gebeurd. Bij de zes attracties zijn er drie foorcafés. Daarnaast zijn er twee slechte betalers, niet één keer maar meerdere keren. Eén is niet meer opgenomen voor 2017 nadat er geweld is gebruikt. De zaak is voor de rechtbank gekomen. De bonden betwisten de feiten en gaan in beroep. Maar zoiets kunnen we anno 2017 niet dulden."

Eén voorzitter van één van de bonden liet zich dan ontvallen dat er zonder onderhandelingsruimte ook geen Paasfoor zou zijn in Kortrijk. Scherpereel: "Ondertussen was vijftig man opgedaagd in plaats van tien. En op dergelijke manier onderhandelen was niet meer mogelijk. We hebben de gesprekken opgeschort en verplaatst naar volgende week. Dan komen we opnieuw samen. Ik maak me sterk dat heel veel foorreizigers niet akkoord gaan met de boycot van de Paasfoor. We wachten het overleg af."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees