12 Gentse cultuurtips die zich vanzelf vermenigvuldigen

12 Gentse cultuurtips die zich vanzelf vermenigvuldigen

Foto: (c) Willy Vanderperre

Gent - Cultureel Gent is deze week opnieuw in een gulle bui. De Gentenaar selecteerde 12 toppers die er bij nader inzien wel eens 24 kunnen worden. Of meer. Novastar in De Minard komt namelijk niet alleen, hij brengt Mickey Doyle mee. De Bijloke haalt twee jazzduo's op één avond naar Gent. Operaballet Vlaanderen liet in "East" liefst 3 choreografen hun ding doen. En in Lachland (De Centrale) creëren 4 comedy-experten samen een nieuwe show. Dus, neen, u leest niet dubbel. Dit is gewoon de start van een nieuwe, genereuze cultuurweek.

Novastar Solo, Mickey Doyle
maandag 20 maart, 20u15, Minnemeers

Weinig artiesten begrijpen beter hoe je de perfecte song schrijft dan Joost Zweegers. Voorbeelden genoeg: 'Mars Needs Woman', 'Because', 'Never Back Down', 'Light Up My Life', 'Lost & Blown Away', 'The Best Is Yet To Come' en natuurlijk de quintessential Novastar track: 'Wrong'.
In 2014 bracht Novastar met Inside Outside zijn laatste studioalbum uit; later dit jaar volgt een nieuwe plaat. Het schrijfproces is klaar, maar voor Joost Zweegers kunnen songs pas echt afgewerkt en opgenomen worden als ze gespeeld werden voor een live publiek. Joost brengt, helemaal alleen, zijn nieuwe songs én gekende hits in deze Closer To You Tour, genoemd naar één van de mooiste nummers op het laatste Novastaralbum.

Support voor Novastar Solo wordt verzorgd door Mickey Doyle. Hij brengt voornamelijk akoestische pop op gitaar met een grote verscheidenheid aan invloeden.
meer info
 

East, ballet
dinsdag 21 maart, 20u,  en woensdag 22 maart, 15u, Opera Gent

Drie indrukwekkende choreografen brengen deze week in “East” samen hun werk op de planken. De grenslijn tussen Oost en West is een constant thema voor de Engels-Bengaalse Akram Khan, de Israëlische Ohad Naharin en onze Belgisch-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Elk van hen koos voortreffelijke componisten uit. Zo hanteert Cherkaoui onder meer composities van Wim Henderickx, live uitgevoerd door HERMESensemble. Akram Khan heist bijvoorbeeld de razend knappe Indische componist Nithin Sawhney aan boord.
Vooraf is er trouwens een gratis inleiding van 45 minuten voor wie dat wenst.

Meer info

Philippe Aerts & Raphaelle Brochet/ Bobo Stenson & Palle Danielsson
woensdag 22 maart, 20u, Muziekcentrum De Bijloke

Concertweelde in De Bijloke! Niet alleen laat het muziekcentrum uitzonderlijke jazzmuzikanten in duo aanrukken, het programmeert ook nog eens verschillende duo’s op één avond. Woensdag ziet u er de gerenommeerde Belgische bassist Philippe Aerts samen met zangeres Raphaelle Brochet. Samen staan ze garant voor een trip door de jazzwereld met exotische uitstapjes. Daarna is het aan de Zweedse toppianist en vaste waarde op het ECM-label Bobo Stenson samen met bassist Palle Danielsson. Deze laatste was bijvoorbeeld lid van  Keith Jarretts ‘Europese kwartet’. Say no more.
 

 

Meer info?

Kristof Van Gestel, expo
Nog tot 4 juni 2017, S.M.A.K.

De jonge Kempense kunstenaar Kristof Van Gestel pompt wat meer tweerichtingsverkeer in uw museumbezoek. Hij ontwikkelt creatiemodellen waarbij zijn publiek actief aan de slag gaat. Bijvoorbeeld door de … Idiosyncratische Machine (IM). We geven u nu al mee dat de IM een teken- en knipmachine is die vormen genereert volgens een door de kunstenaar opgelegde reeks instructies. Daarna is het aan u. De IM toont als kunstwerk eerder een proces dan een product.

Meer info

Lachland, theater voor Nederlands- én Anderstaligen
woensdag 22 maart, 14u, De Centrale

Weinig zaken die zo’n deugd doen én zo verenigen als humor. Hier is ironie of stand-upcomedy ook heel gewoon, maar dat is het niet overal ter wereld. Lachland vraagt zich af wat humor is. Wat is grapppig? En waarom vindt de ene iets grappig en de andere niet? Lachland brengt 4 experten bij elkaar die samen één show creëren. Zanger zanger-cabaretier Lennaert Maes (bekend van De Bonski’s), acteur-regisseur Peter Schoenaerts, de Vlaams-Marokkaanse stand-upcomedian Latif Aït, en stand-upcomedian en NT2-docente Els Vertongen. In eenvoudig Nederlands brengen zij liedjes, sketches, stand-upcomedy, visuele humor, absurd theater…

Meer info

Emmy the Great
woensdag 22 maart, 20u00, concertzaal Trefpunt

Emmy The Great is het alter ego van de Emma-Lee Moss uit Londen. Ze is geboren in Hong Kong uit een Engelse vader en een Chinese moeder bracht onlangs haar derde album uit, Second Love, na First Love (2009) en Virtue (2011). De recensies liegen er niet om: NME, The Guardian, Drowned In Sound, ... allemaal bedelven ze het album onder de superlatieven.

meer info
 

Will Whisson
woensdag 22 maart, 20u30, café de Loge

Will Whisson is een singer songwriter van over het Kanaal. Hij is geboren in Kent maar opgegroeid in Singapore. Hij keerde uiteindelijk terug naar Engeland (Londen). Hij woont er een busje en smijt zich volledig op het schrijven van songs. Hij luister in dat busje veel naar Jack Johnson en Ben Howard!


Them Old Crap - Outlaw Bluegrass from Brasil
donderdag 23 maart, 20u30, café Missy Sippy

Een in Europa gekend trio uit Brazilië schotelt bluegrass en American country op een nieuwe manier voor en dat enkel met snaarinstrumenten: een banjo of mandoline, een gitaar en een bas. De teksten van hun eerste album zijn in het Portugees en in het Engels. Olé en Yeeeha.

Sophia, HEISA
vrijdag 24 maart, 20u15, Concertzaal Handelsbeurs

Fans van Robin Propper-Sheppard, frontman van May Queens, The God Machine en vooral Sophia, kregen afgelopen zomer een ijzersterk concert van die laatste band te zien tijdens Pukkelpop.

Met ‘Resisting’ en ‘The Drifter’ kregen ze meteen twee emotionele opdoffers voorgeschoteld uit de nieuwste Sophia-plaat, As We Make Our Way (Unknown Harbours), het eerste in zeven jaar.
Wat later deed hij dit kunstje nog eens over in een volle Ancienne Belgique. Dit voorjaar komt hij eindelijk nog eens naar Gent. 'Niet te missen' is een absoluut understatement.

De support wordt verzorgd door HEISA, een Belgische band die garant staat voor dynamische architecturen, gelaagde harmonieën en verrassende ritmes met een serieuze hoek af.
meer info

The Chai Connection 
zaterdag 25 maart 2017, 20.30u, bij’ de vieze gasten.
Wouter en Thomas ontmoetten elkaar voor de eerste keer in de donkere jaren ‘90 in een underground folk groep waarmee ze jarenlang het nachtleven van Gent en Aalst onveilig maakten.

Daarna splitsen de wegen: Thomas reist naar Australië en New York, Wouter trekt richting Afrika en Griekenland. Het leek voorbestemd om elkaar terug tegen het lijf te lopen maar hierop was het wachten tot in 2011 in Istanbul. Deze keer een ontmoeting met een rugzak vol muziek en ervaringen van over de hele wereld.

De honger om samen te werken was zo groot dat ze ineens in tal van projecten duikelen. Zo werken ze samen met Özge Öz uit Turkije naar aanleiding van het project Yolda van de Handelsbeurs en De Centrale, musiceren ze met Palestijnse muzikanten in Ramallah (en plannen nog projecten in Ierland, Zuid-Afrika, Senegal...) én gaan ze op tournee met de Zuid-Afrikaanse zangeres Stella Khumalo. Het is bij dit laatstgenoemde wapenfeit dat ze jonge Wase gitarist Jeroen Knapen mee aan boord trekken en in deze bezetting starten als trio.

Van Sefardische muziek uit Griekenland en de Balkan, over sentimentele walsjes, blues grooves en ontwrichte songs tot oriëntaalse liederen. Drijvend op een stuwende gitaar en een klagende viool, gedragen door piano of de vette klanken van een Fender Rhodes …

meer info
 

Blaudzun, Hulder
zondag 26 maart, 19u30, Balzaal Vooruit

Live overtuigt  Blaudzun altijd. De recente albumvoorstelling in de Botanique was voor HUMO concert van de week. Vrijdag 18 november was hij ook al te gast in het Canvas programma Culture Club. En de man heeft een boon voor België: "In meer algemene zin vind ik het heel prettig dat er in België net wat beter geluisterd wordt, en dat het er ook niet zo vaak over randzaken hoeft te gaan. In Nederland word ik nog altijd in vrijwel elk interview aangesproken op mijn uiterlijk. Tja." Wat wil je nog meer?

Support wordt voorzien van Hulder, een Gentse band die draait rond songwriter en producer Nick Benoy. Hulder zorgt voor catchy nummers met een vleug sixties, bestrooid met confetti van psychedelica en melancholie. Kortom: "Melancholische Rock over manegeur en rozenschijn".
meer info

 

Wanikan, 4Hoog, kindertheater
zondag 26 maart, 15u, Minard

De kindertheatervoorstellingen van 4Hoog zuigen het publiek steevast in een magisch universum. Heel veel mogen we niet meegeven, spring vooral. Maar alvast dit.
In het begin is er niets. Uit niets komt iets. Een jongen. Een meisje. Ze neemt hem mee in een droom. Een droom vol truien. Waar ze zich graag in verstoppen. Samen … Op de tonen van Chopin.

Meer info

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio