11 cultuurtips, 11 retourtjes andere werelden

11 cultuurtips, 11 retourtjes andere werelden

Foto: (c) HA

Gent - De Gentse cultuurweek bevat deze keer heel wat tickets naar andere werelden. Naar de wereld van onafhankelijke platenwinkel op Record Store Day bijvoorbeeld. Over wegvluchten van wat een mens niet meer kan tillen (Symfonieorkest Vlaanden met Refugees), maar ook over je plek hier vinden zonder die roots te vergeten. Weemoed (fadista Carla Pires), Westvlaamse songs die Radio 1 veroveren (Jasmien Aernout) of gewoon buitenspelen tot je tong op de grond hangt en je je naam niet meer kent (Buitenspeeldag).

Donder
maandag 17 april, 21u00, Café Trefpunt, gratis

Donder is een instrumentaal jazztrio uit Gent. De bedoeling van de drie muzikanten is om via een eigen taal verbeelding te vertalen naar een unieke sound. Ze willen de luisteraar meenemen op een trip en zijn/haar bewustzijn voor even uitschakelen en even meenemen naar een ideale wereld. Ze doen dit door verschillende lagen en atmosferen te combineren met hypnotiserende ritmes en zo de verschillende lokroepen en fluistertonen van de wereld naar voren te brengen.
meer info

Buitenspeeldag, gratis
woensdag 19 april, 13u tot 17u, o.a. in het Baudelopark, gratis

Niks reserveren, plannen, organiseren, of wat dan ook ook. Op Buitenspeeldag is het leven terug simpel. Speelkleren aan, naar buiten gaan en spelen. De Jeugddienst van de Stad Gent en Free-Time vzw zorgen voor extra verrassingen in het Baudelopark. Daar vinden de kinderen onder andere een flitsend fietsparcours, een gigaknikkerbaan, cursussen Multimove en Multi SkillZ. Aan de infostraat in het begin van het Baudelopark kan iedereen een stempelkaart ophalen. Wie 4 stempels verzamelt door deel te nemen aan de activiteiten, kan een leuke goodiebag winnen.

meer info


La Lettre A #04I Alicja Gescinska
donderddag 20 april, 20u, De Centrale, gratis

Boekhandel Limerick, Victoria Deluxe en De Centrale bundelden de krachten met "La Lettre A" om werk van auteurs met een migratieachtergrond extra te belichten. Alicja Gescinska, een jonge filosofe en auteur, vluchtte in 1988 met haar familie van communistisch Polen naar België en stelt "Een soort van liefde voor" . "De tijd heeft littekenweefsel over mijn hart gevormd. Het is een andere pijn, een ander verdriet. Een mens verhuist in de tijd, weg van de kern van zijn droefenis, naar de periferie van de pijn, naar de leegte van het gemis. Missen is de voorstad van verdriet. Daar woon ik." 

meer info

Carla Pires, Fado
donderdag 20 april, 20u15, Handelsbeurs

Fadista Carlo Pires is vergroeid met de iconische Amalia Rodrigues. Vier jaar lang vertolkte ze namelijk dit boegbeeld in een musical. Maar Pires staat ondertussen ook beresterk op eigen benen. Haar album Ilha do meu fado drukte een ferme stempel op het genre van de fado. Wie donderdagavond de grote deur van de Handelsbeurs binnengaat, weet niet zeker of hij wel langs dezelfde deur terug buiten zal komen. Pires vervoert haar publiek via fado snel duizenden kilometers ver. Goed onthouden waar u die fiets of auto achterliet.

meer info

PVT
vrijdag 21 april, 20u00, Zaal Charlatan
 

PVT, dat zijn oorspronkelijke naam Pivot moest wijzigen om juridische redenen, bracht in 2010 zijn eerste album uit onder zijn nieuwe naam: Church With No Magic (Warp Records). "A chilly, mathy, deeply percussive mix of soaring and stuttered vocals, guitars, bass, drums (electro and otherwise), and mountains of keyboards", aldus Stereogum, dat het geluid van de band ook omschreef als "Yeasayer gone Bladerunner" of "Battles on some kind of Coldplay kick".  

Ondertussen hebben ze jarenlang intensief getourd als support act voor bands als Sigur Rós, The Arctic Monkeys, Gary Numan, Warpaint, Bloc Party en Gotye, en brachten ze nog het ijzersterke album Homosapien uit, deze keer op het Felte label. Op deze plaat gaan mathrock, duistere synthwave en postpunk hand in hand. In 2017 is het de beurt opvolger New Spirit, die uitkwam in februari. En het resultaat krijgen we te horen in Charlatan!
meer info


Seun Kuti & Egypt 80
vrijdag 21 april, deuren vanaf 19u30, Concertzaal Vooruit

Seun Kuti is de jongste zoon van de legendarische afrobeat pionier Fela Kuti. Hij werkte in het verleden samen met illustere muzikanten zoals Brian Eno, Robert Glasper, Christian Scott en Mos Def. Op de nieuwe EP Struggle Sounds vormen Seun Kuti & Egypt 80 opnieuw de perfecte match, met een ongeloofllijke voorraad energie die live pas echt tot zijn recht komt. Wie erbij was tijdens zijn vorige passage in 2014 zal het beamen: één van de beste performers die ooit op een podium van Democrazy stond.
meer info
 

Alpha Whale, Leopard Skull, The Future Dead
Vrijdag 21 april, 21u00, concertzaal Trefpunt

De Gentse band Alpha Whale brengt hun nieuw album uit op 17 april, slechts 4 dagen later komen ze het al voorstellen in Trefpunt. Om je voor te bereiden op hun surfpop/Alternative Surf Psych brengen ze nog twee andere bands mee.

Leopard Skull is een soloproject waarbij de man aan het roer zijn liefde voor garage, lo-fi rock, surf,... verwerkt in zijn eigen songs.

De popsongs van The Future Dead laten je gegarandeerd achter met een feel-happy, pluk-de-dag gevoel. Na een skate-ongeluk werd hij geïnspireerd door muziek, hij riep enkele vrienden samen en ze namen een demo op. Deze demo bezorgde hen een plaats in een nationaal concours en dit was de start voor hen.

meer info

Record Store Day 2017 | nieuwe namen: Biezen, BLOW Trio, Fulco Ottervanger, Id!ots, Pura Vida, Tsar B, Zimmerman
zaterdag 22 april,  vanaf 12u00, Vooruit Café - voormalige Bespreekbureau Vooruit - Music Mania

Op 22 april gaat wereldwijd Record Store Day door, feestdag van de onafhankelijke platenwinkel, met dit jaar St. Vincent als internationale ambassadeur.  In het café en vroegere bespreekbureau van Vooruit starten om 12u00 dertien gratis optredens. Alle namen zijn bekend: Biezen • BLOW Trio • stadscomponist Fulco Ottervanger • Het Zesde Metaal • Id!ots • Manngold • Mauro • KRANKLAND • Pura Vida • Tamino • Tsar B • WWWater • Zimmerman
Hou recordstoreday.be, vooruit.be, musicmaniarecords.be, democrazy.be en vinylfrontier.be in de gaten!
meer info

Symfonieorkest Vlaanderen, Refugees
zaterdag 22 april, 20u (inleiding om 19u15), Muziekcentrum De Bijloke 

In klassieke muziek duiken, betekent niet automatisch oogkleppen opzetten voor wat om ons heen gebeurt. Het Symfonieorkess Vlaanderen gaat aan de slag met de realiteit van vluchtende mensen. Vluchten van armoede en oorlog. Maar soms ook gewoon vluchten van jezelf. Op het heftige programma het prachtige pianoconcerto nr. 2 van Rachmaninov, de Kleine Deigroschenmusik van Kurt Weill en de Casablanca Suite van Max Steiner. Gentenaar Osama Abulrasol, zelf ooit gevlucht en in Gent zijn tweede culturele adem gevonden (o.m. Cultuurprijs van de Stad Gent in 2013 ontvangen),  brengt er nieuw werk van Martin Valcke.

meer info

AchterHam Sessions met Compro Oro
zondag 23 april, 15u, Ham 12, Gent

De weersvoorspellingen voor komende zondag kondigen zo'n 11 graden aan. Behalve in een gezellig achterhuis aan de Ham in Gent. Telt u daar namelijk  maar vlot zo'n 20 graden bovenop. Compro Oro warmt het selecte publiek (ongeveer 60 p.) dat een plekje verovert in de intieme huiskamerconcertreeks  AchterHam Sessions helemaal op. Exotisch, spannend ritmisch en hongerig. Herontdek wat een vibrafoon met u kan doen!

meer info

Jasmien Aernout
zondag 23 april, 20u30, Café de Loge, gratis

Eén op tien Gentenaars begrijpt de teksten van de Westvlaamse singer-songwriter Jasmien Aernout.  In kleine maar onverdunde liedjes beschrijft Jasmien haar licht bizarre kijk op de mensen, de dingen en de gebeurtenissen om zich heen. Die beschouwingen zijn soms even hilarisch als ruw of emotioneel. Het vertrekpunt is simpel: zichzelf.

2016 was het jaar van ‘geboetseerd’, een eerste West-Vlaamse plaat die aandacht kreeg op Radio 1. Op een vroege ochtend verzorgde Jasmien de live-muziek tijdens de uitzending van Bar du Matin. Ze schopte het tot halve finalist van de Nekka-wedstrijd. Dat jaar stond ze ook in de clubtent van Labadoux en deelde ze het podium met o.a. Jonas Winterland en Jan Wilde.
meer info

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio