De Gentse cultuurweek

14 nieuwe eieren in het Gentse cultuurnest

14 nieuwe eieren in het Gentse cultuurnest

Foto: (c) De Centrale

Gent - Deze week herrijst de voormalige bibliotheek aan de Zuid als NEST. En St. Grandson en Uncle Wellington zullen voor altijd in de annalen staan als de bands die de allereerste concerten gaven in deze nieuwe, spannende hotspot. Even spannend worden de passages van Mec Yek (Handelsbeurs) en Collegium Vocale Gent met deFilharmonie (De Bijloke). Kinderen krijgen zondag in het Gravensteen een lading feestelijke extra's en komen net als volwassenen aan hun trekken tijdens het gratis wereldmuziekfestival Les Goûts de Gand. En Frank Boeijen (Capitole) vergeet niet dat hij hier nog steeds veel harten raakt. De Gentenaar wijst opnieuw het cultuurbos door de bomen aan.

Moonai People
maandag 15 mei, 21u00, café Trefpunt, gratis

Moonai People is een band die blijft plakken – soms op café, maar meestal in je oor. Met een mix van intieme luisterliedjes en groovy opzwepende songs, her en der diagonaal doorkruist met een streep bluegrass of een toets soukous bespeelt Moonai zowel je hoofd als je voeten. Ze doen je dansen en dromen!

Moonai People is niet op de wereld gebracht om mensen tegen de schenen te schoppen. Met knipogen naar Mumford & Sons (zie A Little Longer Than Today op On a Sunday) en Simon & Garfunkel (luister naar Friends No More) doen ze goed hun best om mensen mee te nemen naar een wereld vol elfjes en regenbogen
meer info
 

St. Grandson + uncle Wellington
Woensdag 17 mei, deuren 19:30, NEST (oude bib)

Het allereerste concert in NEST is van St. Grandson! De band rond singer-songwriter Benjamin Decloedt stelt zijn gloednieuwe debuutalbum Wildfire voor. De plaat kwam uit op 10 maart bij Universal, en werd opgenomen met Stéphane Misseghers (dEUS, Soulwax) die de band ook live bijstaat. Verwacht je aan dromerige maar catchy indiepop, een warme sfeer en zachte gitaarstrums, live met meer tanden dan op de plaat, volgens De Standaard.

Voorprogramma Uncle Wellington brengt melancholische folktronica.


Le temps d’une chanson Rein Devos - Gudrun Roos Trio
donderdag 18 mei, 22u00, Zebra Live, gratis toegang

"Le Temps d'une Chanson" neemt je mee op een muzikale reis terug in de tijd. Walsend langs de Seine, doorheen de straten van Parijs, naar het Montmartre van de jaren '40 en '50.
Tijd voor romantiek, kaarslicht, een glaasje wijn en heerlijke muziek. Tijd voor "Le Temps d'une Chanson" !
Gebéten door het Franse lied: van Edith Piaf en Charles Aznavour, langs Charles Trenet en Juliette Gréco, tot Yves Montand en Jacques Brel... Alle groten passeren de revue!
Allez venez, entrez, chantez!
luister

Uma Chine
Donderdag 18 mei , 21u00, Concertzaal Trefpunt

Uma Chine is een reusachtige vrouw die magisch-realistische vertelsels de wereld in stuurt. Ze doet dit vermomd als zes muzikanten uit de Gentse scene ,met leden van o.a. Mayas Moving Castle, Binti, Steiger, Future Old People Are Wizards, Jukwaa, St. Grandson, Kabas en Delvaux. De zes vertalen haar verhalen naar nummers die heupen doen wiegen, voeten doen stampen en u al te graag in extase brengen.
meer info

Ella Ray
donderdag 18 mei 2017, 21u00, café 
Missy Sippy, gratis
Als songschrijver houdt Ella Ray ervan om soul, jazz en zelfs gospel te versmelten tot haar eigen, betoverende liedjes. Geïnspireerd door haar grootmoeder, een operazangers, begon ze al op jonge leeftijd songs te schrijven aan de piano.
Door de jaren heen experimenteerde ze met verschillende sounds, van neo-soul tot hip hop over oude r&b en gospel, op zoek naar een eigen geluid. Ondertussen is haar debuutalbum "Reveries" een feit.  
Gastmuzikanten zoals o.a. Jokke Schreurs, Bjorn Eriksson, Jan Willems, Jasper Hautekiet, Maarten Moesen.
meer info

Canves
Donderdag 18 mei, 21u00, zaal Charltan

Dina Boshra en Sigi Hendrix leerden mekaar kennen na hun deelname aan ‘The voice van Vlaanderen’. Niet veel later besloten ze akoestisch duo te vormen. Samen vielen ze in de prijzen voor de wedstrijd ‘Talent der Lage Landen’ (eerste publieksprijs en derde plaats van de jury).

Nu is het duo uitgegroeid tot een full band: Samen met Paco de Prins (drums), Simon Dechaene (keys) & Jef Peeters (bas) zijn ze CANVES. De band brengt een mengeling van rock en elektronische indiepop met een vleugje intieme gitaren en een voorliefde voor knallende solo’s. In de zomer van 2016 namen ze hun debuut E.P. op die ze in het voorjaar van 2017 zullen voorstellen. 
meer info

Frank Boeijen 
vrijdag 19 mei, 20u00, Capitole
Frank Boeijen, de Nijmeegse zanger en liedjesschrijver, mag zichzelf rekenen tot de grondleggers van de Nederlandstalige liedgeschiedenis. Hij begon zijn muziekcarrière in de jaren zeventig en werd in Nederland bekend met de Frank Boeijen Groep, waarmee hij in de jaren 80 hits scoorde als ‘Zwart wit’, ‘Kronenburg Park’, ‘De Verzoening’ en ‘Zeg me dat het niet zo is’. Sinds begin jaren negentig heeft Frank ook een plaats veroverd in de harten van zijn Vlaamse publiek. Deze wederzijdse liefde begon ooit met zijn toenmalige hit ‘Koud in mijn hart’. Zijn muziek is inmiddels ook in zijn geliefde Vlaanderen stevig verankerd in het muzikale landschap.

Dit theaterseizoen maakt Frank het theater wederom tot zijn thuis voor een avondvullende muzikale reis. Een aangename reis van 35 jaar in woorden en muziek. Kom je verwarmen aan een avond met bekende hits en nieuw materiaal in verrassende uitvoeringen.
meer info
 

Nachtschade x Trefpunt: Lingerwalt en Seizoensklanken
vrijdag 19 mei, 21u00, Concertzaal trefpunt


Het Antwerpse elektronica duo Seizoensklanken brengt een originele cocktail van funky afrobeat, dromerige jazz-tronica en urban beats en werd daarmee tot talent van het jaar gebombardeerd door Cutting Edge. Op hun langverwachte debuutalbum DagxNacht grooven producer/pianist Gilles Helsen en gitarist Freek Vreys het volledige spectrum af en tonen ze dat alles twee gezichten heeft: licht en donker, warm en koud, dag en nacht. Live hebben deze heren reeds een mooie reputatie opgebouwd en deelden ze eerder het podium met acts zoals Jaga Jazzist, Delv!s en Dans Dans.

Technotherapeut Lingerwalt (fka Möbius) is een producer uit Leuven. Zijn intrigerende debuut-ep, Comminuted, is een gevoelige maar gedurfde visie op onze clubcultuur. Een unieke blend van doorleefde nummers met textuur, onheilspellende ambient en jakkerende techno - denk Throwing Snow en Jon Hopkins. Deze beloftevolle artiest brak vorige maand al potten tijdens de vorige editie van Clair Obscur.

deFilharmonie & Collegium Vocale Gent, 
zaterdag 20 mei, 20u (inleiding om 19u15), Muziekcentrum De Bijloke

De noten van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven blijven raken. Het feest van de vreugde en de broederschap veroorzaakt nog steeds kippevel. Ook  kersvers verkozen president Macron liet hippe deuntjes voor wat ze zijn en stapte onlangs (minutenlang) op de tonen van ode aan de vreugde naar het overwinningspodium. De jarige en in de bloemen gezette dirigent Philippe Herreweghe laat zijn duivels los op deze mastodont van een muziekstuk.
meer info

Les Goûts de Gand
zaterdag 20 mei, Machariuswijk, gratis

Op de plek waar Gent ontstond, de wijk rond de historische Sint-Baafsabdij, strijkt zaterdag voor de 11de keer een stadsfestival neer dat toont hoe kleurrijk en veelzijdig wereldmuziek kan zijn. Workshops, een wereldmarkt met exotische hapjes en drankjes en vooral veel muziek. Een greepje uit het geprogrammeerde lekkers: Osama Abdulrasol en Cengiz Özdemir (Turks C.C.), het kinderkoor Ledeberg (LDC Horizon), Karavaan (Abdijtuin), Hans Mortelmans en Groep (Muzikantenhuis) en The Valerie Solanas (Het Gouden Hoofd).
meer info

Feest in't kasteel
zondag 21 mei, 10u tot 18u, Gravensteen

Het Gravensteen doet natuurlijk vanzelf de fantasie in kinderhoofdjes op hol slaan. Maar zondag doet een bont feest in het kasteel daar nog een schepje bovenop. Ringsteken, runen schrijven, boogschieten, waarzeggers, roofvogels of vuurspuwendende draken, ... Zondag allemaal terug te vinden op een middeleeuws feest in het Gravensteen voor groot en klein. De sfeer en activiteiten zijn die dag inbegrepen in de gewone prijs van het toegangsticket.
meer info

Foyer Matinee met Mec Yek
zondag 21 mei, 11u, Handelsbeurs
Wat u zaterdagavond of -nacht ook uitspookt, als u de zondagmatinee met Mec Yek (met o.m. Piet en Bart Maris, Katia & Milka Pohlodkova en Mattias Laga) meepikt, zal u zich wakkerder dan ooit voelen. De energetische mix van roma melodieën met dub, ska, latin en soul is een straffe coktail. De Handelsbeurs demonstreert opnieuw dat fijne concertjes niet alleen voor de avonduren bestemd zijn.

.
meer info

Lara Leliane + Karyn Ellis [Can]
zondag 21 mei, 20u30, café de loge, gratis
Lara Leliane is een zangeres met een voorliefde voor vernieuwing ontwikkelde een muziekstijl die aanleunt bij folk maar die vooral staat voor vrijheid. Zingen doet ze in het Engels en in het Frans.
Haar teksten schrijft ze zonder omwegen aan de hand van sterke beelden en ludieke metaforen.
Om de songs van haar eerste opus, Free, bijeen te schrijven trok Lara zich terug in haar binnenkamer.
Daar ontmoette ze de leegte, de natuur der dingen, haar demonen en verlangens.
Na een warm onthaalde eerste album ligt nu ook het vervolg klaar om gereleased te worden in de lente 2017.
Hierop brengt Lara Leliane haar schatten aan het licht.
Voor de gelegenheid zal zij te horen zijn in duo met vaste gitarist Nicolas Dechêne. meer info

Karyn Ellis is een zachte krachtpatser als het op songschrijven neerkomt. Speels, bitterzoet en bereid met de fijnse ingrediënten van folk, country, pop en zelfs een wolkje Jazz.
meer info

Honne (UK)
zondag 21 mei, 20u00, Zaal Charlatan

Het Britse duo Honne, met  Andy Clutterbuck (vocals) en James Hatcher (synths, producer), maakt naar eigen zeggen smooth pop, oftewel electronische slaapkamerpop met soulvolle grooves. In 2016 brachten ze debuutalbum Warm On A Cold Night uit. De invloeden van hun grote held Quincy Jones is niet te onderschatten.
Met single ‘Gone Are The Days’ en ‘Someone That Loves You’ (ft. Izzy Bizu) hadden ze alvast hun eerste megahits binnengehaald. Ook met hun liveshow maakte ze vorig jaar grote indruk op festivals als Dour en Eurosonic.
Voer voor fans van Jamie Woon, Jack Garrat en The xx!

Meer info

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio