De nieuwe cultuurweek: 8 stappen op de rode, Gentse cultuurloper

De nieuwe cultuurweek: 8 stappen op de rode, Gentse cultuurloper

Foto: ode gand cultuuragenda

Gent - Het Gentse stadsfestival OdeGand besliste de Gentenaars nog eens fameus te bedanken voor haar verkiezing tot dé Strafste Gentenaar 2016. En dat mag u letterlijk nemen. Vergeet dus wakke toastjes met lauwe cava. Wel een heuse ouverture "Dancing on the water" op vrijdagavond 15 september met Casco Phil aan de Gras- en Korenlei. En nu komt het. Deze ouverture is helemaal gratis voor wie het concert bijwoont op de kade, met een ticket kan u vanop een bootje met een (frisse) bubbel toekijken. De dag erna barst OdeGand dan los over de Gentse binnenstad en -wateren terwijl de Cultuurmarkt op de Kouter alle geheimen onthult van het nieuwe cultuurseizoen. Maar er is ontzettend veel meer. Zoals het openingsfeest voor 10 jaar De Bijloke of een sneak preview bij Intergalactic Lovers. Deze week lijkt wel één grote rode loper naar het culturele najaar.

Intergalactic Lovers, avant-prémiere
woensdag 13 sepember, 20u00, zaal Lux (Dendermondsesteenweg)

Na drie jaar wachten heeft de band rond Lara Chedraoui een nieuwe worp. Intergalactic Lovers vuurt die graag af op het Gentse publiek vooraleer ze op tournee vertrekken in Nederland en Duitsland. Op 2 november pas zien we de band in België terug. Dan volgt de officiële première van "Exhale between the lines" in de AB in Brussel.
meer info

FindUsinSlumberland FUIS [NL]
Woensdag 13 september, 20u30, café de Loge, vrije bijdrage in hoed

Deze vierkoppige band uit Utrecht debuteerde in 2015 met de EP Find Us In Slumberland. Ze maakten furore met betoverende concerten in o.a. Paradiso, Tivoli en de Ekko. Ook presteerde FUIS het om 19 weken lang in 'het koffertje' bij Radio1 te zitten en speelden ze bij 3FM. De bandnaam Find Us In Slumberland hebben ze te danken aan een stripverhaal van ruim honderd jaar geleden waarin een jongetje ‘s nachts tijdens zijn slaap allerlei avonturen beleeft en na het ontwaken in werkelijkheid dezelfde karakters tegenkomt als in zijn dromen. Muzikaal klinkt FUIS als een droom, maar daarnaast is Slumberland ook het land van de tegenstelling. Iets waar FUIS zowel muzikaal als conceptueel graag mee speelt. Zo zal de lichte sound van hun eerste EP plaats gaan maken voor een donkere en mysterieuze tweede EP die in januari 2017 uit zal komen. Find Us In Slumberland betovert. Met hun melancholiek en mysterie voeren ze de luisteraar mee over de magische grens tussen werkelijkheid en droom naar een andere wereld.
meer info

OdeGand Ouverture, Dancing on the water
vrijdag 15 september, 20u30, gratis voor publiek op de kade (boottickets betalend)

Dirigent Roberto Beltran-Zavala brengt met kamerorkest Casco Phil vrijdagavond een klassiek concert met als thema 'Dancing on the Water'. Zwierige, optimistische muziek zal over de Gentse wateren stromen. Uiteraard een perfecte opwarming voor het grote geweld van OdeGand de dag erna. Met één OdeGand ticket heeft u op zaterdag toegang tot de bootjes en alle concerten. 's Avonds volgt natuurlijk het spektakel met muziek, licht en vuurwerk op Gras- en Korenlei.
Meer info over de OdeGand Ouverture
Meer info over OdeGand

Openingsfeest: 10 jaar De Bijloke
vrijdag 15 september, 19u30, Muziekcentrum De Bijloke

Hoera! De Bijloke heeft er haar eerste decennium opzitten als 'muziekcentrum'. Deze verjaardag wordt uiteraard gevierd met een knappe brok muziek. Tijdens een heus minifestival kan het publiek 6 voorstellingen zien in verschillende ruimtes van het gebouw. We grabbelen in de muziekton: Peter Vermeersch en zijn Flat Earth Society zorgen voor een exotica-trip door de jaren '20. De blazers van Kleptomatics zorgen voor jeukende voeten en pianiste Gabi Sultana speelt Cage en Glass. 
Meer info

Cultuurmarkt 
zaterdag 16 september, 11u, Kouter, gratis

Meer dan 100 cultuurspelers presenteren zich zaterdag blinkend op de Kouter, van 11u tot 17u. Ontdek nieuwe voorstellingen en organisaties, luister en kijk naar voorproefjes, scoor zotte gadgets of babbel gewoon bij met iedereen op wie u hoe dan ook die dag botst op de Kouter.

De Beloften: Finale
LAGUNA, LEONORE, THE LESLIES, LOW LAND HOME, PJAY, WALMOK
zaterdag 16 september, vanaf 16u00, gratis

De demojury van muziekconcours De Beloften heeft uit maar liefst 237 inzendingen 6 finalisten gekozen. Low Land Home, Leonore, Pjay, Laguna, Walmok en The Leslies nemen het zaterdag live tegen elkaar op voor de titel De Beloften 2017. De finale gaat vanaf 16u door in het Coyendanspark tijdens het übergezellige buurtfeest van Macharius-Heirnis-Scheldeoord.
Vóór de prijsuitreiking speelt de winnaar van vorig jaar, Lip Service (tot voor kort Momma Said So) een set.
meer info

Delvaux.
zondag 17 september, 20u30, café de Loge, vrije bijdrage in hoed

In de categorie ‘verborgen parels’ kaapt de Gentse groep delvaux. zonder twijfel een podiumplaats weg. In maart dit jaar zag hun tweede EP, '//', het licht; een intrigerende mix van experimentele gitaarklanken, jaren ‘80 kitsch en goed doordachte songs. Ergens tussen donkere loomte en broeierige zomernacht grijpt delvaux. je bij de haren en sleurt je mee hun universum in.
meer info

Bluebird - EP Record
zondag 17 september, 21u00, Café Missy Sippy

Bluebird neemt hun eerste EP op en dat doen ze live in Missy Sippy.
Deze jonge band, met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar, liet zich al meermaals opmerken tijdens de intussen memorabele bluesjams met Guy Verlinde en Tiny Legs Tim in Missy Sippy. Bluebird brengt doorleefde songs met harmonicasolo’s die refereren aan de tijd dat blues a way of life was, met echo’s van Walter Horton, Sonny Boy Williamson 1 én 2, George Harmonica Smith, James Cotton en Little Walter. De gitaren spreken, huilen en fluisteren op het juiste moment. De backbeat is steady-groovy en heeft een borstelige-soft-touch. De band neemt het publiek mee op een tocht door de Mississippi Delta en passeert even langs de Chicago blues scene, waar ze een aantal obscure jaren 1930-40 bluessongs wegritsen.
meer info 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio