Er is leven na Odegand: ook de blues komt weer naar boven

Er is leven na Odegand: ook de blues komt weer naar boven

Foto: cultuuragenda

Gent - OdeGand brak zaterdag met een knallend vuurwerkspektakel de vliezen van het cultuurseizoen open en Gent Festival Van Vlaanderen kan nu helemaal van start gaan. Maar op tal van Gentse locaties, van bluesclubs tot overdekte opslagplaatsen, zijn er ook blues- en popconcerten.

Feestelijk Openingsconcert Gent Festival van Vlaanderen, Anneleen Lenaerts, Kalle Kalima & Ensemble Resonanz
Maandag 18 september 20u30, Sint-Baafskathedraal

Het concert waar artistiek directeur Veerle Simoens van Gent Festival zelf het meest naar uitkijkt. De Belgische 30-jarige harpiste Anneleen Lenaerts speelde al een cv bij elkaar om jaloers van te zijn: de jongste harpiste ooit bij het Oostenrijks symfonieorkest. Samen met het Duitse strijkersensemble Resonanz brengt ze Bach, Debussy maar ook werk dat speciaal door de Finse componist Aho geschreven is. 

meer info

 

 

Wispering Sons, Fornet
dinsdag 19 september, 19u00, Nest

Het Limburgse Whispering Sons won in 2016 Humo's Rock Rally met zijn ijzige postpunk. EP 'Endless Party' en 7" (met nummers 'Performance' / 'Strange Identities') verkochten snel uit.
De groep stond het afgelopen jaar op Belgische festivals als Pukkelpop en Les Nuits Botanique, maar ook op Tallinn Music Week (de Oostblokvariant van Eurosonic) en op Wave Gotik Treffen in Leipzig, het belangrijkste wave en gothicfestival in Europa.
Support act Fornet brengt op 8 september haar eerste EP uit.
meer info

Bruno Deneckere & HT Roberts
Woensdag 20 september, 20u30, Café de Loge, vrije bijdrage in hoed
vrijdag 22 september 19u00, Maison blue: muziek met ballen

HT Roberts brengt 'Stalemate Days', zijn nieuwe plaat uit, en Bruno Deneckere speelt daar een niet onbelangrijke rol in. Reden genoeg om samen een release tour te spelen. Eenvoud was het ordewoord bij het maken van het album, en dat trekken ze door naar het podium: klein is het nieuwe groot. HT Roberts op gitaar, banjo en zang, en Bruno Deneckere op tweede gitaar en dito stem. Twee mannen, twee instrumenten. Dat is genoeg.
meer info

Creatif Mindz
donderdag 21 september, 22u00, Zaal Charlatan

Op veertienjarige leeftijd bedachten ze de bandnaam ‘CREATIF MINDZ ’. Drie jaar na datum bleek die naam profetisch want ze hebben intussen al heel wat creatieve en muzikale waters doorzwommen. Met drie zijn ze, maar ze rocken voor tien. Altijd strak in het pak, al blijft het bovenstuk niet altijd tot de laatste eindnoot rond hun strakke jongenslijven hangen.
meer info

Lon Eldridge (US) & Steven Troch
donderdag 21 september, 21u00, Café MIssy Sippy, gratis

Iedereen die LON ELDRIDGE ooit live aan het werk zag, weet dat deze jongeman boordevol talent zit. Lon is een excentrieke verschijning (met een snor om U tegen te zeggen), een sensationeel gitarist, een aanstekelijke zanger met slimme teksten, een totaalpakket dat maar zeer weinig andere artiesten bezitten. Ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd heeft hij reeds intensief getoerd in de Verenigde Staten en doet hij nu voor de derde maal het Europese continent aan. Een artiest voor de echte liefhebber en een aangename ontdekking voor de muzikale avonturier.
Steven Troch is een Jack-of-all Trades, je kan hem op het podium vinden met zijn eigen band, aan de zijde van Tiny Legs Tim, met HARP4 of met nog iets anders. Altijd en overal blaast hij een fantastisch stukje harmonica en zijn reputatie reikt ondertussen tot ver buiten de landsgrenzen.
meer info

Zwangere Guy +Blu Samu
donderdag 21 september, 20u00, NEST

Belgische hiphop is meer dan ooit alive and kicking! Dit najaar host All Eyes On Hip Hop elke maand een avond in NEST met een opkomende groep van eigen bodem.
Omdat swag, stoer en chill allemaal cliché geworden zijn, zei men bij de Brusselse hiphopcrew Stikstof af en toe: "Die shit is zwanger". Omar-G van Stikstof, oftewel rapper Gorik van Oudheusden, is alomtegenwoordig als Zwangere Guy. Hij maakt laidback rap die België nog niet gezien heeft.
Zijn mixtape (debuutplaat eigenlijk) Zwangerschapsverlof Vol. 3 verscheen in april, en is een prachtige doorsnede van de Brusselse hiphop: er zijn jazzy nummers maar ook vette beats, donkere teksten, odes aan de nineties, bangers en patserig rapwerk. Vol samenwerkingen ook, met o.a. Jan Paternoster en Roméo Elvis. De optredens volgen elkaar in sneltempo op: o.m. in het voorprogramma van Jon Wayne bij ons in maart, met Lefto in de AB (hij had een mooie rol in Lefto's docu In Transit), maar ook op Dour, Boomtown, Couleur Café, Vijverfestival...


meer info

An evening of avant-pop: Molly Nilsso ...
vrijdag 21 september, vanaf 20u00, balzaal
De Zweeds-Berlijnse Molly Nilsson is al acht jaar lang zonder twijfel de avant-pop queen to rule them all. Haar dromerige en minimalistische synthpop verspreidt ze via eigen label Dark Skies Association en via onweerstaanbare videoclips. De combi van vintage elektronica en haar ijzige Nico-achtige vocals levert uptempo stadionpop met haakjes en romantische powerballads op. Tragiek en melancholie zijn nooit ver weg.
meer info en andere bands.

Eli Goffa
vrijdag 22 september, 20u30, Café de Loge, vrije bijdrage in hoed

Eli Goffa, uit het Land Van Waas en opgegroeid met pa's lp collectie uit sixties en seventies, dat hoor je aan zijn breekbare maar met momenten ook krachtige nummers die al eens naar CSN&Y, Paul Simon, Blind Faith of Ray Lamontagne lonken. Dat is ook Bent Van Looy niet ontgaan, Eli speelde dan ook zijn voorprogramma in de Roma Antwerpen, AB Brussel en Handelsbeurs Gent. Indrukwekkende Americana, roots & soul, doorleefde klanken en adembenemende song-writing.
Inspiratie haalt hij daarvoor uit zijn eigen leven, maar ook van de mensen rondom hem. Een ontmoeting, een afscheid, een droom of iets tussen realiteit en fictie ... alles is voer voor Eli’s nieuwe songs. Zolang Eli’s innerlijke geest maar genoeg stof krijgt om zijn sentimenten te delen met een publiek dat vaak aan de grond wordt genageld door de doorleefde klanken die hij brengt.
meer info

Jen Cloher, Cable Ties
zondag 24 september, 20u00, DOKBOX

De Australische Jen Cloher wordt beschouwd als grootste naam uit de DIY-punkrockscene in Melbourne. Samen met haar vrouw Courtney Barnett runt ze het platenlabel Milk! Records, en ze spelen ook samen in Cloher's band. Courtney Barnett ken je van haar fantastische album Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit (Best New Music in 2015 volgens Pitchfork). Recent nam ze een plaat op met Kurt Vile, Lotta Sea Lice, met eerste single 'Over Everything'.

Terwijl Barnett aan een succesvolle carrière werkte, worstelde Cloher de voorbije twee jaar met jaloezie en falen. Ze verwerkt die gevoelens op haar nieuwe titelloze plaat, één van de eerlijkste en spitsvondigste van het jaar. Het album kwam op 11 augustus uit bij Milk! Records. "Cloher has surely sat in her love’s shadow long enough. This album is a masterpiece", vindt The Guardian.
meer info

KidsOdeGand

zondag 24 septempber, 10 uur, Bijlokesite

OdeGand, maar dan voor kinderen. In een kindvriendelijke omgeving, met buggyparking. Er kan gekozen worden uit vier voorstelleingen/concerten, die twee of drie keer spelen. Een parcours op maat en leeftijd uitstippelen is de kunst.

meer info

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio