12 keer raak met de nieuwe cultuuragenda

12 keer raak met de nieuwe cultuuragenda

Foto: cultuuragenda compro oro gentenaar

Gent - Of u nu deze week wil ontdekken, dansen, huilen, intellectueel wil feesten, of beestachtig wil fuiven, u vindt het allemaal terug in deze cultuuragenda. Proficiat trouwens, UGent, en dank voor de feestvreugde bij die 200ste verjaardag. De ballonnen kreeg u al, nu wordt u zondag verwend met een pak muziek en ander lekkers. Gratis en voor niets gaat de zon op. Net zoals deze cultuuragenda.

Ons
maandag 2 oktober, 21u00, Café Trefpunt, Gratis

ONS is het geniale project van Joris Vergaert en Joppe Tanghe. In 2010 ontmoetten ze in het kunstonderwijs waar ze samen improviseerden gedurende een jaar. In 2011 schreven ze een tiental songs, met ONS EP als gevolg. Ze werkten samen met Nils Vermeulen op bas en Elias Devoldere (Nordmann, Hypochristmutreefuzz). Ze namen deel aan Jonge Wolven in 2012 met de eerste prijs als gevolg. Na een periode van optredens kwam de samenwerking in full band tot een eind. Twee jaar later besloten ze de draad terug op te pikken in duo vorm en vandaag zijn ze terug met een reeks nieuwe songs en klaar voor een nieuwe strijd.
De twee stemmen van Joris en Joppe blenden tot een unieke sound met invloeden van verschillende genres als pop, blues, reggae. Verwijzingen naar The Everly Brothers of Kings of Convenience zijn maar enkele van de associaties die vaak door de luisteraar gemaakt worden.
meer info

Grande Bouche + Jam
Woensdag 4 oktober, 21u00, Café Trefpunt, gratis

Grande Bouche is een gypsy swing kwartet dat zowel oude als moderne swingnummers brengt. Deze vier bedreven muzikanten trachten de stijl, de sfeer en de persoonlijkheid van de gispy swing weer te geven, telkens met lof voor Django Reinhardt.
Na het concert is er de mogelijkheid tot akoestische jam.
meer info

Haftcraft & Astria Trio
woensdag 4 oktober, 20u, Muziekcentrum De Bijloke

De muziek van John Dowland is meer dan 400 jaar oud en toch springlevend. Zijn “Flow my tears” belandde onlangs nog in een ontroerende versie op de debuutplaat van het jonge geweld SCHNTZL. Dowland heeft zeker iets met tranen. Wie niet? Zijn “Lachrimae, Seven Tears” worden nog eens alle eer aangedaan in De Bijloke. Vergeet uw zakdoek niet.
meer info

Chrandesyx
Woensdag 4 oktober, 21u00, Café de Loge, vrije bijdrage in hoed

De vierkoppige band Chrandesyx brengt zowel up-tempo nummers als de zachtere folk. Met oprechte teksten, en de nodige kracht om ze voor te leggen vanuit hun punkroots.
Onlangs brachten ze ook hun debuutalbum "The Pillars" uit, na een jaar DIY opnemen.
meer infohttps://www.facebook.com/Chrandesyx

John Malkovich In The Music Critic,
woensdag 4 oktober, 20u30, Capitole

Gerenommeerd acteur John Malkovich heeft nog een andere, grote liefde dan het witte doek: de klassieke muziek. Hij maakte er een voorstelling rond waarbij hij de uitspraken van critici over componisten en muzikanten fileert. Uiteraard niet zonder een portie muziek erbij, onder meer het komische duo Igudesman & Joo.
meer info

Excite: Le Motel + Func
donderdag 5 oktober, 20u00, Charlatan

De Brusselse producer Le Motel heeft een voorliefde voor de combinatie van organische, etnische sounds en elektronische elementen. Je kent hem van samenwerkingen met Roméo Elvis, YellowStraps, Clap! Clap! en Aliosha. Gilles Peterson is grote fan van zijn recentste release OKA (Cosmic Compositions). 
Het duo F.U.N.C. bestaat uit Misha, rapper en beatmaker uit Finland, en de Nederlandse zangeres en drumster Chai Blac. Hun debuutsingle 'Nectar' neemt je mee op een futuristisch en duister R&B avontuur. 

De Duitse Fee Kuertens werkt in haar unieke niche rond soundscapes, kraut en eigenwijze electronica. De multi-dimensionele aanpak van haar avantgarde-popproject Tellavision zet zich bewust af tegen artistieke traditie, en neemt de luisteraar mee op een onvoorspelbare tocht vol synths, vervormde vocals en minieme percussie. 

Excite is aan zijn vierde editie toe als samenwerking tussen Poppunt, Charlatan, PXL en Democrazy. Het concept is eenvoudig: een concertavond met een Belgisch talent als hoofdact (Le Motel) en support acts uit de buitenlandse selectie van Excite (F.U.N.C., tweede band tbc). Studenten muziekmanagement van de PXL Hogeschool werken mee aan dit evenement.

Kassai Allstars
donderdag 5 oktober, 20u00, Balzaal Vooruit

De reeks Congotronics werd dankzij bands als Konono N°1 wereldwijd een begrip. De mix van traditionele muziek met elektronica werkte zo aanstekelijk dat nog meer bands in de schijnwerpers verschenen. Zo ook deze Kasai Allstars, een 15-koppige supergroep die verschillende soorten Congolese street music verenigt. Hun album 'Beware The Fetish' uit 2014 belandde in ontelbare eindejaarslijstjes. Met ‘Félicité’ - de soundtrack van de gelijknamige film - is het collectief helemaal terug. Live staat de band garant voor een zalige muzikale trip: een uur lang waan je je in een zweterige nachtclub in Kinshasa.
meer info

Clover
vrijdag 6 oktober, 20u30, bij’ De Vieze Gasten

‘Clover’ is het derde album van Aleksandra & the Belgian Sweets. Ze brengen bekende Poolse poëzie net zoals in hun twee vorige albums. De band brengt zachte akoestische muziek aangevuld viool. Een concert met de Poolse zangeres Aleksandra Kwasnieuwska, de Gentse band en violist Renato Marquez.
meer info

Compro Oro (cd-release), BRZZVLL (cd-release)
vrijdag 6 oktober, Handelsbeurs

De najaarsoogst nieuwe albums is gul en sappig. De Handelsbeurs kon 2 glimmende albums plukken en programmeert bijhorende bands op een double bill avond: Compro Oro en BRZZVLL. Jazzlab series zet graag de schouders onder deze nieuwe releases, wat vaak een goede reden is om ze te ontdekken.
meer info

Beat Love Oracle
vrijdag 6 oktober, 21u00, Concertzaal Trefpunt

Stop je bij een trio bestaande uit saxofoon, bas en drums een vibrafoon, dan denk je algauw aan een jazz kwartet. Vervang je die vibrafoon door een gitaar, dan associeer je dit meer met een rock formatie. Maar wat als je een componist of een muzikant bent die beide genres apprecieert, maar zich er niet wil toe beperken?

Dan kun je bijvoorbeeld een marimba toevoegen, zodat je een kwartet krijgt dat tot geen enkel genre behoort. Wat een nieuwe vrijheid kan opleveren, de vrijheid om zelf nieuwe regels te bepalen. Door heel slim om te gaan met ritme en metra, en zo de luisteraar daarmee te verrassen meer dan met harmonische slimmigheidjes.

Het is algemeen geweten dat het orakel van Delphi nooit echt de toekomst heeft voorspeld. Maar dat heeft Beat Love Oracle niet belet toch te besluiten zelf de toekomst in handen te nemen. En, wie weet een repertoire bijeen te schrijven en te spelen dat een voorbeeld kan zijn voor een toekomstige generatie muzikanten, die ook over de stylitische muurtjes willen kijken.
meer info

Iedereen UGent!, gratis
zondag 8 oktober, vanaf 13u, Diverse locaties in Gent

200 jaar achter de kiezen (én een nieuwe rector), dan mag een universiteit al eens een feestje plegen. Alleen als u zondag toevallig diep in een ondergrondse Gentse bunker zit, zal u het feestgedruis missen. Want het is werkelijk overal. En lekker. Een Radio 1 live-uitzending en een optreden van de Laughing Bastards in de Boekentoren, Pierke, feest op straat, lezingen alom en een slotshow met Big Band ’t Mouvement, Jef Neve, Lady Linn en Sioen op het Studentenplein (tussen Ufo en De Brug).
Meer info

Madam Blavatsky, Roselien, Le 77...
zondag 8 oktober, vanaf 18u00, NEST

Lefto, Red Bull Elektropedia en Democrazy organiseren voor de vijfde keer Made In Belgium. Lefto selecteerde deze keer maar liefst negen future talents, en introduceert je in wat nieuw en fascinerend is in de Belgische scene.
meer info

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio