16 plakjes cultuuragenda

16 plakjes cultuuragenda

Foto: BUURMAN

Gent - Deze week belegt u uw culturele boterham elke dag wel met lekkers. De Gentenaar sneed al 16 plakjes. Zo duikt STUFF op in Film Fest Gent, blijkt Buurman bijzonder dansbaar en moet u niet het vliegtuig op om Indonesië te ontdekken, dat doet u gewoon op Europalia Kunstenfestival. Vanaf donderdag is er bovendien een verhoogd risico op cultureel overeten, maar dat danst u er met Felabration in De Centrale zo weer af.

Bears of Legend (Can)
maandag 9 oktober, 21u00, Trefpunt Café, gratis

Bears of legend kan je gerust een progressieve folkrock band noemen. Hoewel, what’s in name natuurlijk. Deze Canadese band zingt hoofdzakelijk in het Engels en beroert menig hart door hun bevlogen passie en enthousiasme. Hun unieke en indrukwekkende blend van folk, klassiek en rock aangevuld met inspirerende en tot de verbeelding sprekende teksten zorgt ervoor dat ze hun reputatie van meest energieke band uit Québec alle eer aandoen. 
meer info

Hannah Williams & The Affirmations
dinsdag 10 oktober, 21u00, Nest

De Britse soulzangeres Hannah Williams gaat grote potten breken in de voetsporen van Amy en Adele. Cat Power, Craig Charles en wijlen Charles Bradley en Sharon Jones zijn fan. Haar tweede EP Late Nights & Heartbreak is geproducet door drummer en Heliocentrics-aanvoerder Malcolm Catto (die ook al Mulatu Astatke, DJ Shadow, Floating Points, Madlib en Quantic producete). Recent kreeg haar bekendheid een serieuze boost uit spectaculaire hoek: een sample uit het titelnummer van haar plaat werd door Jay-Z gebruikt in zijn monsterhit '4:44'. Extreem dansbare, hartverwarmende, rauwe soul!
meer info


Europalia Kunstenfestival Indonesië, 
Nog heel het najaar, verschillende locaties in Gent, o.m. de Plantentuin en S.M.A.K.

Het Europalia Kunstenfestival in Brussel sijpelt meestal door op andere plaatsen, ook in Gent. De UGent zet haar Indonesisch materiaal eens prominent in de kijker. Indonesisch materiaal in Gent? Meer dan u denkt. In de Plantentuin van de UGent staan planten die rechtstreeks uit de oerwouden van Indonesië komen. In de Zebrastraat start de expo "Inspirerend Indonesië", en daarnaast zijn er verschillende lezingen een een kookworkshop.

Meer info

Sofar
woensdag 11 oktober, 20u30, Café de Loge, vrije bijdrage in hoed
Songs over eenzame dwalingen door de nacht en de mijmering van groene velden elders. Sofar kiest voor een authentieke vintage bandsound, aangelengd met synths of elektronica. Nooit te zacht, zeker niet te hard. Een vijftal Gentse muzikanten op zoek naar de juiste weg/sound tussen alternatief en chanson.
De band bracht inmiddels 2 platen uit waaronder “Circus” (DIY 2011), toen nog onder de naam Little Elmo. En het gelijknamig debuut “SOFAR” (Icarus Vinylla records 2015).
meer info

STUFF. speelt Howard Shore
woensdag 11 oktober, 20u00, Theaterzaal Vooruit

Vooruit & Film Fest Gent openen deze editie met een uniek project. Aan de ene kant hebben we één van de meest avontuurlijke live acts van het moment met STUFF. Aan de andere kant hebben we de meester van body horror zelve: David Cronenberg. STUFF. gaat al improviserend aan de slag met enkele iconische filmscores die componist Howard Shore schreef voor Cronenbergs meest bekende - zeg maar beruchte - films. Dat doen ze in een speciaal ontworpen video-installatie van Frederik Jassogne en Bart Moens.
meer info

Uncle Wellington
donderdag 12 oktober, 19u30, Concertzaal Trefpunt

In het najaar van 2016 ging Uncle Wellington de studio in met producer Filip Tanghe voor een persoonlijke plaat waarin de muzikanten de grenzen van hun instrument verkennen en vooral schaamteloos overschrijden. In mei 2017 stak de band samen met Tanghe de plas over om The faster I waltz, the better I jive af te werken met John Davis (Nick Cave, Gorillaz) in Metropolis Studios (Londen). De plaat vertelt een persoonlijk relaas over langdurige ziekte. De nummers verkennen wat het betekent om te slapen met een oog open, welke verhoudingen drastisch omgegooid worden, en tegelijk hoe mooie gebeurtenissen een betoverende weerklank krijgen. Het is een plaat vol knipogen, tekstuele frivoliteit, zweterige seksualiteit en analoog experiment. Van een gedeukte trompetviool en afgedankt harmonium tot een dichtgeslagen garagepoort in een Ardens heuvellandschap, het kan allemaal.
meer info

Gaussian Curve + Visible Cloaks
donderdag 12 oktober, 20u00, Theatherzaal Vooruit

BLWDRK en De Sloop zijn nu al twee van de meest legendarische events van dit jaar. Twee onvergetelijke feestjes waar Vooruit en KERK Gent voor de eerste keer de handen in elkaar sloegen. Dat smaakte naar meer: tijdens Vooruit & Film Fest Gent nodigen Vooruit en Springstof - de nieuwe naam van KERK - ambient supergroep Gaussian Curve, duo Visible Cloaks en een hele rist straffe dj’s uit.

“Masterfully crafted mood pieces’’: zo omschreef het toonaangevende Pitchfork ‘Clouds’, het debuut van Gaussian Curve. Opvolger ‘The Distance’ oogstte zo mogelijk nog meer lof. Live etaleert de Nederlandse videokunstenares Heleen Blanken - ze werkte eerder samen met Jeff Mills en Ben Klock - haar adembenemende visuals. Een exclusieve Belgische show!
meer info

Falling Man en Crites: dubbele releaseshow
donderdag 12 oktober, 19u45, Nest

Falling Man staat voor afgekloven rock met twee alles versplinterende gitaren, regelmatig voorzien van een portie noise. Nieuwe single 'Beach Blues' is voorbode van de nieuwe plaat, Ghost, die dit najaar uitkomt bij Vynilla.

‘Forever is a lie,’ is een regel uit ‘Soon’, een nummer op Ghost. Alles verandert. Zanger Sam Louwyck werd vervangen door Sander Van den Broecke, en Falling Man vond zichzelf opnieuw uit in de studio. De nieuwe plaat namen ze op met Wouter Vlaeminck (producer van Raketkanon, The Guru Guru, Tomàn, Kapitan Korsakov, Ansatz Der Maschine en ook de titelloze eerste van Falling Man).

Crites is een Gentse noiseband met ervaren leden, van bij Vandal X, Nightwitches, Mong Dogus en Blackup. No-nonsense rock die herinnert aan het beste uit de noisescene van de jaren '90. Debuutplaat Crites komt in september uit bij Starman Records; eerste single is alvast 'WALLS'.
meer info

Austin Rockabilly + Kevin Cox (US) ft. Omar Hauari & Kris Muyldermans
donderdag 12 oktober, 21u00, Café Missy Sippy

Rockabilly swing band uit Austin Texas laat het publiek volledig uit zijn dak gaan! :-) Kevin Fox (zang) wordt ruig en rockend begeleid door de Belgen Omar Hauari (drums) en Kris Muyldermans (bas)
Het debuutalbum "Hot Rod Mama" uit 2011 is gebaseerd op ware gebeurtenissen, geschreven door Kevin Fox en is destijds wereldwijd uitgebracht. Inmiddels heeft ook hun tweede album "That's not all" het daglicht gezien en evenals het debuutalbum oogste ook dit album lovende kritieken.
meer info

Perlin
donderdag 12 oktober , 22u00, Café Charlatan
Perlin, dat is Gentse zangeres Pauline Verminnen. Op zoek naar een nieuwe en meer persoonlijke sound schreef ze een hoop nummers op elektronische poppy grooves. Op 11 september kwam er een 10 inch vinyl uit met 5 nummers en een intro. Op de EP ‘Half a Storybook’ hoor je haar beklijvende stem gecombineerd met een directe manier van songwriten. Live werkt ze samen met Jens Paeyeneers (Seiren, Vuurwerk …) aan een sfeervolle performance. In de Charlatan laten ze zich vervoegen door een drummer, om het geheel wat steviger te maken.
meer info

Het Betere Boek, 
Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober, Minardschouwburg en NEST

OK, OK, Antwerpen heeft de Boekenbeurs, een naar verluid populair evenementje. Maar Gent heeft "Het Betere Boek". En daarmee is alles gezegd. Twee dagen lang focust dit literair festival van het Willemsfonds op Rusland. Het festival eindigt met de uitreiking van De Bronzen Uil 2017, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar. De opvolger van Lize Spit dus.
meer info

Buurman
vrijdag 13 oktober, 20u00, Concertzaal Trefpunt

Het album Dans en Dwaal is in februari 2017 opgenomen in de Great Oak Studio in Rotselaar en is een productie van Jeroen Swinnen. Vijf kleine jongens in een grote speeltuin, dàt gevoel. Let op: deze keer is het dansbaar, maar wees gerust, de mannen van BUURMAN verloochenen zeker hun kleinkunstroots niet, al is het deze keer wat speelser en goudkleuriger. Het is zonsopgang in plaats van zonsondergang. Het onderdrukken van hipshakes en dance moves is toegestaan, maar zeker niet verplicht. 
meer info

Felabration, 
vrijdag 13 oktober, 20u, De Centrale

Fela Kuti wist hoe hij een muzikaal feestje in elkaar moest boksen. De Centrale weet dat nog steeds. Vrijdagavond viert De Centrale daarom de verjaardag en muzikale erfenis van de fenomenale muzikant en Afrobeat-pionier die we al even moeten missen. Wie nog 10 Uit-punten op zijn UiTPAS heeft staan kan zelfs helemaal gratis meefeesten.
meer info.

Liv Bastiaens ft. USUAL
zondag 15 oktober, 20u30

Liv Bastiaens is pas 16 maar legde reeds een indrukwekkend muzikaal parcours af met passages bij Stubru, Q-music, MNM, Suikerrock, Leffingeleuren... Liv was ook bij de laatste 60 genomineerden van De Nieuwe Lichting 2017! Deze multi-instrumentaliste (viool, piano, gitaar, bas, drums) zal u betoveren met haar unieke stem en pakkende songs. Ze wordt daarbij begeleid door Andy Fontyn en Sam Smedts, samen het akoestisch duo USUAL (bekend van Belgium's got Talent)!
meer info

Spiral Stairs + Canshaker Pi
zondag 15 oktober, 20u00, NEST

In de wereld van de Amerikaanse indierock heeft Scott Kannberg al heel wat watertjes doorzwommen: zanger en gitarist bij Pavement, lid van Preston School of Industry en zelfs invaller bij Broken Social Scene. Toch vindt hijzelf zijn nieuwste album Doris And The Daggers (Domino Records) één van zijn beste ooit. En terecht!  Ze zijn grote fans van Pavement en ze komen (duidelijk) uit Amsterdam: de eigenwijze garagerockers van Canshaker Pi zijn support van de avond.
meer info
 

The Governor's Mansion, expo Trust in the Unexpected
zaterdag 14 oktober tot en met zondag 3 december, Ambtswoning gouverneur (Vlasmarkt 1), gratis

Voor de derde keer gooit gouverneur Jan Briers, samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) de deuren open van zijn ambtswoning vlakbij de Vlasmarkt voor een project dat jonge kunstenaars de kans geeft zich te tonen. De ambtswoning is geen droge, cleane setting, maar een warme, barrokke verzameling mooie ruimtes. Tot 3 december kan u er gratis binnenwandelen voor een kijkje in “Trust in the Unexpected”.
meer info
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio