de nieuwe cultuurweek

11 cultuurtips back to the future

11 cultuurtips back to the future

Foto: gabriel rios

Gent - De twee eeuwen oude geschiedenis van de UGent herontdekken, of een splinternieuwe Bigband. Oude Galicische liederen van Ialma of de nieuwe Antwerpse hiphop van Thecolorgrey. De Handelsbeurs viert haar 15de verjaardag door de Russische Revolutie te herbeleven. En Gabriel Rios duikt in zijn oude werk, maar presenteert ook nieuwe songs in de Minardschouwburg. U hoeft deze week in Gent niet te kiezen tussen oud en nieuw. Verleden, heden en toekomst staan broederlijk (en zusterlijk) samen op de planken, in de cultuurhuizen en de musea.

Maximus
maandag 16 oktober, 21u00, Café Trefpunt, gratis
Maximus is een singer/songwriter op bas en contrabas. Yannick Uyttenhove speelde reeds bij Luka Bloom, Garland Jeffreys, NOVASTAR enTRIXIE WHITLEY, maar bracht zelf reeds 2 eigen albums uit. Maar liefst 6 singles haalden hiervan airplay op Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel. Na een tweejarige theatertournee met sportpresentator Karl Vannieuwkerke, trok de bassist naar zijn familie in Canada om er nieuwe songs in te blikken. Dit resulteerde in de EP Maple Leaf Sessions, die in november 2016 werd gereleased. 
Ondertussen startten er een hele reeks unieke soloconcerten: op het podium enkel een bas, een contrabas, een footboard en een loopstation. En songs. Geestige songs. Over de magie van verleiding, over Sabrina van Boys Boys Boys tot de welbesproken liefde van een lesbische kat, en ja zelfs een odelied aan de Tour de France! Music met een smile en gezonde knipoog. 
meer info

Newmoon + Teen Creeps + Mountians to move
woensdag 17 oktober, 19u30, NEST

Na de ontbinding van hardcore punkband Midnight Souls in 2013 sloegen de bandleden (en jeugdvrienden) een andere weg in. Die van melancholie en reverb, van shoegaze, dreampop, arthouse en postpunk. Een eerste demo van Newmoon verscheen online; niet veel later kwam hun EP Invitation To Hold uit en speelde het vijftal een uitverkochte show in de Londense Electric Ballroom. Debuutalbum Space (2016, PIAS) werd al snel ontdekt in binnen- en buitenland. 

meer info

stad en universiteit. Sinds 1817, expo
Nog tot 27 maart 2017, STAM

De UGent viert op vele manieren haar 200ste verjaardag met een druk feestjaar.  Op zondag 8 oktober werd de stad nog ingepalmd met een overweldigend programma. Wie eens rustig in de geschiedenis van de universiteit en haar band met de stad wil duiken, raden we de expo “stad en universiteit. Sinds 1817” aan in het STAM. Waarom kreeg net Gent een universiteit? Over welke zaken is er geprotesteerd? Hoe zag het studentenleven er vroeger uit?
meer info

Thecolorgrey
donderdag  18 oktober, 19u30, NEST

Eerst als Grey, daarna als TheColorGrey timmert Will Michiels mee aan de Antwerpse hiphop. In 2016 was er de EP Do The Right Thing, met catchy single 'Sins'. Hij tekende bij Warner Music en bracht zijn debuutplaat "Rebelation" uit in mei 2017 met featurings van Oddisee en Darrell Cole. Zijn zomer was goed gevuld met festivals als Couleur Café, Festival Les Ardentes, Pukkelpop en Leffingeleuren.
meer info

Ialma, in het kader van Voix de Femmes
donderdag 19 oktober, 20u, De Centrale

Al sinds begin jaren 90 zet de vereniging Voix de Femmes kunst door vrouwen over grenzen heen in de kijker. Tweejaarlijks is er bijvoorbeeld het meeslepende festival Voix de Femmes dat op meerdere locaties passeert. In Gent kan u in de Centrale de zangeressen van Ialma ontmoeten of weerzien. Wat ze zingen al meer dan 20 jaar liederen van hun geboorteregio Galicië.
meer info

Nele Needs a Holiday
donderdag 19 oktober, 20u00, Minard

It’s My Party is een concept album over het thema der thema’s – De Liefde. Nele Van Den Broeck pakt het samen met haar vier getalenteerde bandleden op een humoristische manier aan, met titels als ‘I love You But I Google Other People’ en ‘Will You Still Love Me If I Look Like My Mom’. 
Nele haalde de finale van Humo’s Rock Rally zeven jaren geleden en heeft ondertussen al haar vaste plek in de Vlaamse artiestenwereld veroverd.
Was muziek beeldende kunst, dan was Nele Needs A Holiday een pentekening. Met veel oog voor detail schets ze dagelijkse taferelen in teksten die bol staan van rake en humoristische observaties.
meer info

The Weather Station + Will Stratton
vrijdag 20 oktober, 20u00, concertzaal Trefpunt
The Weather Station is een project van de Canadese Tamara Lindeman. Verwacht folkmuziek met banjos, gitaren en complexe, gedetailleerde lyrics. 
De Amerikaanse singer-songwriter Will Stratton bracht sinds 2007 al zes albums uit, maar bleef steeds wat onder de radar hangen in Europa. Vaak gewapend met niks meer dan een akoestische gitaar en zijn warme, eerlijke stem brengt de artiest zachte folksongs en uitgepuurde luisterpop. Hij komt eindelijk naar Gent en het belooft een warme avond vol uitgepuurde en doodeerlijke liedjes te worden.
meer info

Feest voor 15 jaar Handelsbeurs,
vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober, Handelsbeurs

15 jaar Handelsbeurs. Zo’n feestje vieren is niet op 1 avond afgerond. Dus organiseert de Handelsbeurs gewoon verschillende feestjes. Nu vrijdag bijvoorbeeld met Oktobernacht door de Ledebirds (support Urga).  Ze begeleiden de Russische stille film Oktober en zorgen voor Russische sfeer. Een echte intro voor het stapelgekke feest dat de dag erna heel de Kouter zal inpalmen. Oktober 17 wekt de Russische revolutie terug op. En Cirq zit daar voor iets (of veel) tussen. Russische hapjes, houtkap, een bestorming van het Handelsbeurspaleis met een ontladingsfeest nadien.
meer info

Gabriel Rios (Solo)
zaterdag 21 oktober, 20u00, Minardschouwburg

Heeft hij een groep met wie hij Vlaanderen in vuur en vlam zet, dan ruilt Gabriel Rios die op het hoogtepunt van het succes in voor een jazzy combo (met Jef Neve en Kobe Proesmans). Vervolgens verhuist hij naar New York en komt terug met een mooi album. Daarna volgde de sprookjesachtige samenwerking met celliste Amber Docters van Leeuwen en contrabasspeler Ruben Samama, met wie hij net nog op Boomtown stond. Album This Marauder’s Midnight bevatte het prachtige ‘Gold’, dat het tot in de Noorse hitlijsten schopte.Nu is het weer tijd voor Rios op zijn puurst: helemaal alleen op het podium brengt hij een combinatie van nieuwe, onuitgegeven nummers, en natuurlijk zijn klassiekers.
meer info

Monk,
zondag 22 oktober, 15u, Caféconcert, De Bijloke

In Muziekcentrum kan u niet alleen in de impressionante concertzaal terecht voor een portie muziek. Ook in het café valt er mooie muziek mee te pikken. Deze week vertelt Marc Van den Hoof bovendien het verhaal achter het jazz icoon Thelonious Monk, pianiste Eve Beuvens speelt hem tot leven. Een warme, gloedvolle zondagnamiddag beloofd.
meer info

Quintessence BigBand
zondag 22 oktober, 22u00, Café Charlatan, gratis

Quintessence BigBand (QBB) is een nieuwe big band die samenkomt voor het hart van de zaak: muziek maken! Onder leiding van dirigent en arrangeur René Stegman verkent deze groep jonge, getalenteerde muzikanten het bigbandgenre in verschillende richtingen. Swingen op het podium met een classic crooner entertainer, exploreren richting moderne jazz, of rustig de blues hebben… het kan allemaal!
meer info


 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio