de nieuwe Gentse cultuurweek

7 cultuurtips die over de tongen gaan

7 cultuurtips die over de tongen gaan

Foto: (c) de Valse Teefjes

Gent - Even verder lezen en u hebt die laatste resterende gaatjes in die agenda zo gevuld. En als ze al vol zijn, kan u ook gewoon weer meepraten. Over vrouwentongen (met culot in de Minard), of (niet de afkorting wel de band) BRNS, of de BBC en Guardian supported Jess Morgan of gewoon Wooow. Dat laatste is al lang geen uitroep meer, wel een wetenschapsfestival.

BRNS + White Whine 
woensdag 22 november, 20u00, NEST

BRNS wist zich op korte tijd als opkomend tallent te profileren. De band brengt een strakke ritmesectie, pompende baslijnen, kruisende laagjes orgel en gitaar die aan mekaar gebonden worden door verknipte koorzang. Het zonnig gezelschap uit Brussel weet inventief percussiewerk dansbaar neer te planten. Denk aan een postmodern hoopje van mathrock, tribal en dance.  BRNS deed al support van Suuns, Django Django, Yeasayer en Cloud Nothings. 

Support komt van het licht bizarre White Wine, de band rond Joe Haege (31knots, Tu Fawning, Menomena, Dodos). Samen met Fritz Brückner en Christian "Kirmes" Kuhr creëert hij een pittig soort poprock waarin hij interessant knutselt met invloeden uit David Bowie, PJ Harvey, Liars, Beak en Suicide. 
meer info

Jess Morgan
woensdag 22 november, 20u30, Café De Loge, vrije bijdrage in hoed

Jess Morgan schrijft liedjes met een verhaal, over mannen en vrouwen, leven en dood, met een lach en een traan. Britse folk wordt gekruist met country en blues. Volgens the Guardian brengt ze "gorgeous country folk" en de BBC is ook al zot van haar muziek. De laatste plaat Edison Gloriet van Morgan is een woelwater van onversneden muziek met ballen, een hart, veel passie en mooie melodieën. 
meer info

Crossbeat
vrijdag 24 november, 21u00, Concertzaal Trefpunt, gratis

Crossbeat liet voor het eerst van zich horen met de release van 9160 EP eind 2013. Dankzij hun moderne kruisbestuiving tussen digitaal en analoog, werden ze meteen opgepikt door grootmeester LEFTO. Na liveoptredens op Studio Brussel en Q-music volgde een tour langs de bekendste Vlaamse cultuurhuizen. In 2016 kropen ze terug de studio in. Daarbij exploreerden ze nieuwe opnametechnieken en werkten ze samen met tal van artiesten. Intussen zijn ze terug met nieuw materiaal, nieuwe visuals en een sterk uitgebreide bezetting. 
meer info


De Valse Teefjes, Vrouwentongen veel culot
Vrijdag 24 en zaterdag 25 november om 20u, zondag 26 november om 15u, Minard

Tenzij wanneer het over toffe, harige viervoeters gaat, zal je ons zelden vurig over teven horen praten. Daar maken we graag één uitzondering op. De Valse Teefjes staan weer op de planken. Na 10 jaar zingend diva- en ander gedrag bezingen ze in de Minard opnieuw alle kanten van het vrouwenleven anno 2017. Merk ook op dat ze in zeer goed gezelschap zijn, met o.a. regie door Ineke Nijssen en muzikanten zoals Berlinde Deman aan tuba. De voorstellingen zijn uitverkocht maar deze bende komt terug op zaterdag 12 mei 2018. Vroeg genoeg reserveren deze keer, kwestie van geen twee keer op een rij bot te vangen. 
meer info

Symfonieorkest Vlaanderen en De Beren Gieren
Vrijdag 24 november, 20u, De Bijloke

De Gentse stadscomponist Fulco Ottervanger kreeg de vraag een muzikaal antwoord te schrijven op "The Isle of the Dead" van Rachmaninov. Wie Ottervanger ook maar een beetje kent, zal niet verbaast zijn dat dit antwoord de titel "The Isle of Life" meekreeg. Ottervanger legt samen met Frank Pauwels tijdens een inleiding in het Kraakhuis graag uit hoe hij daarbij te werk ging. Hier alvast een voorsmaakje. 

 

meer info

Michel Massot (solo) // Bram De Looze en Bert Cools
Zondag 26 november, 20u, Opatuur's kelder-jazz-club, De Centrale

Wie naar een sessie Opatuur trekt weet 1 ding op voorhand. Er zullen geen drums zijn. Al de rest can happen. Tijdens het dubbelconcert nu zondag krijgt u dus waanzinnige tuba (Massot) voorgeschoteld en twee coming men, al staan ze ondertussen al een tijdje met hun voet tussen de deur. Pianist Bram De Looze en gitarist Bert Cools bundelen krachten, energie en fantasie.
meer info

Wooow, wetenschapsfestival, gratis
Zondag 26 november, een hele dag vanaf 10u, MIAT

Dat wetenschap wonderlijk en avontuurlijk blijft, weten natuurlijk de wetenschappers zelf. Maar eigenlijk kan iedereen, jong en oud ongelofelijk veel plezier beleven tijdens het Wetenschapsfestival Wooow. Een massa workshops, lezingen, films en een experimentenmarkt zorgen ervoor dat het geen suffige zondag wordt.
meer info
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio